Halk devrimden habersiz

Mısır topraklarına güneyden girerek 1500 kilometre yol katettikten sonra Akdeniz'e dökülen Nil Nehri'nde teknelerde yaşayan balıkçı ailelerinin birçoğu ülkedeki devrimden habersiz bir yaşam sürüyor.

Nil Nehri'nin başkent Kahire'den geçen bölümü evsiz aileleri de barındırıyor. Resmi rakamlara göre 5 binden fazla kişi, eve dönüştürdükleri teknelerde balıkçılık yaparak yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Evsiz balıkçılar Kahire'de Nil Nehri'nin Giza, İmbaba ve Zamalek kıyılarında yaşıyor.

 

Nehirde avladıkları balıkları çok düşük fiyatla satarak geçimlerini sağlayan bu kişiler, yoksulluk sınırının epeyce altında yaşamaya çalışan kesim olarak biliniyor.

Aileleriyle sabah saatlerinde avlanmaya çıkan balıkçılar, tuttukları balıkları öğle saatlerinde satmaya çalışıyor. Tekne evlerde kadınlar temizlik yaparken, erkekler bir gün sonrasının hazırlığını yapıyor. Akşam olduğunda Nil balıkçılarının tekneleri, üzerine gerilen çadırlar sayesinde birer eve dönüşüyor.

Nil'in Giza kıyılarında oğlu İsmail ile birlikte yaşayan 38 yaşındaki Mustafa Şaban, "Benim evim, her şeyim burası. Balıkçılıkla geçiniyorum. İnanın birkaç gösteri dışında Mısır'da neler yaşandığına dair bir bilgim yok" dedi.

Ülkede devrim olduğunu duymadığını belirten Şaban, "bazı şeyleri duyduğunu" fakat genel olarak gelişmelerle ilgili bilgi sahibi olmadığını kaydetti.

İsmail (9) ise her gün babasıyla balığa çıktığını, ikamet adresleri olmadığı için okula gidemediğini anlattı. İsmail, "Okula gitmek isterim, ama gidemiyorum. Biz burada teknede yaşıyoruz ve kimliğim henüz yok. Okul olmadığı için balığa gidiyorum" diye konuştu.

Nil Nehri'nde yaşayan evsiz balıkçıların yerleşik hayata geçirilmesi için 2005 yılında hükümet bir program başlatmış, ancak bir süre sonra uygulamadan vazgeçilmişti

star

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri