Haiti'yi vuran 7,0 büyüklüğündeki deprem

Haiti'yi vuran 7,0 büyüklüğündeki depremde başkent Por-Au-Prince'deki bir çok binanın yıkıldığı belirtiliyor. Bina enkazlarının arasında binlerce ölü ve yaralı bulunmasından endişe ediliyor.

Merkezi başkentin 15 kilometre batısı olarak bildirilen deprem ve sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek bir çok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü.

Caddelerin panik içindeki insanlarla dolu olduğunu belirten görgü tanıkları, gökyüzünün yıkılan binaların etkisiyle toz ve duman içinde olduğunu dile getirdi. Elektrik şebekesinin de büyük ölçüde çöktüğü kentteki durumu ''tam bir felaket ve kaos'' olarak tanımlayan görgü tanıkları, yıkıntılar arasında yüzlerce insanın olduğunu, bu sayının binlerce de olabileceğini söyledi.

Ülkedeki çeşitli insani yardım kuruluşlarının temsilcileri de, halkın yoksul olduğunu ve belli bir inşaat standardının bulunmadığını belirterek, mevcut yapıların çoğunun dayanıksız binalar olduğunu, dolayısıyla ölü sayısının binlerce olabileceğini kaydetti.

Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti'de 1770'lerden bu yana görülmediğini bildirirken, sarsıntı Haiti'nin sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba'da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi.

Bu arada, ABD'den sonra Venezuela da Haiti'ye arama kurtarma ekipleri ile gıda, ilaç, içme suyu gibi insani yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.
Haber7.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri