Gökyüzünden felaket yağdı

Meteorolojinin günlerdir uyardığı sağanak yağmur dün Trakya'yı ve İstanbul'un bazı bölgelerini teslim aldı.

Meteorolojinin günlerdir uyardığı sağanak yağmur dün Trakya'yı ve İstanbul'un bazı bölgelerini teslim aldı. Tekirdağ'da sel sularına kapılarak kaybolan 7 kişiden 6'sının cesedi bulundu. İstanbul'da ise Milliyet gazetesi ekonomi muhabiri Nevin Donat'ın babası Faruk Donat'ın da aralarında bulunduğu 3 kişi can verdi, 2 yaşındaki bir çocuk ise sularda kayboldu

Gece boyu etkili olan ve gün içinde de hızını kesmeyen sağanak yağış, Trakya'da ve İstanbul'un bazı bölgelerinde felakete neden oldu. Tekirdağ'da Kambursöğüt Deresi taştı, Saray ilçesine bağlı Bahçeköy sular altında kaldı. İstanbul ve Tekirdağ'da sel sularına kapılan 9 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi de kayboldu.
Bahçeköy'de Ahmet Topal'a ait çiftlikte çalışan Fatih Çakar (40), eşi Handan (30), kızları Büşra (12), Berna (8) ve Afra Çakar (6), Kambursöğüt Deresi'nin azgın sularına kapılarak kayboldu.
Kayıplardan Afra Çakar'ın cesedi dün sabah evine 1 kilometre uzaklıkta bulundu. Askeri birlikler ve polis ekipleri, Büşra ve anne Handan Çakar'ın cesetlerine evlerinden 3 kilometre mesafede ilçe merkezine 100 metre uzaktaki Galata Deresi'nde ulaştı. Ekipler son olarak da Berna Çakar'ın cesedini buldu.

Çiftlik sahibini uyardı ama...
Tekirdağ Emniyeti Sualtı Timi ve diğer arama kurtarma ekipleri, kaybolan Fatih Çakar'ı bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor. Fatih Çakar'ın gece yarısı sağanaktan dolayı sel meydana gelebileceğini çiftlik sahibi Ahmet Topal'ı arayarak haber verdiği öğrenildi. Çakar'ın buna karşın kendisini ve ailesini sulara kapılmaktan kurtaramadığı belirtildi.
Bahçeköy'de sel sularıyla sürüklenen evlerlerden birinde yaşayan Fatma Bilgin (79) ve Mustafa Bilgin (82) de hayatını kaybetti.

Silivri'yi sel aldı
Sel felaketi, İstanbul'da da Silivri ile Çatalca ilçelerini vurdu. Silivri'de önceki geceden bu yana aralıksız devam eden yağış nedeniyle ilçe merkezindeki Boğluca deresi taştı. Birçok sokak, bahçe ve araç sular altında kalırken, çok sayıda ev ve işyerini de su bastı. İlçenin sular altında kalan sahil şeridinde, 50'ye yakın araç denize sürüklendi.
Selimpaşa Mahallesi'nde ise TEM bağlantı yolunun bir bölümü, yakınından geçen derenin taşması sonucu sular altında kaldı. Sel suları, bir bölümü çöken yolun karşı tarafında bulunan evlere yöneldi. Yer yer bir metreyi bulan su evleri doldurdu. Mahsur kalan vatandaşların bazıları balkon ve çatılara çıkarak, bazıları da ağaçlara tırmanarak sel sularından korunmaya çalıştı. Silivri Yeni Mahalle'de oturan felçli Remzi Demir (70), evi su baskınına uğrayınca, boğularak can verdi.

Anne ile iki kızı sele kapıldı
Yine Silivri'de sel sularına kapılan araçlardan birinde bulunan Aslı Manav (34) kızları Azra (6) ve Dila (2) ile denize sürüklendi. Aslı Manav ve Azra kendi imkânlarıyla kurtuldu. Dila'yı arama çalışmaları ise sürüyor. Milliyet gazetesi ekonomi muhabiri Nevin Donat'ın babası işadamı Faruk Donat ise Çatalca Kovukdere mevkiinde aracıyla seyir halindeyken sel sularına kapıldı. Sabah saatlerinden itibaren kendisinden haber alınamayan Donat'ın aracını terk ettiği belirlendi. Saat 16.00'da ise Donat'ın ölüm haberi geldi.
Çatalca'nın Kabakçı köyünde kayıp olduğu belirtilen 30 yaşındaki Havvanur Korkmaz'ın cesedi de sel sularının çekilmesiyle bulundu.
Yine Çatalca'da kaybolan, aynı aileden 4 kişi ile Silivri'de kaybolan 3 kişinin arama çalışları ise sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı 8 helikopter de arama kurtarma çalışmalarına destek verdi.
Bu arada Kartal ile Pendik arasındaki Yunus Tren İstasyonu'nda sel sularıyla dolan yaya alt geçidini kullanamayan Tülay Çamsarı (58) da, raylardan geçmeye kalkınca tren çarpması sonucu hayatını kaybetti.



AKOM KRİZİ KAVRAYAMADI

Helikoptere para yok görüntüler TV'den
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki (AKOM) çalışmalar, geçmiş afetlere oranla daha sönük geçti.
Dün sabah saatlerinden itibaren sel felaketiyle ilgili haberlerin ulaşmasının ardından Kağıthane'deki AKOM'da bir hareketlilik oluşmadı.
Afet durumlarında İBB Genel Sek-reteri'nin hazır bulunması gerekirken bu kez daha az sayıda ve alt düzeyde bürok-ratlar krizde görev yaptı. İBB Başkanı Kadir Topbaş AKOM'a uğramadı.
Şehir içinde oluşan krizlerde, sabit kameraların görüntülerini takip edip krizin boyutlarını belirleyen AKOM yetkilileri, bu kez kameraların bulunmadığı Silivri ve Çatalca'da selin bastırması ve bu noktalarda kameraların yetersiz kalması nedeniyle başarılı olamadı. İBB'nin sabit kameraların bulunmadığı noktalarda durum tespiti yapmak için kullandığı üç adet helikopterin sözleşmesini bu yıl yenilemediği ortaya çıktı.
Yetkililer, afet durumunda karadan ulaşılamayan noktalarda daha çok durum tespiti için kullanılan helikopterler yerine, bu kez Doğan Haber Ajansı'nın televizyondaki görüntülerini izleyip afetin boyutlarını tespit edebildi. Yetkililer, helikopterlerin maliyetleri nedeniyle sözleşmelerinin yenilenmediğini bildirmekle yetindi.

Pendik'te eve yıldırım düştü
Kartal, Tuzla, Pendik, Avcılar, Küçükçekmece, Esenyurt ve Pendik'te 100'ü aşkın ev ve işyeri sular altında kaldı. Pendik'in Esenler Mahallesi'nde 5 katlı bir binanın çatı katına yıldırım düştü. Çıkan yangın itfaiye ekiplerince diğer katlara sıçramadan söndürüldü.
Anadolu yakasında etkili olan yağış trafik kazalarına da neden oldu.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri