Girişmcilere Önce Eğitim Sonra Destek

Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Türkiye İş Kurumu İşbirliğiyle Hazırladığı Projelerden Yararlanabileceklerini Bildirdi.

Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, kendi işini kurmak isteyip de uygulamalı girişimcilik eğitimi alarak iş planı hazırlayan girişimcilerin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) Türkiye İş Kurumu (İşkur) işbirliğiyle hazırladığı projelerden yararlanabileceklerini bildirdi.

İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) projelerinden sorumlu Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'İş aradım ama bulamadım' diyenlerin talebini karşılamanın mümkün olmadığını belirterek, girişimcilerin sayısını artırarak istihdamın önünün açılabileceğini kaydetti. İş için başvuranların eğitimi ve yeteneği doğrultusunda meslek kurslarına yönlendirildiğini, girişimci olmak isteyenlerin de belirli şartlarla desteklenerek iş sahibi yapıldığını kaydeden Seyman, 'Artık balık yeme dönemi bitti, amacımız balık tutmayı öğretmek. Kişilerin sürekli olarak yaşamlarını sürdürmelerinin yolu iş edinmeleridir. Bunun için biz onlara iş ve meslek edinmeleri konusunda imkan sunuyoruz. Onlara düşen bu imkanları değerlendirmek' dedi.

Seyman, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, istihdamın artırılması amacıyla girişimcilere KOSGEB tarafından maddi destek sağlandığını belirtti. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında uygulamalı girişimcilik eğitimi alıp da iş planı hazırlayan girişimcilerin maddi olarak desteklendiğini belirten Seyman, girişimcilik eğitiminin kendi işyerini kuracaklara yönelik verilen bir eğitim olduğunu belirtti. 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan eğitim programının KOSGEB veya üniversite, İşkur, meslek kuruluşu, belediye tarafından da düzenlenebileceğini belirten Seyman, eğitim programını tamamlayanların iş planı hazırlama konusunda daha avantajlı olduğunu söyledi. KOSGEB'e girişimcilik desteği almak üzere başvuran kişilerin mutlaka iş planı sunması gerektiğine dikkati çeken Seyman, 'İş planını hazırlayabilmeleri için de girişimcilik eğitimini almaları gerekiyor' dedi. Girişimcilerin KOSGEB'e kurmak istedikleri işle ilgili iş planı sunacaklarını, sonra kurmayı düşündüğü işle ilgili ilk harcamaları kendisinin yapacağını ve faturalandıracağını kaydeden Seyman, şunları söyledi:

'Girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayanlar KOSGEB'e açmak istedikleri iş alanına dair bir iş planı sunacak. İş planının KOSGEB tarafından kabul edilmesi halinde kişi kendi cebinden ilk harcamayı yapacak ve bu harcamaların faturalarını KOSGEB'e sunacak. KOSGEB ise bu faturanın kişi erkek ise yüzde 60'ını, kadın ise yüzde 70'ini ödeyecek. Burada üst sınır 27 bin liradır.' Girişimcilere işletme kurul desteği olarak 5 bin liraya kadar, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği olarak 10 bin liraya kadar, işletme giderleri desteği olarak 12 bin liraya kadar geri ödemesiz, sabit yatırım desteği olarak ise geri ödemeli 70 bin liraya kadar kredi desteği sağlanacağını kaydeden Seyman, 'İş planını sunmadan KOSGEB'den böyle bir talepte bulunmaları mümkün değil, başvursalar da sonuç alamazlar' dedi. İşkur'un bu projenin eğitim tarafında olduğunu vurgulayan Seyman, krediyi İşkur'un vermediğini vurguladı.

HEDEF 500 GİRİŞİMCİYE EĞİTİM

Bu arada KOSGEB Antalya Hizmet Müdürlüğü tarafından 2010 yılı içerisinde destek programları kapsamında desteklerden faydalanan işletme sayısı 141 iken, verilen destek tutarının 1 milyon 801 bin 943 lira olduğu bildirildi. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında Antalya'da 2010 yılı içerisinde Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 30 kişiye, İşkur tarafından 150 kişiye girişimcilik eğitim verildiği belirtilirken, 2011 yılında 500 kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmesinin planlandığı kaydedildi
eğitim gazetesi.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri