Halkla İlişkiler ve Tanıtım mesleğinin Müşteri İlişkileri ve Reklamcılıktan Ayrıldığı Yönler
Halkla ilişkiler; şirketlerin hizmet verdiği alanlarda hedef kitleyle sürekli etkileşim ve iletişim halinde olan söz konusu hedef kitlenin de güvenini ve desteğini kazanmak için kullanılan ikna yöntemlerine verilen isimdir.
Son yıllarda hemen her şirket hitap ettiği müşteri potansiyeline yönelik bir halkla ilişkiler birimi oluşturmaktadır. Şirketlerin kamuoyu üzerindeki imajını güçlendirmek için oluşturulan söz konusu birimler bu sayede toplumsal güveni de bir bakıma garanti altına almış olur.
Şirket politikaları ve vizyonu halkla ilişkiler biriminin çalışmaları ile ne kadar uyumlu olursa hedef kitle ile olan iletişim ve etkileşim o derece başarılı olacaktır. Halkla ilişkiler mesleğinin önemi özellikle de eğitim, güzellik, sağlık, otomotiv gibi hizmet sektörlerinde ağırlığı hissedilir derecede artmıştır.
Halkla İllişkiler birimi sıklıkla müşteri hizmetleri ile karıştırılmaktaysa da aslında iki departman birbirini tamamlamaktadır. Misal bir eğitim kurumunda öğrencinin kayıt öncesi, esnası ve sonrasında öğrenmesi gereken prosedürler müşteri ilişkilerinin konusu iken ilgili kurumun kamuoyundaki bilinirliği hakla ilişkiler çalışmalarına bağlıdır.
Halkla ilişkilerin sıklıkla karıştırıldğı bir başka meslek dalı ise Reklamcılıktır. Reklam bir kurumun yada duyurulması planlanan bir hizmetin yer ve tarih satın alarak geleneksel medya, sosyal medya yahut bilboardlar üzerinden duyurulması, ilan edilmesidir. Yine eğitim kurumu örneğinden hareket edecek olursak bir özel okulun erken kayıt indirimi şeklinde verdiği bir ilan reklam kategorisinde değerlendirilecekken aynı okulun kimsesiz çocuklara burs vereceğini açıklayıp hakkında medyada haber yapılması halkla ilişkiler ve tanıtımdır.
Ezcümle, gerek Halkla İlişkiler ve Tanıtım, gerek Müşteri ilişkileri ve gerekse reklamcılık hep aynı kaynaktan beslenir : İnsan ve İletişim
Ayşenur Baki Aydoğdu