Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Hatalar

Doğan CEYLAN

Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. MEB görevde yükselme için yaptığı duyuruda eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki kadrolara öncelik tanımıştı.  31 Aralıkta yayımlanan yönetmelikte -aceleyle yapıldığından olsa gerek- bazı hatalar oluştu. Bu hataları Bakanlığın ivedilikle düzeltmesi gerekli. 

 Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi ile 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “eğitim uzmanı” ibareleri, “eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç diğer hizmet sınıflarında bulunan kadrolardan eğitim uzmanı” olarak değiştirilmiştir.

 7 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendindeki değişiklikle madde şu şekle dönüşmüştür:

 d) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı ile eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç diğer hizmet sınıflarında bulunan kadrolardan eğitim uzmanı kadrolarına atanabilmek için;

1) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak.

2) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak.

3) Bakanlık eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda veya şef kadrosunda en az beş yıl süreyle görev yapmış olmak.

 

  1. (d) bendinde eğitim uzmanlığı için eğitim öğretim hizmetleri sınıfı hariç kıstası konulurken altındaki şartlar yani “öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak ve Bakanlığın eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda 5 yıl süreyle görev yapmış olmak açıkça çelişmektedir. Alt bendlerin de düzenlenmesi gerekir.

2. Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan görevde yükselmeye tabi görev grupları ve kadroları arasındaki “Eğitim uzmanı” değiştirilip “eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç diğer hizmet sınıflarında bulunan kadrolardan eğitim uzmanı” olarak değiştirildiği için eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki eğitim uzmanları görevde yükselme kapsamı dışına çıkarılmıştır.  Öyleyse yönetmelikte bu grubun yer almaması gerekir. Ancak görevde  yükselme  sınavı  suretiyle  atanacaklarda  aranacak özel şartların belirlendiği 7 inci maddesinin a) bendinde şube müdürü olmak için “eğitim uzmanı olma” şartı değiştirilmemiştir.

MADDE 7- (Değişik : 23.7.2010/27650 RG) (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aşağıdaki özel şartlar aranır.

a) Şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak.

2) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, APK uzmanı, şef, tesis müdürü, öğretmen, mimar, mühendis, raportör ve sivil savunma uzmanı kadrolarından birinde veya bu kadrolarda toplam en az üç yıl görev yapmış olmak.

Görüldüğü gibi 5 inci maddeye göre eğitim-öğretim hizmeti sınıfındaki uzmanlar görevde yükselmede kapsam dışında tutulurken 7 inci maddede şube müdürlüğüne atanmak için “öğretmen” ve “eğitim uzmanı” özel şartlar arasında halen yer almaktadır. Şayet eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki eğitim uzmanları görevde yükselme kapsamından çıkarılacaksa burada da çıkarılması gereklidir. Şayet bu madde bilinçli olarak bırakılmışsa yönetmeliğin felsefesi tam oturmamış demektir.

3. Yönetmeliğin 25 inci maddesinin (4) üncü bendindeki  İl ve ilçe millî eğitim müdürlüğü görevlerine atanacaklarda aranan diğer şartların yanında “öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olma şartı ayrıca aranır.” hükmü aynan kalmıştır. Bu da eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında görev yapmış olmayı gerektirir. Bakanlık şayet öğretmenin sınıfında kalmasını istiyorsa o zaman yönetmelikteki buna aykırı maddeleri değiştirmelidir.

4. Hazır değişiklik yapılmışken yönetmelikte yer alan fakat 652 Sayılı KHK ile kaldırılan kadrolara ilişkin uyum da yapılabilirdi. Örneğin;

“Asaleten şube müdürü görevinde en az altı yıl görev yapmış olanlar, il millî eğitim müdürü veya daire başkanlığı (bağımlı) görevlerine… atanabilir” maddesindeki daire başkanlığı grup başkanlığı şeklinde düzeltilebilirdi.

 “İl millî eğitim müdürü, genel müdür yardımcısı olarak asaleten görev yapmakta olanların istemeleri halinde bu görevler arasında geçişleri yapılabilir.” Maddesindeki genel müdür yardımcılığı kadroları kaldırıldığı için madde yeniden düzenlenebilirdi.

5. Daha önceki yönetmelik değişikliğinin görevler arası geçişler başlıklı 25 inci maddesinin (a) fıkrasın iptal için Müfettişler Derneği olarak açmış olduğumuz dava devam etmektedir. Dava açış nedenimiz maddede sayılan görevleri yapanların durumlarına uygun görevlere atanması şeklindeki düzenlemenin kriterlerinin olmamasındandı. Bu madde de kapsam daratılmış ve Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği, Bakanlık başdenetçiliği, Bakanlık denetçiliği, il eğitim denetmenliği ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde asaleten çalışanlar madde kapsamından çıkarılmışlar ve ek bir madde ile ayrı düzenlemeye tabi tutulmuşlardır. “durumuna uygun göreve atanmak” hukuki açıdan kriterler belirtilmediği için eksik bir düzenlemedir.

Bakanlık merkez ve taşra yöneticilerinin okulları tanıyan eğitim-öğretim kadrosu içinden gelmesi daha doğru çalışmalar yapılması açısından önemlidir.

 Doğan CEYLAN

Yönetim Bilimi Uzmanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.