Hastaya sınavda kolaylık

Seviye Belirleme Sınavı'na girecek rahatsızlığı olan öğrencilere büyük kolaylıklar gelecek..

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girecek diabet, astım, tansiyon ve epilepsi hastalığı olan öğrencilerin sınav anında ilaç kullanmaları ve tuvalet ihtiyacının karşılanmasında kolaylık gösterileceğini bildirdi. Bu öğrencilerin, talep etmeleri halinde doğrudan güneş almayan sıralara oturtulmaları sağlanacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, diyabetli çocuğu ilköğretim 8. sınıfta okuyan bir anne, Bakan Çubukçu'ya mektup gönderdi. Mektubunda kızının “Tip 1 Diyabetli” (insüline bağlı) olduğunu belirten H.Y. isimli veli, kızının karşılaşabileceği sorunların eğitimde fırsat eşitliğine engel teşkil ettiğini ifade etti. Bakan Çubukçu'dan bu konuda yardım beklediklerini belirten veli, kızının sınavda kan şekerinin aşırı yükselmesi ve aşırı düşmesi sorunu yaşabileceğini vurguladı.

Mektubunda, kan şekeri düşen bir hastanın yapması gerekenleri anlatan veli, kişinin bu sürede kaybedeceği zamana dikkat çekti. Bu sürenin gözetmen öğretmen tarafından dikkate alınmasını ve ek süre verilmesini talep eden veli, hastanın kan şekerinin düşmemesi için çok sıcak ortama oturtulmaması, kan şekerinin aşırı yükselmesi durumunda vücuttaki fazla şekerin suyu çekmesiyle acil tuvalet ihtiyacının oluşabilmesinden dolayı, bekletmeden tuvalete götürülmesi gerektiğinin belirtti.

Veli, “bu bilgiler dikkate alınarak hayatlarına yön verecek olan bir sınavda kızı ve kızı gibi insüline bağlı diyabetlilere kolaylık sağlayacak yardımların yapılmasını” istedi.

Bunun üzerine harekete geçen Bakan Çubukçu, yayınladığı “Seviye Belirleme Sınavı Uygulaması” konulu genelgede, sınava girecek özürlü öğrenciler ile ilgili dikkat edilecek konulara yeni bir uygulama ekledi. Buna göre, şeker (diyabet), astım, tansiyon ve epilepsi hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler diğer öğrencilerle aynı yerde sınava girecek. Ancak bu öğrencilerin sınav anında ilaç kullanmaları ve tuvalet ihtiyacının karşılanmasında kolaylık gösterilecek. Bu öğrencilerin talep etmeleri halinde doğrudan güneş almayan sıralarda oturtulmaları sağlanacak.

BRAİLLE ALFABELİ SORU KİTAPÇIĞI

Bakan Çubukçu, yayımladığı genelgede sınavlarda özürlü öğrencilere yardımcı olmak için görevlendirilecek öğretmenlerin öncelikle öğrencinin özrüne uygun alanlardan, bulunmadığı takdirde ise özel eğitim öğretmeni veya rehber öğretmenlerden olmasına gayret edileceğini belirtti. Çubukçu, öğrencilerin özürleri sebebiyle sürekli kullandıkları araç-gereç, cihazları ve ilaçları varsa kendilerinin getirmeleri kaydıyla sınavda kullanmalarına izin verileceğinin altını çizdi.

Genelgeye göre, görme yetersizliği olan öğrenciler, miyop, hipermetrop, astigmatizm, karma gözlükle/lensle düzeltilen görme kusurlarının dışında kalan az gören öğrenciler ile görmeyen öğrenciler tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak ve 30 dakika ek süre verilecek. Ayrıca ilk defa bu yıl başlatılan uygulama ile başvuru döneminde talepte bulunan görme yetersizliği olan bazı öğrencilere isteklerine uygun olarak CD ile sesli sınav yapılacak. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bu şekilde sınava girecek öğrenciler için söz konusu sınav CD'lerinin çalışacağı bilgisayar, kulaklık ve diğer araçları hazır hale getirecek. Sınav anında herhangi bir sorun yaşanmaması için önceden sistem denenerek gerekli önlemler alınacak. Bu öğrencilerin salonlarında kodlayıcı ve okuyucu görevlendirilerek soru kitapçığı görevlilere teslim edilecek.

Ayrıca, başvuru döneminde kabartma baskılı (Braille Alfabesi) soru kitapçığı tercihinde bulunan öğrencilerin sayısı yeterli olmadığından bu dönem talebin yerine getirilemeyeceği duyuruldu. Bu öğrencilerin daha önceden olduğu gibi resim, şekil ve grafik içeren soruları yazılı olarak tasvir eden soru kitapçığı ile sınavı yapılacak. Az gören öğrencilere de 18 punto soru kitapçığı ve cevap anahtarı dağıtılacak.

İşitme yetersizliği olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacak ve 30 dakika ek süre verilecek. Ruhsal ve duygusal yetersizliği olan öğrencilerden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü, Otizm, Rett Sendromu, Asperger Bozukluğu, Atipik Otizm gibi yaygın gelişimsel bozukluğu ile bedensel yetersizliği olan öğrencilerden yazma becerisini engelleyecek derecede ince motor becerilerde yetersizliği olan ya da uzuv kaybı olan öğrenciler de tek kişilik salonlarda sınava alınacak.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bu yıl Seviye Belirleme Sınavı'na girecek öğrencilerin en fazla 12 tercih yapabileceklerini bildirdi.

Bakan Çubukçu, “2009 Seviye Belirleme Sınavı Uygulaması” konulu bir genelge yayımlayarak, SBS'nin ilköğretim 6'ncı sınıflar için 13 Haziran 2009 Cumartesi, 7'nci sınıflar için 7 Haziran 2009 Pazar, 8'inci sınıflar için 6 Haziran 2009 Cumartesi günü tüm yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saati ile 10.00'da, aynı anda, merkezi sistemle gerçekleştirileceğini anımsattı.

Öğrencilerin geleceği açısından oldukça önem taşıyan bu sınavların sorunsuz ve sağlıklı bir ortamda tamamlanabilmesi açısından ilgili tüm kişi ve kuruluşların gereken hassasiyeti göstermeleri gerektiğinin altını çizen Çubukçu, kimlik kontrollerinin ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrencilerin en geç saat 09.30'da fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen salonlara alınacağını ifade etti.

Genelgeye göre, öğrenciler, fotoğraflı sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanıyla sınava alınacak. Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak, ilk 60 dakika içinde ise sınav salonu terk edilmeyecek. Sınav bitimine 15 dakika kala salonda özürlü öğrenciler hariç en az ik öğrenci sınıfta tutulacak.

Öğrenciler sınava başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle girecek. Salon görevlileri öğrencilere soru kitapçıklarını ve cevap kağıtlarını kontrol ederek dağıtacak. Öğrenciler de kontrol ederek eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini isteyecek. Soru kitapçıkları A ve B olmak üzere iki ayrı türde olup, öğrencilerin kitapçık türünü cevap kağıdına doğru olarak işaretleyip işaretlemediklerini salon görevlileri kontrol edecek. Sınıfta unutulan, öğrenci tarafından götürülen ya da sınav güvenlik torbalarından çıkmayan evraktan salon görevlileri sorumlu olacak. Sınavda cevap kağıdının başkaları tarafından görülmesi ya da herhangi bir dokümandan kopya çekilmesi halinde salon görevlileri tutanakla durumu tespit edecek.

Sınav başvuru tarihinden sonra başka il ve ilçelerdeki okullarda nakli olan öğrencilerin durumları il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilerek, öğretim görmekte oldukları il ve ilçelerdeki sınav merkezlerinin yedek salonlarında sınava alınmaları sağlanacak. Tarım işçilerinin çocukları için de aynı uygulama gerçekleştirilecek.

“KONTENJANLARA STANDART”

Bakan Çubukçu'nun kontenjan girişi, tercih ve yerleştirme işlemlerinde dikkat edilecek hususlara da değindiği genelgeye göre, her türlü Anadolu liseleri ile fen ve sosyal bilimler liseleri ve merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diğer liselerin kontenjanları belirlenirken, alan seçimleri de göz önünde bulundurulacak.

Mevcut derslik sayısı dikkate alınacak, okula her öğretim yılında alınacak öğrenci kontenjanlarının imkanlar ölçüsünde aynı olmasına özen gösterilerek, belli bir standarda oturtulması sağlanacak. Okula her öğretim yılında alınacak öğrenci kontenjanlarının imkanlar ölçüsünde aynı olmasına özen gösterilerek, belli bir standarda oturtulması sağlanacak. Kütüphane, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, yabancı dil laboratuarları gibi bölümler daha fazla öğrenci alınması amacıyla dershaneye dönüştürülmek suretiyle kontenjan artırımı cihetine gidilmeyecek.

“TERCİHLER 13-17 TEMMUZDA ALINACAK”

Kontenjan girişleri okullar tarafından 1-8 Haziran 2009 tarihleri arasında e-okul sisteminden yapılacak. Bakanlık birimleri de 15-19 Haziran 2009 tarihleri arasında bunları kontrol edecek. Bu tarihten itibaren kontenjan artışı yapılmayacak.

Okullar yıl sonu başarı puanlarına olan itirazları 15 Haziran-3 Temmuz 2009 tarihleri arasında düzeltecek. Ortaöğretim Yerleştirme Puanı ise 13 Temmuz 2009 tarihinde ilan edilecek. Tercihler, 13-17 Temmuz 2009 tarihleri arasında okul müdürlüklerince alınacak. Bu yıl öğrenciler en fazla 12 tercihte bulunacak.

Birinci yerleştirme sonuçları 24 Temmuz 2009 tarihinde açıklanacak. Sınavlarla ilgili tüm bilgiler, “http://oges.meb.gov.tr” internet adresinde görülebilecek.

haber3

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri