Görevden Alınan MEB Şube Müdürlerine Valiliklerden Usulsüz Atama!

MEB'de 76. Madde kapsamında eski Bakan Mahmut Özer döneminde atanan yaklaşık 270 Şube Müdürü mahkeme kararı gereği Öğretmen olarak atanmış, kararnameleri İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda Mahkemeye sunmuş olduğu savunmaya istinaden, 76.Madde şube müdürü atamalarının iptali mahkeme kararına göre 25.03.2024 tarihinde bakan onayı ile iptal edildiği bakanlığın mahkemeye sunduğu savunmadan anlaşılmaktadır.

MEB'de 76. Madde kapsamında eski Bakan Mahmut Özer döneminde atanan yaklaşık 270 Şube Müdürü mahkeme kararı gereği Öğretmen olarak atanmış, kararnameleri İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmişti.

GÖREVDEN ALINAN ŞUBE MÜDÜRLERİNE VALİLİKLERDEN USULSÜZ ATAMA!

MEB'in mahkeme kararını uygulamasından sonra il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, görevden alınan şube müdürlerini "valilik görevlendirmesi" ile görevlerine devam ettirme yoluna gitmişti. Böylece Haziran döneminde okulların kapanmasına kadar süreci götürmeyi hedeflemişlerdi.

Görevden alınan ve öğretmen olarak il-ilçe emrine atanan 76. madde şube müdürleri ise bu 1-2 aylık süreci kendileri için çözüm arayışları araştırarak değerlendirmişlerdir.

Burada "Torpili" yüksek olan az sayıdaki 76 madde şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcılığı gibi çeşitli görevlere atanarak durumu kurtarmaya çalışmışlardır.

Daha az "Torpilli" 76. madde şube müdürlerinin ise bu günlerde valiliklere sıkı bir markaj uygulayarak, çoğunlukla siyasi baskılar yaparak, Okul Müdürlüğüne atama yaptırdıkları yönünde bilgiler gelmektedir.

Söz konusu şube müdürlerinin 76. madde ile atanmaları, hukuksuzluk nedeniyle iptal edilmesine rağmen; benzer bir hukuksuzlukla Valilikler yoluyla okul müdürü olarak atanmaları da ciddi sorunlara gebedir.

Şöyle ki; Yönetici Görevlendirmeleri MEB'in takvimi doğrultusunda devam etmektedir. On binlerce yönetici adayı sınavlara girmiş, mülakatlar tamamlanmış, tercihler alınmıştır. Bu süreçte 76. madde şube müdürlerinin valilikler tarafından okul müdürlüğüne atanması, beraberinde yeni hukuksuzluklar getirecek, yeni davalara neden olacaktır.

Bu atamaların 76. maddeden öğretmenliğe dönenlerden herkese değil de, tamamen keyfi bir şekilde, gücü yetenin, torpili olanın müdür olarak atamalarının yapılması ise ayrı bir sorun teşkil etmektedir.

ÇÖZÜM; Yargı kararı gereğince 76. maddeden öğretmenliğe dönen şube müdürlerinin, mevcut MEB Yönetici Görevlendirme Takvimi doğrultusunda 1 Temmuzdan itibaren "Yöneticilikten Ayrılanların Yeniden Görevlendirilmesi Takvimi" ile boş kalan yöneticiliklere tercihleri dikkate alınarak görevlendirmelerinin yapılmasıdır. Aksi uygulamalar hem hukuksuzdur, hem de vicdanları yaralayacaktır.

Sencer Kaya

Eğitimci-Yazar

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri