Gözler YSK’da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliği yasasını onaylayarak, referanduma sunulmak üzere dün akşam Başbakanlığa gönderdi.


Gül'ün, Anayasa değişiklik paketine ilişkin kanunu halkoyuna sunulmak üzere yayınlanması için Başbakanlığa gönderdiğine ilişkin yazı Yüksek Seçim Kurulu'na da ulaştı. Ancak yasa henüz Resmi Gazete'de yayınlanmadığı için kurul, konuyu ele almadı. YSK Başkanı Ali Em, kurul üyesi arkadaşlarının hukuki hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, “Bu konudaki kararımızı geciktirmeden vereceğiz” dedi.
Referandum takvimi
Referandumun hangi tarihte yapılacağına ilişkin farklı görüşler gündeme getiriliyor. Ak Parti, yeni yasa uygulanarak 60 gün sonra referandum yapılması gerektiğini savunuyor. CHP ise Anayasa'daki “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmünden yola çıkarak, “Yeni süre 60 gün. Ancak o da anayasa gereği bir yıldan önce uygulanamaz. O zaman referandum Mayıs 2011'den sonra yapılır” görüşünü dile getiriyor. Ancak hukuk çevrelerinde, “Bir yıldan önce uygulanamıyorsa eski süre 120 gün geçerliliğini korur. Bu nedenle referandum 120 gün sonra yapılmalı” görüşü de dile getiriliyor. Bu konudaki son kararı bugün toplanması beklenen YSK verecek.

CHP mahkemeye

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Gül'ün onayının hemen ardından paketin iptali istemiyle bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. Özyürek, bunun için gerekli 110 imzaya ulaştıklarını da söyledi.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri