Yeni lise geçiş sisteminin sancıları şimdiden yaşanmaya başlandı. Anadolu liselerinin sayısının ihtiyacı karşılamayacağını anlayan MEB, bazı meslek liselerini Anadolu liselerine dönüştürüyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, İstanbul’da 60 meslek lisesinin Anadolu lisesine dönüştürüldüğünü kaydederek, “Hani MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ idi!” diye sordu.
Geçtiğimiz yıllarda siyasi reflekslerle yapılan okul dönüşümlerinin sıkıntılarının hala yaşandığını hatırlatan Geylan, “Bu okullarda öğrenci mi kalmadı yoksa talep mi azaldı? İstanbul’da ortalık ayağa kalkmış ama MEB’den TIK yok. Anlaşılmaz bir durum” dedi.
Geylan şunları kaydetti:
“İstanbul’da 60 meslek lisesi Anadolu lisesine dönüştürülüyormuş. Hani MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ idi! Vaz mı caydık? Bu yeni tarzımız mı artık? Düdük çalındı TEOG kalsın. Bir düdük daha LGS gelsin. Al sana bir düdük daha meslek liseleri kapansın Anadolu lisesine dönüşsün!
Geçtiğimiz yıllar içerisinde eğitimin ve eğitim bölgelerinin ihtiyaçları ve öğrenci potansiyelimiz dikkate alınmadan, sadece siyasi reflekslerle yapılan okul dönüşümlerinin sıkıntıları hala yaşanırken şimdi bu yapılanı nasıl yorumlamalıyız acaba?
Şu mübarek günlerde apar topar şekilde Meslek liselerini Anadolu lisesine dönüştürmenin mantıklı izahını yapacak muhterem bir MEB bürokratı yok mu? Bu okullarda öğrenci mi kalmadı yoksa talep mi azaldı? İstanbul’da ortalık ayağa kalkmış ama MEB’den TIK yok. Anlaşılmaz bir durum.
Acaba asıl gerekçe; LGS sonucuyla nitelikli okullara yerleşemeyecek olan öğrencilerin Anadolu liselerindeki kontenjan sorunundan dolayı istediği okula da gidemeyecek olması mı? Yani bu, Anadolu Liseleri kontenjan sorununa pansuman bir müdahale mi? Ey MEB bulduğun çözüm bu mu?
Ucu nereye kadar gidecek acaba? Mesela İstanbul’da 60 okul yetmezse daha kaç tane meslek lisesini kapatarak Anadolu Lisesine dönüştüreceğiz? Bir limitiniz var mı? Ya da şunu mu sormak lazım; MEB olarak meslek liselerini gözden çıkardık mı?
Meslek liselerindeki bilmem kaç milyona tekabül eden fiziki ve teknik alt yapı yatırımının heba olmasını, binlerce çalışanın norm fazlasına düşerek mağdur olmasını bir problem olarak görmüyor muyuz?
Şöyle bir mesleki eğitim PROJEMİZ mi var mesela: Sağlık meslek liselerini özel hastane birliklerine, ticaret meslek liselerini muhasebeciler odalarına, endüstri meslek liselerini sanayi bölgesi yönetimlerine devredilmesi.
Anlamakta zorlanıyoruz. Hele ki şu seçim öncesinde on binlerce öğrenciyi ve binlerce çalışanı huzursuz edecek böyle bir inisiyatifin gerekçesini ve hangi amaca hizmet etmek istediğini anlamakta zorlanıyoruz.”