Giresun'da rektörlük seçimi arapsaçı

YÖK'ün Giresun Üniversitesi'nde (GÜ) seçimleri yenileme kararının yargıdan dönmesinin ardından, mevcut seçilen aday adayları arasından yeni bir liste hazırlaması gündeme gelirken, kurulun inadını sürdürerek mahkeme kararı kesinleşinceye kadar bekleyebilec

YÖK'ün GÜ'de rektör aday adaylarının belirlendiği seçimi yenileme kararı yaklaşık 4 aydır çeşitli tartışmalarla gündeme gelen rektör atama sürecini yeni bir boyuta taşıdı.

18 Haziran 2010 tarihindeki seçimlerde en çok oyu almasına karşın YÖK'ün listeden çizdiği Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar'ın açtığı dava sonucu seçimi yenileme kararının yürütmesinin durdurulması sonucunda 21 Ekim'de gerçekleştirilmesi planlanan seçimler de ertelenmiş oldu. Prof. Bahar, “Mevcut seçilen adaylar arasından YÖK'ün 3 kişilik yeni bir liste hazırlaması gerekiyor” dedi. Prof. Bahar, yürütmeyi durdurma kararının bilim insanlarının iradelerine müdahale edilemeyeceği anlamına geldiğini belirtti.

Prof. Can yeniden aday oldu

Yargı kararından önce seçimlerin yenilenmesinin baş aktörü olan Prof. Dr. Yılmaz Can'ın tekrar aday olacağını açıklaması da dikkat çekti. Tartışmalardan rahatsız duyan üniversitedeki bazı akademisyenler, Prof. Can'ın yeniden aday olmasını “ahlaki ve demokratik” bulmadıklarını belirtti. Akademisyenler, Can'ın yeniden aday olmasının altında kendisine verilen bir söz olup olmadığının araştırılması gerektiğine işaret ederek, ilahiyat kökenli olmasına karşın GÜ'de Güzel Sanatlar Fakültesi'nde görevlendirilmesinin kuşkulu olduğunu ifade etti. Akademisyenler, açık bir şekilde öğretim üyelerinin iradelerine müdahale edildiğini belirterek, YÖK'te bürokratik bir oligarşi oluştuğuna dikkat çekti.

YÖK'ün iki seçeneği var

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından YÖK'ün önünde iki seçenek bulunuyor. İlk seçeneğe göre YÖK, 18 Haziran 2010 tarihli üniversitedeki seçimlerde belirlenen ve Prof. Can'ın çekilmesiyle 5'e düşen aday adayları arasından 3 rektör adayı belirleyecek. Bir başka seçeneğe göre YÖK, yaklaşık 5 aydır vekaletten yönetilen GÜ'de mahkeme kararının sonucunu bekleyecek. YÖK yetkilileri mahkeme kararının kurula ulaşmasının ardından konu hakkında bir değerlendirme yapılacağını ifade ederken, 21 Ekim'de yapılacak Disiplin Kurulu toplantısında konunun ele alınabileceğine işaret ettiler. YÖK yetkilileri, konu hakkında YÖK üyelerinin yapacağı değerlendirme sonucunda Giresun Üniversitesi'ndeki rektörlük atama süreci konusunda yeni bir karar alınacağını ifade ettiler.
cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri