Görevlendirmeler belli esaslarda olsun

Yönetici atama ve yer değişikliği yönetmeliği incelendiğinde, görevlendirmeler ile ilgili çok fazla bilginin bulunmadığı gözlenmektedir. Oysa ki her gün bir okul /kurum açılmakta, yüzlerce eğitim yöneticisi başka kurumlarda görevlendirme ile çalışmaktadır

Yönetici atama ve yer değişikliği yönetmeliği incelendiğinde, görevlendirmeler ile ilgili çok fazla bilginin bulunmadığı gözlenmektedir. Oysa ki her gün bir okul /kurum açılmakta, yüzlerce eğitim yöneticisi başka kurumlarda görevlendirme ile çalışmaktadırlar.

1. Kurucu Müdürlük: Yönetmelikte "kurucu müdür" atamalarına belli esaslar getirilmelidir. Çünkü kurucu müdürlüğün idari yönden ne kadar zor bir görev olduğu aşikardır. Bu bakımdan mevcut eğitim yöneticilerinden ya da eskiden yöneticilik yapmış olanlar arasından duyuru yapılarak liyakat esasları çerçevesinde görevlendirme yapılmalıdır.

2. Ülkemizde binlerce eğitimci bakanlık, valilik ya da kaymakamlık görevlendirmeleri ile kurumları dışında çalışmaktadırlar. Bu görevlendirmeler önemli ölçüde sakıncalar içermektedir. Bir eğitimcimden boş kalan görev için bir başka eğitimci, oradan boş kalan görev için bir eğitimci... bu görevlendirmeler sürüp gitmektedir.

Örneğin A ilçesinde okul müdürü olarak görev yapan bir eğitimci şube müdürü olarak görevlendirilmiş, okul müdürünün yerine müdür yardımcılarından bir eğitimci görevlendirilmiş, müdür yardımcısı yerine bir öğretmen görevlendirilmiş, öğretmen yerine başka bir yerde görevli öğretmen görevlendirilmiş, onun yerine de ücretli bir öğretmen görevlendirilmiştir. Bu ve benzeri uygulamalara çokca rastlanmaktadır.  

3. Okul müdürünün başka bir göreve görevlendirilmesi sonucunda farklı uygulamaların yapıldığı gözlenmektedir. Müdür yerine müdür başyardımcısı ya da müdür yardımcısı görevlendirilmelidir. Bu ve benzer konularda yasa ve yönetmeliklerde belli esaslar getirilmelidir ve uygulamada birlik sağlanmalıdır. Bazı bölgelerde bu esaslara uyulmadığı, liyakat ve hukuki düzenlemelerin hiçe sayıldığı gözlemlenmektedir.

4. İl ve ilçe düzeyinde de yapılan "şube müdürlüğü" görevlendirmelerinin norm kadro esaslarına uygun olarak yapılmadığı ve bu konuda devletimizin önemli ölçüde maddi kayıplara uğradığı bir sendika tarafından yakın zamanda güçlü bir şekilde ortaya konulmuştu. Ancak bu konuda bakanlığımız tarafından hala somut bir adım atılmamıştır. Bu konuda ya norm kadrolar yeniden düzenlenmeli, ya da yapılan görevledirilmelere son verilmelidir.

Sayın bakanımız tarafından yine yakın zamanda gündeme getirilen "Görevde yükselme sınavı" en kısa sürede planlanmalıdır. Şube müdürlüğü; yapılacak sınav ve sonucunda eğitime alınacak adaylar arasından yine sınav esasına göre yapılacak olan seçimden sonra belirlenmelidir.

Bakanlığımızın eğitim politikalarının uygulanması bakımından üst düzey yöneticilerin seçilmesi ve atanmasında etkili olması doğaldır. Ancak bu yöneticiliğin düzeyini iyi ayarlamak gerekir. Bu yetkiyi; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü, hatta okul/kurum müdürlüğü ve müdür yardımcılığına kadar indirgemek yanlış olacaktır.

5. Kamuyoyuna yansıyan bilgilere göre, bakanlığımız teşkilat ve esasları hakkında kanun üzerinde yapılacak değişikliklerle önemli bir revizyonun yapılacağı, özellikle merkez teşkilatında görülen görevlendirmelerin son bulacağı, şube müdürlüğü kadrosunun kaldırılacağı ve yerine "uzman"lıkların getirileceği vb. ifade edilmektedir.

Yapılacak olan düzenleme hakkında ayrıntılı bir bilgiye sahip değiliz. Ancak en azından her tür ve düzeydeki görevlendirmelerin bir esasa bağlanması ve mümkün olan en aza indirilmesi gerekmektedir. Bakanlık merkez teşkilatında düzgün bir norm kadro oluşturulmaldır. Atamalar belli esaslara göre yapılmalıdır. İlgisiz-alakasız kişilerin eğitim konularında belli kadroları işgaline son verilmelidir.

Ömer AKGÜMÜŞ

Eğitim Yöneticisi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri