Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, eğitim çalışanlarının, kamu görevlilerinin haklarını koruma ve artırma mücadelesi verdiklerini belirterek, “Bu mücadelenin hem yönü hem de yöntemleri Hakkı üstün tutma ve kılma hedefiyle uyumlu olmak zorundadır. Hak dava iddiasında bulunmanın bize dayattığı ilkelerden biri hiç kuşkusuz batıla da batıldan neşet eden yöntemlere de itibar etmemektir. Bu anlamda, hakikati, doğruyu ve gerçeği ilgililerinin algılamasını ve anlamasını sağlayacağız. Algı oyunlarına, yalana dayalı mühendisliklere boyun eğmeyeceğiz” dedi.
Yayla, Adana ve Tokat’ta düzenlenen toplantılarda 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine ve elde edilen kazanımlara değindi.
Toplu sözleşme masasında emekle ürettikleri kazanımları, sahanın şerlilerine, algı operatörlerine bugüne kadar yem etmediklerini, bugün de yarın da yem etmeyeceklerini vurgulayan Yayla, “Ekonomiyle özellikle de bütçeyle ve bütçe öncesi mali planlarla ilgilenenlerin toplu sözleşme masasından çıkabileceklerini düşündükleri, öngördükleri maaş zammı oranları, imza altına aldığımız, aldırdığımız oranların oldukça altındadır. Ekonomi ve merkezi yönetim bütçesiyle ilgisi uzman düzeyinde olanlara 1 Ağustos’ta, siyasi iradenin 2018 ve 2019 yılları için kamu görevlilerine toplamda yüzde 17,54 oranında zam yapacağı söylenseydi; tepkileri büyük bir ihtimalle ‘ne bütçe o oranda zam yapılmasını mümkün kılar, ne de siyasi irade o oranda zam yapılmasını öngören toplu sözleşme metnine imza atar’ şeklinde olurdu. 1 Ocak 2018’de yürürlüğe girecek 4. Dönem Toplu Sözleşmesi, her aşamasında örgütün sesine kulak verilen ve örgütlülüğünün gücüyle hareket edilen, üyeler başta olmak üzere kamu görevlileri kitlesinin beklentilerini, taleplerini kazanıma dönüştürmeye özgülenen bir emeğin, dirayetin, hakkını almaya odaklanmış aksiyoner muhalifliğin eseridir. 4. Dönem Toplu Sözleşme süreci, bütün aşamalarında teşkilatıyla irtibatı esas alan, teşkilatın sesine ve sözüne itibar eden bir temsil stratejisinin ve teşkilatın bütününü kapsayan ortak aklın ürünüdür” şeklinde konuştu.
İmzamızı yarım puanlık artışa zimmetlemeye yeltenenler gerçekleri gözlerden kaçırmanın peşindeler
“Orta Vadeli Mali Plan’da kamu personeli giderlerine iki yıl için toplamda 27 milyarlık ilave kaynak artışı yapılmışken, biz toplu sözleşmeyle –yeni istihdam ve kademe-derece yükselmesi kaynaklı artışlar hariç olmak üzere- sadece maaş zammı için 36 milyarlık bir kaynağın ilave olarak kamu personeline aktarılmasını sağladık” diyen Yayla, şöyle devam etti: “Üstelik, bu kaynağa muhtemel pozisyonda bulunmakla birlikte enflasyon farkı kaynaklı artışlar da dahil değildir. Bütün bunların anlamı şudur: Siyasi iradenin yakın dönem, kısa vade mali planlarını emek yönünde değiştirmesini sağlayan ve buna zorlayan bir toplu sözleşme imzaladık. Ortaya koyduğumuz teklifler, gerçekleştirdiğimiz eylem ve görüşmeler, örgütlü gücümüzle ürettiğimiz tepkiler Orta Vadeli Mali Plan rakamlarını değiştirdiği halde biz ortalığı, sahayı ve meydanı bazı sendikacıların algı oyunlarına mı terk edeceğiz. Elbette hayır. Bizim için alın teri ve emek değerlidir. Akıttığımız terin, harcadığımız emeğin gereği olarak, toplu sözleşmeye dair geçekleri ve toplu sözleşmenin kazanımlarını kamu görevlilerine çok iyi anlatarak, manipülasyonların önüne geçmeli, bulanık suda avlanmayı alışkanlık hâline getirenlerin heveslerini kursaklarında bırakmalıyız. İmzamızı yarım puanlık artışa zimmetlemeye yeltenenler hem 4+3,5’i hem de 4+5’i gözlerden kaçırmanın peşindeler. Biz, yarım puan verildiği için değil, bütün sıkıntılara rağmen tepkimize olumlu karşılık verildiği ve bize doğru yaklaşma gayreti gösterildiği için toplu sözleşmeyi imzaladık.”
66 kazanıma imza attık
Hasan Yalçın Yayla, maaş ve ücretleri iki yıllık toplam yüzde 17,54 oranında artırdıklarını, enflasyon farkıyla maaş ve ücretleri koruma altına aldıklarını kaydederek, haftada 20 saat ders niteliğinde yönetim görevi ücreti alan müdür ve müdür başyardımcılarına ilave 4 saat ek ders ücreti artışı, 18 saat ders niteliğinde yönetim görevi ücreti alan müdür yardımcılarına ilave 1 saat ek ders ücreti artışı, Halk Eğitim Merkezlerinde görevli öğretmenlerin seminer çalışmalarına haftalık 15 saat ek ders ücreti ödenmesi, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 2018 yılı için yüzde 7,62 artışla 1.130 TL’ye; 2019 yılı için yüzde 12,38 artışla 1.180 TL’ye çıkartılması, 24 saat süreyle nöbet tutan belletmenlere ödenen ilave 2 saatlik ücretin 3 saate çıkartılarak, belletici öğretmenlere ve gece nöbet tutanlara ilave artış, Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev alan memur ve hizmetlilere fazla çalışma ücretinin üç katı tutarında artırımlı ödenmesi, geliştirme ödeneğinin 2018 ve 2019 yıllarında da ödenmesine devam edilmesi, üniversitelerde ikinci öğretime ilişkin fazla çalışma yapabilecek personele ilişkin birim içi sınırlamanın yüzde 45’e, birim dışı sınırlamanın yüzde 20’ye çıkartılması, üniversitelerin sıra tahsisli lojmanlarının yüzde 15’inin idari personel için ayrılması, üniversitelerde lojman tahsis komisyonlarında yetkili sendika temsilcisinin bulunması, üniversitelere bağlı yurtlarda görev alan personele üç katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesi, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurtlarda görev yapan yurt memurlarına fazla çalışma ücretinin üç katı tutarında nöbet ücreti ödenmesi, 4/C’li personele ödenen ek ödeme miktarının aylık 256 TL’ye, yıllık 3.072 TL’ye çıkarılması, şeflerin özel hizmet tazminat oranlarının 3 puan daha artırılarak, maaşlarına 2018 yılı için aylık 101,47 TL, yıllık 1.217,64 TL tutarında artış sağlanması, hacca gitmeye hak kazanan ama yasal izni kalmayan memurların hac süresince ücretsiz izinli sayılması, aile yardımı ödeneğinin en az yüzde 40 engeli bulunan çocuklar için yüzde 50 artırımlı ödenmesi, yemek hizmetinin sunulmasında helal gıda sertifikalı ürünlerin kullanılmasında ihtimam gösterilmesinin hüküm altına alınması, gösterge rakamına bağlanan (750) toplu sözleşme ikramiyesinin ödenmesine devam edilmesi, öğretmenlerin eğitim-öğretim tazminatlarının 2018 ve 2019 yıllarında da artırımlı olarak ödenmesi, öğretmenlere eğitim-öğretim tazminatının yüzde 20,56 oranında artırımlı olarak ödenmesi kazanımının 2018 ve 2019 yılları için de uygulanmaya devam edilmesi, nöbet görevine ücret ödenmesine devam edilmesi, sınav ücretlerinin artırımlı ödenmesi başta olmak üzere, eğitim hizmet kolunda toplamda 66 kazanım elde ettiklerini söyledi.
Eğitim-Bir-Sen Adana 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sezer, Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan da birer konuşma yaptılar.