Girişimci ev kadınına yasal statü geliyor

Sanayi Bakanlığı, Türkiye'de 10 bin dar gelirli ev kadınını iş sahibi yapan kadın kooperatifleri için 'yasal statü' hazırlığında.

Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların ekonomik hayata katılımını sağlayan kadın kooperatifleri, Türkiye'de de yasal statüye kavuşuyor. Avrupa'daki gibi “sosyal kooperatif” statüsüne kavuşmak için yasal düzenleme isteyen Türkiye'deki 70'i aşkın kadın kooperatifi için çalışma başlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kadın kooperatiflerinin çatı kuruluşu Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) yetkilileri ile bu hafta ilk kez bir araya gelecek.

2004 yılında ilk kez Düzce'de bir araya gelen 14 kadın kooperatifinin sayısı, bugün 19 ilde 70'i geçiyor. Bu kooperatifler, tekstil, hediyelik eşya, hazır yemek, kuaförlük, beceri kursları ve okul öncesi eğitim gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Ayrıca üyeleri sadece kadınlardan oluşan 28 tarım ve 1 konut kooperatifi bulunuyor. Ancak kadınların yaşadıkları mahallelerde bir araya gelerek çok küçük sermayelerle kurdukları bu kooperatifler, Türkiye'nin çok para kazandıran yapı, taşıma ve turizm kooperatifleri ile aynı yasal sorumluluklara sahip.

Gelir ve Kurumlar Vergisine tabii olan, Temmuz 2009'da Kooperatifler Yasası'nda yapılan değişiklikle ortaklık payı değerleri 1 TL'den 100 TL'ye çıkarılan kadın kooperatifleri, adeta yaşam savaşı veriyor. Bugüne kadar defalarca hükümete sesini duyurmak isteyen ancak başarısız olan kadınlar, öncelikle “sosyal kooperatif” olarak yasal güvence altına alınmayı talep ediyor.

Strateji belgesi hazırlandı
Bu amaçla AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ile bir araya gelen KEDV yetkilileri, “Hükümet bize artık kulak tıkamasın. Avrupa'daki uygulama Türkiye'ye uyarlansın” çağrısı yaptı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürü İsmail Kalender de, kadın kooperatiflerinin sorunlarının aşılması için ilk defa “Strateji Belgesi” hazırladıklarını söyledi. Krizle birlikte kooperatiflerin öneminin daha fazla gündeme geldiğine dikkat çeken Kalender, bu yıl içinde kadın kooperatiflerinin sıkıntısını giderecek düzenlemeleri yapmayı hedeflediklerini kaydetti.



radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri