Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi ve Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, Van ve Hakkâri şubelerinin düzenlediği toplantılara katıldı.
Sendikal çalışmaların değerlendirildiği toplantılarda konuşan Latif Selvi, emek ve özgürlük mücadelesini birlikte verdiklerini ifade ederek, “Eğer özgür ve insanca yaşanabilir bir dünyayı oluşturamazsak, gelir dağılımındaki adaletsizlikle mücadele etmezsek, haksızlıkların sonu gelmez, hakkı yenilenlerin feryadı bitmez. Birileri servetine servet katarken, geriye kalanlar sefalete mahkûm olur. Odaklanmamız gereken temel nokta, adil, insanca yaşanabilir bir dünya için özgür bir ortamı savunmak, el ele verip emek harcamak, mücadele etmektir. Çünkü insanca yaşamak herkesin, hepimizin hakkıdır. Sendika olarak, çalışmalarımızı bu bilinçle yapıyor, hem emek hem de özgürlük mücadelesi veriyoruz” dedi.
Ücretlerin insanca yaşanabilir bir noktaya getirilmesi için çaba gösteriyoruz
Eğitim çalışanlarını tedirgin eden uygulamalara karşı olduklarını dile getiren Selvi, şöyle devam etti: “Öğretmen Strateji Belgesi yayınlandığında eleştirimizi yaptık, görüş ve önerilerimizi kamuoyuyla paylaştık. Öğretmen performans değerlendirmesi diye bir ucubeyi karşımıza çıkardılar. Biz ölçülmekten korkmuyoruz. Öğretmenlerin akademik başarısını mı, sosyal alandaki katkısını mı, okul başarısını mı, neyi ölçmek istiyorsanız hepsinin verileri hazırdır. Performans değerlendirmesiyle ilgili aldığımız eylem kararıyla öğretmenlerimizin böyle ucu açık, gerçeklikten uzak ve subjektif yöntemlerle ölçülemeyeceğini Bakanlık yetkililerine ilettik ve konuyu Kurum İdari Kurulu toplantısına taşıdık. Kamuda eş güdüm, çalışma hayatında birliktelik önemlidir. Doğru olanı güçlendirmek, yanlışları terk etmek, sorunlarımıza kalıcı çözümler bulmak, geleceğe güvenle yürümek için gereklidir. Elbette Van’da, Hakkâri’de olduğu gibi, ülkemizin birçok yerinde zorlu şartlar altında çalışan öğretmenlerimiz vardır. Bunun çözüm yolu, icbar edici değil, teşvik edici yöntemlerden geçmektedir.”
Olçum: Yol gösteren, yol açan çalışmalar yapıyoruz
Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, sorunları alt alta sıralamakla yetinmeyen, çözümlerle güçlenen bir sendika olduklarını kaydederek, “Bizim sendikal anlayışımızda yanlışa itiraz etmek yetmez, doğruyu teklif etmek de gerekir. Bizim sendikal anlayışımızda haksızlığı, adaletsizliği tespit etmek yetmez, adil olanı, hak olanı tesis etmek de gerekir. Hizmet ürettiğimiz alanlarla ilgili eleştiri yaparken geliştirmeyi; teklif ederken, üretmeyi; tepki verirken tahrip etmemeyi önceliyoruz. Bizim de sözümüz olsun, sesimiz duyulsun, dostlar alışverişte görsün şeklindeki ucuz tavırlardan uzak duruyoruz. Yol gösteren, yol açan, yol alan bir sendika olarak çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Son dönemde eğitim sistemi, müfredat, ders kitapları, TEOG, YGS ve LYS gibi gündemler, yaptığımız çalışmaların önemini ve değerini bir kez daha ortaya koymuştur. Yetkililer bu alanlarda yaşanan sıkıntıları yeni yeni fark ederken, son iki yılda raporlarla bu konulara dikkat çektik, çözüm önerileri sunduk. YÖK Kanunu’na, TEOG sistemine, üniversiteye yerleştirme sistemine, müfredata ilişkin itirazlarımızı seslendirdik, tekliflerimizi hazırlayarak ilgili makamlara ilettik” diye konuştu.