'Haklı olduğumuz görüldü'

Eneerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Uzanlar'la ilgili dava, savunmamızın haklılığını gösterdi. Tespit ettiğimiz gibi, mal kaçırma ile hileli devir olduğu ortaya çıktı

Motorola ve Nokia'nın Uzan'a açtığı davaları görüşen New York (NY) Güney Bölgesi Mahkemesi'nin 20 milyar dolarlık Libananco tahkim davasının seyrini değiştirecek kararının tahkim davasında delil kabul edildiği öğrenildi.

SÜREYİ BİLE DİNLEMEDİ
Enerji Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Mahkemenin, 27 Eylül'de yaptığı duruşmada aldığı "Cem Uzan Libananco'nun yüzde 100 tek sahibidir. Şirketi yargıdan kaçmak için kurdu ve şirket üzerindeki hakimiyetini yanlış beyanlar ve dolandırıcılıkta kullandı" denilen karar, Dünya Bankası bünyesindeki Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'ndeki (ICSID) davaya delil olarak sunuldu. ICSID sürenin geçtiğini söylese de New York Güney Bölgesi Mahkemesi'nden gelen kararı önemli ve tahkim davasında delil olarak kabul edilmesini uygun gördü.

MAHKEMENİN KARARINI SABAH YAZDI
Motorola ve Nokia'nın Uzan'a açtığı davaları görüşen New York Güney Bölgesi Mahkemesi Uzan Ailesi'nin Türkiye'den faiziyle birlikte 20 milyar dolar tazminat talep ettiği Libananco davasının seyrini değiştirecek önemli bir karar verdi. Cem Uzan'ın Libananco'nun tek sahibi olduğu ve şirket üzerindeki hakimiyetini dolandırıcılıkta kullandığı hükmüne vardı.

YILDIZ: MAL KAÇIRMA, HİLELİ DEVİR VAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, New York'ta yerel mahkemenin Uzanlar'la ilgili aldığı karara ilişkin olarak, "Bu davada Türkiye Cumhuriyeti taraf değil. Taraflar Uzanlar, Motorola ve Nokia'dır. Bu dava göstermiştir ki, bizim savunmamızda da tespit ettiğimiz gibi, burada bir mal kaçırma, hileli devir vardır. Bu, yan şirketlerine ve özellikle alt şirketlerine hisselerin bir transferidir. Libananco'yla alakalı ana kurgu buydu. Ve Uzanlar'ın, kendi şirketleri üzerinden bunu yaptığına dair savunmamızda da belirtmiştik" dedi. Yıldız, kararın Libananco ana davasına da etki edeceğini söyledi.

600 MİLYON EUROLUK HES YATIRIMI
Adana'nın Karaisalı ilçesinde yapımı tamamlanan Çakıt Hidroelektrik Santrali'nin açılış töreninde konuşan Bakan Yıldız, barajın yapımını üstlenen Norveçli Statkraft firmasının Türkiye'ye duyduğu güvenin boşa çıkmayacağını belirterek, "Siz buraya kalmak için geldiniz. Burada kalabilir ve büyüyebilirsiniz" diye konuştu. Statkraft Yönetim Kurulu Başkanı Svein Aaser ise Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, "Türkiye'ye kalmak için geldik. İlk etapta hedefimiz 500-600 milyon euroluk yatırım yapmak'' dedi.

sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri