GM ve Chrysler'in son şansı, bunu iyi kullansınlar

Amerika'nın 44. başkanı seçilen Barack Obama, mevcut hükümeti zor durumdaki General Motors ve Chrysler'e verdiği 17,4 milyar dolarlık krediyi iyi kullanmalarını istedi.

Obama, krediyi otomotiv sektöründe çöküşün önüne geçmek için atılmış gerekli bir adım olarak değerlendirdi. ABD Başkanı George W. Bush'tan görevi 20 Ocak'ta devralacak Obama, düzenlediği basın toplantısında, Bush hükümetinin kararından memnun olduğunu belirtti. Otomotiv şirketlerinin bu reform şansını kötü yönetimle boşa harcamamasını isteyen Obama, sektörün milyonlarca Amerikalının işini kurtarmak için gerekli uzun vadeli yeniden yapılanma çalışmalarına başlamasını istedi.

Sektöre sağlanan kısa vadeli yardımla, otomotiv şirketlerinin uzun vadeli yaşamayı başarmak için gerekli zor seçimleri yapmada bütün hissedarlarını bir araya getirmesi gerektiğine işaret eden Obama, "Nihai yeniden yapılanma paketini gördüğümüzde bunun ceremesini sadece işçilerin çekmeyeceğinden emin olmak istiyoruz. Bu yönetimde benim ilk önceliğim 2,5 milyon yeni iş oluşturmak ve bu işlerin bazılarının otomotiv sektöründen olmasını istiyorum." şeklinde konuştu. ABD yönetimi, derin krizdeki iki şirketten GM'ye bu ay ve gelecek ay 9,4 milyar dolar, Chrysler'e de 4 milyar dolar acil kredi sağlayacak. Şubat ayında ise Kongre'den onay çıkması durumunda, oto şirketlerine 4 milyar dolar daha yardım sağlanması öngörülüyor. Böylece otomotiv sektörünü kurtarma planının boyutu 17,4 milyar dolara yükselecek. Yardım planı karşılığında otomotiv şirketleri, kârlı işletmelere dönüşebilmelerini öngören yeniden yapılanma planlarını 31 Mart'a kadar başaramamaları durumunda aldıkları kredileri iade edecekler. ABD yönetiminin kredi desteği ülkenin otomotiv sektörünün kalbi Detroit'teki 'Üç Büyük' GM, Chrysler ve Ford tarafından olumlu karşılanırken, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) yardım paketinin şartlarını 'adaletsiz' buldu. GM üst yöneticisi Rick Wagoner, şirketin şimdi tamamen yeniden yapılanma programının uygulanmasına odaklanacağını ve hükümetin taleplerini karşılayacaklarından emin olduklarını ifade etti. Çökmeye en yakın görünen Chrysler de 'maliyetleri önemli ölçüde kısmaya' devam edeceklerini bildirdi. Acil kredi ihtiyacı bulunmayan Ford ise gelecek yıl finans durumu kötüye giderse hükümetten kredi hattı açılmasını istediğini belirtti. UAW Başkanı Ron Gettelfinger ise yaptığı açıklamada, 31 Aralık 2009'a kadar işçi ücretleri ve çalışma şartlarında değişiklik isteyen planın kendisinde hayal kırıklığı meydana getirdiğini söyledi. Başkan Bush, haftalık radyo konuşmasında, Amerikan otomobil şirketlerinin düzensiz bir şekilde çökmesinin, ABD ekonomisini derin ve uzun bir durgunluğa sokabileceğini açıkladı.

Öte yandan, dünyanın 2. büyük ekonomisi Japonya da, krize karşı 54 milyar dolarlık üçüncü kurtarma paketi açtı. Japonya hükümeti daha önce, biri 295 milyar dolar, diğeri 255 milyar dolar olmak üzere iki adet teşvik paketi hazırlamıştı. Ülkenin Bakanlar Kurulu, 54 milyar dolarlık yeni paketi onayladı. Bu paketle, ev sahipleri için vergi kesintilerinin finanse edilmesine yardımcı olmak, küçük işyerlerine kredi vermek ve işten çıkarılanlara yardım etmek amaçlanıyor.
zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri