Namık Durukan
7 Haziran seçiminde barajı aşarak yüzde 13'ün üzerinde oy alan ve seçimin kazananı konumuna gelen HDP'de yol haritası da netleşiyor. Parti yönetimini Diyarbakır yerine Ankara'da toplama kararı alan HDP'de, 80 kişilik yeni Meclis grubu, 100 kişilik Parti Meclisi (PM), MYK ve danışma organları toplantıya çağrıldı. Bu toplantılarda koalisyon ihtimalleri masaya yatırılacak. Ak Parti ile kesinlikle koalisyon yapmayacağını deklare eden HDP'de eğilim, çözüm sürecine destek verecek bir koalisyonu desteklemek. Parti yönetiminin muhalefette kalma eğiliminde olduğu, önümüzdeki döneme yönelik çalışmalarını da bu yönde şekillendireceği belirtiliyor.
Hedef ana muhalefet
Seçimde büyük başarı elde eden HDP, demokratik sürecin devamını sağlamak için önceliklerini liste halinde belirleyecek. Hükümetin hızlı bir şekilde kurulması ve demokratik adımlar konusunda tüm siyasi parti liderlerine çağrı yapılması kararı alan HDP, diğer partilerden demokratikleşmenin yanı sıra çözüm sürecine işlevsellik kazandırılmasını, yeni Anayasa için masaya oturulmasını, Siyasi Partiler Yasası'nın düzenlenmesini ve yüzde 10 seçim barajının indirilmesini talep edecek.
Türkiye'nin değişik siyasi grup ve kesimlerinin desteğiyle seçime giren HDP, önümüzdeki dönemde kurulacak koalisyonun yapısına göre ana muhalefet görevini üstlenmeye çalışacak. "Emanet oylar" diye nitelendirilen oylara büyük önem veren HDP'de bu kesimler küstürülmemeye çalışılacak. Özellikle bölgede, Kürtleri kendi çatısı altında bir araya getirme doğrultusunda açılımlar yapmayı amaçlayan HDP, Türkiye'nin genel talepleri doğrultusunda politikalar oluşturmayı tasarlıyor.
Meclis'e 80 milletvekili ile girerek güçlü bir grup oluşturan HDP, parti yönetimini Ankara'da toplayacak. Yarın PM ile MYK toplanacak, perşembe ise adaylar ve kazanan milletvekilleriyle geniş katılımlı bir toplantı yapılacak.
HDP yönetimi, bu toplantılarda seçim sonuçlarını, izlenecek yol ve yöntemleri tartışacak. Buna göre yol haritasını oluşturacak. Parti yönetimi kısa vadede 6 aylık, uzun vadede ise bir yıllık program çıkartacak.
Toplantılarda çözüm süreci de ayrı başlık altında ele alınacak. Dolmabahçe mutabakatındaki maddelerin yaşama geçirilmesi de partinin önümüzdeki dönemdeki en önemli hedeflerinden olacak.
HDP'nin öncelikleri
Milliyet'e konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 8 Haziran sabahı itibarıyla önceliklerinin çözüm sürecinin devamı olduğunu, kurulacak bir koalisyon hükümeti ile bu konuyu görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Baluken, kendilerine oy verenlere teşekkür ziyareti yapacaklarını, ardından parti organlarını toplayarak siyasal durumu değerlendireceklerini ifade etti. Seçimin ardından İmralı'ya gitmek istediklerini ifade eden Baluken, şöyle devam etti:
"Kurulacak koalisyon hükümeti halkın çözüm, müzakere, barış mesajını doğru okumalı. Bir müzakere heyeti olarak ilkesel düzeyde hükümet ortaklarıyla görüşme yürütmeye devam ederiz. 10 maddelik Dolmabahçe manifestosunun arkasındayız. Bütün Türkiye'nin demokratik geleceğinin formülü orada yazılı haldedir. Hükümetin nasıl şekilleneceği, müzakere masasında karşımızda kimin oturacağını yakından takip edeceğiz."
İmralı'ya ziyaret
Baluken, seçim sonrasını değerlendirmek için ilk etapta İmralı'ya gitme isteğinde olduklarını belirterek, "Toplumsal barış zeminini sağlayan sayın Öcalan ile görüşme yapılması, tecridin ortadan kaldırılması açısından anlamlı olacaktır" dedi.
Yeni oluşacak hükümet için şu anda mevcut formülasyonu bilmediklerini kaydeden Baluken, "Koalisyon hükümeti kurulduğu zaman da hangi partiler koalisyonda yer alacaksa, halkın dün verdiği çözüm ve müzakere mesajını, kalıcı barış iradesini doğru okumalıdır düşüncesindeyiz" ifadesini kullandı.
HDP muş Milletvekili Demir Çelik ise, demokratik ana muhalefet olma çizgilerini sürdüreceklerini belirterek, HDP'nin Dolmabahçe mutabakatından taviz vermeyeceklerini söyledi. Çelik, "AKP bundan sonra mutabakata sahip çıkar mı çıkmaz mı belli değil. HDP olarak her durumda çözümden yana olduğumuzu belirtiyoruz. Barış arayışını ertelemeden ısrarla sürdüreceğiz" diye konuştu.
'Demokrasi ispatı'
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye halkı ve tüm siyasi tarafları kutlayarak, "Bu şekilde bir seçimin gerçekleşmiş olması, Türkiye demokrasisinin ne kadar geliştiğinin bir ispatıdır. Türkiye tarihinde ilk kez bir Kürt partisinin, kurumsal kimliğiyle meclise girmesinin de barış ve istikrarın korunması ve ileriye götürülmesine vesile olacağına inanıyorum" dedi.