FERİDE CEM
Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu, kamu bankalarının istikrarı ve güven ortamını zedelemek isteyenlerin hedefi haline geldiğini belirterek, "Bu çabaları sonuç vermeyecek" diye konuştu
Paralel medyadaki karalama kampanyasına Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu da sert tepki gösterdi. Bir araya geldiğimiz Taşkesenlioğlu, kamu bankalarındaki başarının Türkiye'de güven ortamı ve istikrarı zedelemeye çalışanların ana hedeflerinden biri haline geldiğini söyledi.
Paralel medya bu kez de takipteki alacaklar konusunda kamu bankalarını hedef aldı. Neden sürekli gündemdesiniz?
Halka açık bir kurum olarak tüm finansal tablolarımızı yatırımcılarımızla ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Düzenli olarak kamu ve bağımsız denetimden geçiyoruz. 2013 yıl sonunda takipteki alacak rasyomuz yüzde 2.59'du. Bu sektör ortalamasından oldukça düşük bir rakam. 2014 Eylül sonu itibarıyla bir miktar oranda artış yaşansa da, bu dönemi içermeyen raporları kaynak gösteren haberlerin kamu bankalarıyla ilgili olumsuz bir algı yaratmak hedefiyle gündeme getirildiğini düşünüyorum. Ancak kamu bankalarının başarıları ve sektördeki sıralamaları göz önünde bulundurulduğunda bu çabaların sonuç vermeyeceğine eminim.
Türkiye'de istikrarı bozmak isteyenlerin ısrarla kamu bankaları üzerinden bir oyun tertiplemesinin nedeni nedir?
Bundan 14 yıl önce görev zararı nedeniyle gözden çıkarılan ve kapatılmak istenen kamu bankaları, bugün özel sektör bankalarıyla yarışan, hatta onlardan daha verimli sonuçlar elde eden kurumlar haline geldi. Bu açıdan baktığımızda kamu bankalarının ülkemizin ekonomik büyümesinin ve ülkemizdeki istikrar ortamının önemli destekçileri arasında yer aldığını görüyoruz. Kamu bankalarının varlığının ve güçlü bilanço yapısının Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında da oldukça önemli rol oynayacağına inanıyoruz. Gösterdiği gelişmeler ve artan piyasa etkinlikleri sayesinde kamu bankalarının önemli birer ekonomik faktör haline geldiğini ve bu nedenle kamu bankalarına yönelik çalışmaların olduğunu düşünüyorum.
En çok da Halkbank hedef alınıyor...
2002'den bu yana aktif büyüklüğümüzü 8 kat artırıp 149.8 milyar TL'ye çıkardık. Aktif kalitesinden taviz vermedik. 2002'de günlük 7 milyar TL likidite açığı, yüzde 77'si menkul kıymetlerden, sadece yüzde 7'si kredilerden oluşan bir bilanço yapısı, yüzde 49 takipteki kredi oranı, 10.7 milyar TL stok görev zararı vardı. 360 şube kapanmış, esnaf ve KOBİ kredileri vadesinden önce geri çağrılıyordu. Esnafa yüzde 47 faizle kredi kullandırılıyordu. 2014 Eylül sonu itibarıyla bilançoda menkul kıymet ağırlığı yüzde 17'ye indi, krediler yüzde 67'ye çıktı. 93.4 milyar kredi hacmimiz var. 580 milyon TL zarar üreten bankadan 2.75 milyar kar üreten bankaya geldik. Birilerini rahatsız eden bu olsa gerek. Halkbank bugün uluslararası bankacılık sektöründe bilinen, yabancı yatırımcıların yakından takip ettiği, itibarı yüksek ve saygın bir banka. İstikrarlı büyüyen ve piyasa etkinliği artan kamu bankaları, ekonomik istikrarın en önemli destekçilerinden biri haline geldi. Dolayısıyla, ülkemizdeki güven ortamı ve istikrarı zedelemeye çalışanların ana hedeflerinden biri halindeyiz
5 YILDA EKONOMİYE 500 MİLYARLIK KATKI
150 şubeli bir katılım bankası kuracaksınız. İzin süreçleri ne durumda?
Bu yıl üçüncü çeyrekte faaliyete başlamasını öngörüyoruz. Gerekli izinler için ilgili kurumlara başvurularımızı yaptık. Başvurularımızdan bir kısmı sonuçlandı, bir kısmı için de süreç devam ediyor.
Son haberlerde katılım bankası kurma planınızın etkisi mi var sizce?
Halkımız faizsiz bankacılığın tüm gereklerini yerine getiren uzun zamandır görmek istediği yeni bankasına yakında kavuşacak. Halkbank olarak 76 yıllık birikim ve deneyimimizi bankacılığın yeni bir koluna aktarmak istiyoruz. 150 şubeye ulaşmasını beklediğimiz katılım bankasının bin kişinin üzerinde istihdam yaratmasını öngörüyoruz. Kamu bankalarının katılım bankası kurma çalışmalarının sektörü büyüteceği ve geliştireceği yönünde görüşler mevcut. Ancak, kimi kesimlerin bu durumdan rahatsız olduğunu da duymaktayız.
Bir kamu bankası olarak şimdiye kadar Türkiye'de ne kadarlık yatırımı finanse ettiniz?
'Üreten Türkiye'nin bankası olarak Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmasını çok önemsiyoruz. Son 12 yılda, vergi ve temettü kapsamında Hazine'ye yaklaşık 16 milyar TL kaynak aktardık. Ekonomimize katkı sağlamak amacıyla son 5 yılda toplamda 500 milyar TL'lik kredi kullandırımıyla yatırımları finanse etmiş durumdayız.
2001'de kamu bankaları görev zararlarıyla anılıyordu. 2002'den bu yana büyük bir dönüşüm yaşandı. Buradan geri dönüş olur mu? Bankacılık sektörü ekonomik büyümenin en önemli destekçisi olmaya devam edecek. Biz de başarılarımıza yenilerini ekleyeceğiz. 5 yıl içinde bilanço büyüklüğümüzü 100 milyar dolara yükselteceğiz.
KREDİLER 77 KAT ARTTI
Kredi hacminizle takip oranını değerlendirebilir misiniz? Biz takipteki kredilerimizi satamıyoruz. 2002-2014 arasında sektör 16 milyar TL varlık satışı yaptı. Takipteki kredi satışı ve aktiften silme işlemleri dahil edilmezse sektörde takip oranı yüzde 4.5. Biz de 2013 sonu itibarıyla yüzde 2.59. Kredilerimizi 2002'den bu yana 77 kat artırdık. Buna rağmen takipteki kredi oranı sadece 2 kat arttı.
1.500 KİŞİYE İSTİHDAM
Bu yılki kar, istihdam ve aktif hedefiniz nedir?
2015 yılında da aktif toplamında yüzde 13-15 arasında, kredilerde ise yüzde 16- 18 arasında büyüme elde etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, yıl içinde bankamıza bin 500 kişinin daha katılmasını ve 50 yeni şube açmayı planlıyoruz. Bu yıl özkaynak karlılığımızın yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşmesini hedefliyoruz.
2015 yılında esnafa yönelik faizsiz kredi çalışmalarınız ne şekilde olacak?
Kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösterenlere toplamda 1.5 milyar TL kredi vermeyi hedefliyoruz. Bunların dışında kalanlara da yüzde 50 faiz indirimli olarak, 1 yıla kadar yüzde 4, 1-5 yıl arası vadelerde ise yüzde 5 faizle olmak üzere, kaybolmaya yüz tutan meslek kolları ve usta girişimci kredileri ile birlikte yaklaşık 200 bin esnafa 10 milyar TL kredi kullandırmayı planlamaktayız.