GENÇLİK VE SPOR UZMANLIĞI ATAMA YÖNETMELİĞİ

GENÇLİK VE SPOR UZMAN VE UZMAN YARDIMCILIĞI SINAV, ATAMA, YETİŞTİRİLME, GÖREV VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

 

YÖNETMELİK

Gençlik ve Spor Bakanlığından:

GENÇLİK VE SPOR UZMAN VE UZMAN YARDIMCILIĞI SINAV, ATAMA,

YETİŞTİRİLME, GÖREV VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİBÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaçve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gençlik ve Spor Uzman ve Uzman Yardımcılığına atanacaklarda aranacak nitelikler, Gençlik ve Spor Uzman ve Uzman Yardımcılarının yarışma ve yeterlik sınavlarının şekli ve uygulaması, yetiştirilme, çalışma usul ve esaslarıile görev, yetki, hak ve sorumluluklarınıdüzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2011 tarihli ve 638 sayılıGençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 27 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Gençlik ve Spor Bakanını,

b) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını,

c) Birim: Gençlik ve Spor Uzman ve Uzman Yardımcılarının görev yaptıklarıBakanlık merkez teşkilatında bulunan birimi,

ç) KPDS: Kamu Personeli YabancıDil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

d) KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavını,

e) Sınav Komisyonu: Gençlik ve Spor Uzman YardımcılığıSınav Komisyonunu,

f) Tez: Gençlik ve Spor Uzman Yardımcılarının hazırlayacaklarıuzmanlık tezini,

g) Uzman: Gençlik ve Spor Uzmanını,

ğ) Uzman Yardımcısı: Gençlik ve Spor Uzman Yardımcısını,

h) Yarışma Sınavı: Gençlik ve Spor Uzman Yardımcılığıiçin yapılacak yazılıve sözlüveya yalnızca sözlüsınavı,

ı) Yeterlik Sınavı: Gençlik ve Spor Uzmanlığıyeterlik sınavını,

i) Yeterlik SınavıKomisyonu: Yeterlik Sınavınıyapan Komisyonu,

ifade eder.

İKİNCİBÖLÜM

Yarışma Sınavıve Atamaya İlişkin Esaslar

Yarışma sınavı

MADDE 4 (1) Uzman yardımcıları, mesleğe Yarışma Sınavıile alınır. Yarışma Sınavı, kadro ve ihtiyaçdurumuna göre Bakanlıkça uygun görülen zamanlarda ve öğrenim dallarında Sınav Komisyonu tarafından yapılır. Yarışma Sınavının, yazılıve sözlüolarak iki aşamalıveya yalnızca sözlüolarak yapılmasına Sınav Komisyonunca karar verilir.

(2) Yazılısınav; klasik ve test ya da klasik veya test usulünde yapılabilir. Bakanlık, uygun gördüğütakdirde yazılısınavın Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığıveya bu konuda uzmanlaşmışdiğer kamu kurum ve kuruluşlarına da yaptırabilir. Bu durumda sınava ilişkin hususlar, Bakanlık ile sınavın yaptırılacağıkuruluşarasında yapılan protokolle belirlenir.

Yarışma sınavıduyurusu

MADDE 5 (1) Yarışma Sınavına katılma şartları, sınavın yapılışşekli, sınav tarihi, KPSS puan türleri ve asgari puanlar, puan sıralamasına göre kaçadayın çağrılabileceği, başvuru tarihi, başvuru yeri, başvuru şekli ve başvuruda istenecek belgeler, gerek görülmesi halinde öğrenim dallarıve kontenjanları, sınav konuları, uzman yardımcısıolarak en fazla kaçkişinin atanacağıve diğer hususlar son başvuru tarihinden en az otuz gün önce ResmîGazete’de, Türkiye genelinde yayımlanan tirajıen yüksek ilk beşgazetenin en az birinde ve Bakanlık internet sayfasında ilan edilmek suretiyle duyurulur.

(2) Yarışma Sınavına, öğrenim dallarıitibarıyla alınacak uzman yardımcısısayısıkadar başvurunun olmamasıhalinde kadro ve ihtiyaçdurumuna göre öğrenim dallarıarasındaki sayısal belirleme ve değişiklik yapma yetkisi Bakanlığa aittir.

Başvuru şartları

MADDE 6 (1) Yarışma Sınavına katılabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılıDevlet MemurlarıKanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde yer alan genel şartlarıtaşımak.

b) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisadîve idarîbilimler, işletme, iktisat ve iletişim fakülteleri ve en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının sosyoloji, felsefe, psikoloji bölümleri, beden eğitimi ve spor yüksekokulu ile Sınav Komisyonunca Bakanlığın görev alanına girdiğine karar verilen en az dört yıllık eğitim veren veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.

c) Yarışma Sınavının yapıldığıgün itibarıyla otuz beşyaşınıdoldurmamışolmak.

ç) Erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmamak.

d) Son başvuru tarihi itibarıyla, geçerlik süresi dolmamışKPSS’den, Yarışma Sınavıduyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puanıalmışolmak.

e) Devamlıolarak görev yapmasına engel olabilecek hastalığıbulunmamak.

f) Bakanlıkça Yarışma Sınavıilanında belirtilen diğer şartlarıtaşımak.

(2) Bakanlık, birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen mezuniyet koşulunun yerine getirilmesi kaydıyla, ihtiyaçduyulan öğrenim dallarına göre ayrıayrıkontenjan belirleyebilir.

Başvuruda istenen belgeler ve başvurunun sonuçlandırılması

MADDE 7 (1) Yarışma Sınavına katılmak isteyen adaylar, Bakanlıktan temin edecekleri başvuru formuna aşağıdaki belgeleri ekler:

a) Yükseköğrenim diplomasıveya mezuniyet belgesinin ya da eğitimini yurtdışında tamamlamışolanlar için diploma denklik belgesinin aslıveya Bakanlıkça onaylıörneği.

b) KPSS sonuçbelgesinin aslıveya Bakanlıkça onaylıörneği.

c) Yazılıözgeçmiş.

ç) İki adet vesikalık fotoğraf.

d) Sağlıkla ilgili olarak görevini devamlıyapmaya engel bir hali olmadığına dair adayın yazılıbeyanı.

e) Erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmadığına dair adayın yazılıbeyanı.

f) Adli sicil kaydıyazılıbeyanı.

(2) Belgelerin, Personel Dairesi Başkanlığına en geçYarışma Sınavıduyurusunda belirlenen tarih ve saatte şahsen veya posta yoluyla teslim edilmesi gerekir. Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen süre içerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.

(3) Yarışma Sınavına katılacakların isim listesi, Bakanlık internet sayfasında ilan edilir.

(4) Yarışma sınavının yazılıbölümünün Bakanlıkça yapılmasıhalinde, yarışma sınavına girme hakkıkazanan adaylara fotoğraflısınav girişbelgesi verilir. Sınav girişbelgesinde kimlik bilgileri, sınav yeri ve tarihi yer alır. Sınav girişbelgesi olmayan adaylar sınava katılamaz.

(5) Yarışma Sınavına katılacakların listesine, isim listesinin ilanından itibaren beşgün içinde itiraz edilebilir. Yapılan itirazlar, Sınav Komisyonunca itiraz tarihinden itibaren en geçbeşgün içerisinde sonuçlandırılır. Bu süre, incelemenin zorunlu kılmasıhalinde en fazla on güne kadar uzatılabilir.

(6) Başvurusu kabul edilip, isimleri Yarışma Sınavına katılabilecekler arasında yer alanlardan, gerçeğe aykırıbeyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavlarıgeçersiz sayılır ve atamalarıyapılmaz. Bunların atamalarıyapılmışolsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez ve haklarında Cumhuriyet Başsavcılığına suçduyurusunda bulunulur.

(7) Başvuru şartlarınıhaiz olmayanların kendilerine ilişkin başvuru ile ilgili belgeleri, Yarışma Sınavına katılabileceklerin isim listesinin ilanından itibaren otuz gün içerisinde istemeleri halinde, kendilerine elden teslim edilir ya da posta yoluyla adreslerine gönderilir.

(8) Yarışma Sınavına ilişkin sekreterya hizmetleri Personel Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

Sınav komisyonunun oluşumu

MADDE 8 (1) Sınav Komisyonu, Müsteşar veya görevlendireceği bir Müsteşar Yardımcısının başkanlığında; birim amirleri ve uzmanlar ile gerekli görülmesi halinde yükseköğretim kurumlarıöğretim üyeleri arasından Müsteşar tarafından seçilecek üçüye ile Personel Dairesi Başkanından oluşur. Yükseköğretim kurumlarıöğretim üyeleri arasından görevlendirilecek üye sayısıikiyi geçemez. Ayrıca üçyedek üye tespit edilir ve asıl üyelerin herhangi bir nedenle Sınav Komisyonuna katılamamalarıhalinde yedek üyeler tespit sırasına göre Sınav Komisyonuna katılır.

(2) Sınav Komisyonu, üye tam sayısıyla toplanır ve oy çokluğu ile karar alır.

(3) Sınav Komisyonunun başkan ve üyeleri eşlerinin, üçüncüdereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının katıldıklarısınavda görev alamazlar. Bu durumda olan üyelerin yerine yedek üye görevlendirilir.

Sınav komisyonunun görevleri

MADDE 9 (1) Sınav Komisyonunun görevleri şunlardır:

a) 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre Yarışma Sınavıilanında yer alacak hususlarıtespit etmek.

b) Yarışma Sınavısorularınıhazırlamak veya hazırlatmak.

c) Yarışma Sınavınıyapmak veya gerektiğinde yazılısınavıyaptırmak.

ç) Yarışma Sınavına ilişkin olarak yapılan itirazlarıincelemek ve sonuçlandırmak.

Yazılısınav

MADDE 10 (1) Yarışma Sınavının yazılısoruları, genel kültür ve genel yetenek alanında yüzde otuz, mesleki alan bilgisinde ise yüzde yetmişoranında olmak üzere hazırlanır.

(2) Genel kültür ve genel yetenek konularımesleki alan bilgisi bölümleri için ortaktır. Mesleki alan bilgisi soruları, sınav ilanında belirtilen öğrenim dallarıdikkate alınarak her mesleki alan bilgisi bölümüiçin ayrıayrıdüzenlenir ve Sınav Komisyonu üyelerince imzalanarak mühürlüzarf içinde Sınav Komisyonu Başkanına teslim edilir.

Mesleki alan bilgisi bölümleri

MADDE 11 (1) 6 ncımaddenin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan;

a) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme ile iktisadîve idarîbilimler fakültelerinden mezun olanlar; birinci bölümü,

b) En az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının sosyoloji, felsefe, psikoloji bölümlerinden ve iletişim fakültelerinden mezun olanlar; ikinci bölümü,

c) Beden eğitimi ve spor yüksekokulu mezunları; üçüncübölümü,

teşkil eder.

(2) Sınav Komisyonunca Bakanlığın görev alanına girdiğine karar verilen konularda en az dört yıllık eğitim veren diğer yükseköğretim kurumu mezunları, ilgilerine göre birinci fıkrada sayılan bölümlerden birine Sınav Komisyonunca dahil edilir.

Sözlüsınava çağrı

MADDE 12 (1) Yazılısınavdan yüz tam puan üzerinden en az yetmişpuan alan adayların; yalnızca sözlüsınav yapılmasına karar verilmesi halinde ise ilanda belirtilen KPSS puanına göre en yüksek puandan başlamak üzere atama yapılacak kadro sayısının en fazla on katına kadar adayın isimleri (son sıradaki adaya eşit puan alanlar dahil), sözlüsınav tarihi ve yeri de belirtilerek Bakanlığın internet sitesinde ilan edilir.

Sözlüsınav

MADDE 13 (1) Sözlüsınavda, adayların Yarışma Sınavıilanında belirtilen konular ile birlikte Bakanlığın faaliyet alanıyla ilgili konular, genel kültür düzeyleri, muhakeme, kavrayış, ifade ve temsil kabiliyeti, davranışve tepkilerinin Gençlik ve Spor Uzman Yardımcılığına uygunluğu da gözönüne alınarak, Sınav Komisyon üyelerince her adaya ayrıayrıyüz tam puan üzerinden not verilir. Bu notların aritmetik ortalaması, sözlüsınavın sonucunu gösterir ve bir tutanakla tespit edilir. Sözlüsınavda başarılısayılabilmek için aritmetik ortalamanın yüz tam puan üzerinden en az yetmişpuan olmasıgerekir.

Yarışma sınavısonuçları

MADDE 14 (1) Sınav Komisyonu; yazılıve sözlüsınav sonucunda alınan notların aritmetik ortalamasınıveya yalnızca sözlüsınav yapılmasıhalinde sözlüsınav notunu esas alarak başarılıolanların listesini belirler. Ayrıca, Yarışma Sınavıilanında belirtilen kadro sayısının en fazla yarısıoranında yedek liste tespit edebilir. Sınav Komisyonu bu şekilde belirlediği nihai listeyi sözlüsınavın bittiği günütakip eden üçişgünüiçinde Personel Dairesi Başkanlığına teslim eder.

(2) Sınav duyurusunda atama yapılacağıbelirtilen kadro sayısıkadar adayın sınav başarıpuanına göre sıralandığıisim listesi, sonuçların teslim tarihinden itibaren üçişgünüiçerisinde Bakanlık ilan panosunda ve Bakanlık internet sayfasında ilan edilir. Sınavda başarılıolanların sayısıilan edilen kadro sayısından daha az ise sadece başarılıolanlar sınavıkazanmışkabul edilir. Yedek listede yer almak, adaylar için daha sonraki sınavlar için kazanılmışhak veya herhangi bir öncelik hakkıteşkil etmez.

(3) Sınav sonuçlarının ilan edilmesinden itibaren yedi gün içinde yazılıolarak Sınav Komisyonuna itiraz edilebilir. İtirazlar, Sınav Komisyonunca en fazla yedi gün içinde incelenerek karara bağlanır. İtiraz sonucu, adaya yazılıolarak bildirilir.

(4) Yarışma Sınavıneticesinde sınavıkazanıp uzman yardımcısıkadrolarına atananların sınavla ilgili belgeleri özlük dosyalarına konulur; atanamayanların sınavla ilgili belgeleri ise dava açma süresinden az olmamak kaydıyla bir sonraki sınav tarihine kadar saklanır.

Uzman yardımcılığına atanma

MADDE 15 (1) Yarışma Sınavınıkazananların uzman yardımcılığıkadrolarına atanmalarıve adaylıklarına ilişkin işlemler, 638 sayılıGençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 657 sayılıDevlet MemurlarıKanunu hükümlerine göre yapılır.

(2) Belge ile ispatımümkün olan zorunlu haller olmaksızın belirtilen süreler içinde müracaat etmeyenlerin atama işlemleri yapılmaz. Bunlardan belge ile ispatımümkün olan zorunlu haller nedeniyle göreve başlamama hali iki ayıaşanların atama işlemleri iptal edilir.

(3) Sınavda başarılıolup göreve başlamayanların veya atamasıyapılıp herhangi bir sebeple görevden ayrılanların yerine, müteakip sınav tarihine kadar, Yarışma Sınavıyedek listesindeki başarısırasıdikkate alınarak atama yapılabilir.

ÜÇÜNCÜBÖLÜM

Uzman YardımcılığıSüresi, Yetiştirilme ve Uzmanlık Tezi

Uzman yardımcılığısüresi

MADDE 16 (1) Uzman yardımcılığısüresi üçyıldır. Uzman yardımcıları, bu süre içinde 17 nci madde hükümleri uyarınca eğitim ve staja tabi tutulur.

Çalışma ve yetiştirme planı

MADDE 17 (1) Uzman yardımcılarıiçin, Personel Dairesi Başkanlığınca, çalıştıklarıbirimlerin görüşleri de alınarak üçyıllık süreyi kapsayacak şekilde çalışma ve yetiştirme planıhazırlanır ve bu plan Müsteşarın onayına sunulur.

(2) Bu plan;

a) Uzman yardımcılarına, Bakanlığın görev alanında uzmanlaşabilmeleri için gerekli tanım, kavram, yöntem ve uygulamalara ilişkin asgari temel bilgilerin ve kurumsal kültürün kazandırılmasını,

b) Mesleki mevzuat ve bu mevzuatın uygulanmasına ilişkin bilgi ve becerilerin edinilmesini, bunun için gerektiğinde uzman yardımcılarının rotasyona tabi tutulabilmesini,

c) Yazışma, rapor yazma, inceleme ve araştırma konularında gerekli bilgi ve yeteneğin kazandırılmasını,

ç) Bilimsel çalışma ve araştırma alışkanlığının kazandırılmasını,

d) Yabancıdil bilgisinin geliştirilmesini,

e) Bakanlığın çalışma alanıile ilgili olarak ulusal ve uluslararasıkonferans, seminer ve eğitim programlarına katılım sağlanmasınıve temsil kabiliyetinin geliştirilmesini,

f) Bakanlığın görev alanıile benzer faaliyette bulunan resmi veya özel kuruluşlarda staj, eğitim, inceleme ve araştırma yapılmasını,

sağlamaya yönelik programlarıkapsar.

Tez konusunun belirlenmesi

MADDE 18 (1) Uzman yardımcıları; ücretsiz izin ve askerlik hizmetinde geçen süreler hariçolmak üzere, adaylıkta geçen süre dahil iki yılıtamamladıklarında, Bakanlığın görev alanıile ilgili bir konuda tez hazırlama sürecine girer.

(2) Birim amiri, diğer birim amirleriyle de görüşalışverişinde bulunmak suretiyle, uzman yardımcısınca belirlenen üçtez konusundan bir tanesini veya gerekli görülen hallerde başka bir tez konusunu uzman yardımcısının hazırlayacağıtez olarak belirler.

(3) Yeterlik SınavıKomisyonu tarafından uzman yardımcılarına tez için öncelikli konular tebliğedilebilir. Uzman yardımcılarına öncelikli konular tebliğedilmesi durumunda, uzman yardımcılarının tez konusu tercihlerini bu konular arasından belirlemeleri esastır.

(4) Tez konularının kesinleşmesi, birinci fıkrada belirtilen sürenin başlamasından önce tamamlanır.

Tez danışmanı

MADDE 19 (1) Uzman yardımcısı, uzmanlık tez konusunun kesinleşmesinden itibaren en geçbir ay içerisinde, kendisine rehberlik etmek ve tezin bilimsel tez yazım usul ve esaslarına, seçilen konunun niteliğine, Bakanlığın görev alanıile ilgili hususlara uygunluğunu temin etmek maksadıyla bir danışman belirler ve Yeterlik SınavıKomisyonunun onayına sunar. Yeterlik SınavıKomisyonu, gerektiğinde başka bir danışman da belirleyebilir.

(2) Tez danışmanı, uzman yardımcısına tez hazırlama sürecinde yardımcıolmak maksadıyla tavsiyelerde bulunur. Gerektiğinde birden fazla tez danışmanıbelirlenebilir.

(3) Tez danışmanı, uzmanlar ile Bakanlık teşkilatıveya diğer kamu kuruluşlarında görev yapan ve daha önce lisansüstüprogramlarda akademik çalışma yapmış, konusunda uzman kamu görevlileri arasından belirlenir. Gerektiğinde yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyelerinden de danışman belirlenebilir.

Tez hazırlama süresi ve tezin teslimi

MADDE 20 (1) Uzman yardımcısı, tez konusunun kesinleştiği tarihten itibaren en geçbir yıl içerisinde, hazırladığıtezini teslim etmek zorundadır. Bu sürenin son iki ayıiçerisinde uzman yardımcılarına başka görev verilmemesi esastır. Zorunlu haller sebebiyle tezini zamanında teslim edemeyen uzman yardımcısına, talebi halinde, Yeterlik SınavıKomisyonunun onayıile zorunlu halin gerektirdiği kadar ek süre verilir. Zorunlu bir hal olmaksızın tezini süresinde teslim etmeyen uzman yardımcısına, bir defaya mahsus olmak üzere Yeterlik SınavıKomisyonunun kararıile altıayıaşmamak üzere ek süre verilebilir.

(2) Uzman yardımcısı, tezini tez danışmanlarırehberliğinde hazırlar. Uzman yardımcısının hazırlayacağıtezin kendi görüşve değerlendirmeleri ile önerilerini içermesi ve bilimsel çalışma etiğine uygun olmasıgerekir. Tez konusunun başka bir kurum ve kuruluşta uzmanlık, yüksek lisans, doktora tezi veya başka bir ad altında içerik ve sonuçlarıaçısından aynışekilde incelenip savunulmamışolmasıesastır. İntihal yapıldığıtespit edilen tez geçersiz sayılır, uzmanlığa atanmışolsa dahi ilgili kişinin atamasıiptal edilir ve hakkında idari işlem yapılır.

(3) Uzman yardımcısınca hazırlanan tez, belirlenen sürenin sonunda tez danışmanının tez hakkındaki yazılıgörüşünüiçeren raporu ile birlikte beşnüsha olarak Personel Dairesi Başkanlığına teslim edilir. Teslim edilen tez ve raporlar, Personel Dairesi Başkanlığıtarafından Yeterlik SınavıKomisyonu üyelerine gönderilir.

(4) Tezin kabul edilmesinden sonra tezden faydalanılmasımaksadıyla Bakanlıkça bir veri tabanıoluşturularak tezlerin veri tabanına kaydedilmesi sağlanır.

DÖRDÜNCÜBÖLÜM

Yeterlik Sınavıve Uzmanlığa Atanma

Yeterlik SınavıKomisyonu

MADDE 21 (1) Müsteşar veya Müsteşarın görevlendireceği bir Müsteşar yardımcısının başkanlığında, birim amirleri ve uzmanlar arasından seçilecek beşüyeden oluşan Yeterlik SınavıKomisyonu, Müsteşarın onayıile oluşturulur. Müsteşar tarafından ayrıca üçyedek üye tespit edilir. Asıl üyelerin herhangi bir nedenle Yeterlik SınavıKomisyonuna katılamamalarıhalinde, yedek üyeler, tespit sırasına göre Yeterlik SınavıKomisyonuna katılır.

Yeterlik sınavı

MADDE 22 (1) Yeterlik Sınavına girebilmek için;

a) Uzman yardımcısıkadrosunda, ücretsiz izin ve askerlik hizmetinde geçen süreler ile uzman yardımcılığısüresince alınan toplam sağlık izninin iki aydan fazla süren kısmıhariçüçyıl çalışmışolmak,

b) Uzman yardımcısıolarak çalışılan dönemde aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulmasıcezasıalmamışolmak,

şarttır.

(2) Yeterlik Sınavı; tez savunması, yazılısınav ve yabancıdil olmak üzere üçaşamadan oluşur.

Tez değerlendirme ve tez savunması

MADDE 23 (1) Yeterlik SınavıKomisyonu, tezleri tez danışmanlarının raporlarınıda dikkate alarak bir ay içerisinde inceler ve değerlendirir. Personel Dairesi Başkanlığınca tespit edilen tarihte, uzman yardımcısıhazırladığıtezin savunmasınıyapar.

(2) Yeterlik SınavıKomisyonu, uzman yardımcısının hazırlamışolduğu tezi, tezin sözlüsavunmasınıve Bakanlığın görev alanıile ilgili konulardaki bilgisini de gözönüne alarak değerlendirir.

(3) Oylar yeterli veya yetersiz şeklinde kullanılır. Yeterliğin tespitinde oy çokluğu esastır.

Tez düzeltme

MADDE 24 (1) Tezi yeterli bulunmayan uzman yardımcısına bir hak daha tanınır. Uzman yardımcısıikinci hakkını, yetersiz olma gerekçesinin yer aldığıraporu dikkate almak suretiyle, daha önceden hazırlamışolduğu tezi düzelterek veya yeni bir tez hazırlayarak kullanır. Uzman yardımcısına Yeterlik SınavıKomisyonunca tezin düzeltilmesi veya yeni bir tez için verilen süre, tez savunmasısonucunun ilanından itibaren altıayıgeçemez.

Yazılısınav

MADDE 25 (1) Tezi yeterli görülen uzman yardımcısı, sonucun ilanından itibaren bir aydan önce olmamak kaydıyla, Yeterlik SınavıKomisyonunca belirlenen tarihte yazılısınava alınır.

(2) Yeterlik SınavıKomisyonu tarafından Bakanlığın görev alanına ilişkin mevzuat gözönüne alınarak hazırlanan sorulardan oluşan klasik usulde yapılan yazılısınavdan yüz tam puan üzerinden en az yetmişpuan almışolanlar, yazılısınavda başarılıolmuşsayılır.

(3) Uzman yardımcılarının yeterlik aşamasında sorumlu olduklarımevzuat ve konular Yeterlik SınavıKomisyonunca tespit edilerek duyurulur. Yeterlik SınavıKomisyonu, yazılısınav tarihine iki aydan az kalmamışolmak şartıyla, gerektiğinde sorumlu olunan mevzuat ve konularda değişiklik yapabilir.

(4) Geçerli bir mazereti olmaksızın yazılısınava girmeyen veya yazılısınavda başarısız olan uzman yardımcısına bir hak daha tanınır. Uzman yardımcısı, yazılısınav tarihinden itibaren en geçbir yıl içinde olmak kaydıyla, Yeterlik SınavıKomisyonu tarafından belirlenen süre sonunda ikinci kez yazılısınava girer.

Uzmanlığa atanma

MADDE 26 (1) Uzman olarak atanabilmek için;

a) Tez savunmasıve yazılısınav aşamalarında başarılıolmak,

b) KPDS’den en az (C) düzeyinde puan aldığına dair veya Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilmişulusal veya uluslararasıgeçerliği bulunan, geçerlik süresi dolmamışbelgeyi yazılısınavın sonucunun tebliğinden itibaren en geçiki yıl içerisinde ibraz etmek,

gerekir.

(2) Birinci fıkradaki şartlarısağlayan uzman yardımcıları, birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen belgeyi ibraz ettiği tarih itibarıyla; kadro durumu, uzmanlığa atanmaya hak kazanılan tarih ve Yeterlik Sınavında alınan puan sıralamasıdikkate alınarak, uzman kadrolarına atanır.

Başka kadroya atama

MADDE 27 (1) Verilen ilave süre içinde de tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıklarıtezleri de kabul edilmeyen, ikinci defa yapılan yazılısınavda da başarıgösteremeyen veya sınav hakkınıkullanmayanlar ile süresi içinde yabancıdil yeterliği şartınıyerine getirmeyenler, uzman yardımcısıunvanınıkaybeder ve Bakanlıkta durumlarına uygun başka kadrolara atanır.

BEŞİNCİBÖLÜM

Görev, Yetki, Hak ve Sorumluluk

Görev ve yetkiler

MADDE 28 (1) Uzman ve uzman yardımcılarının görev ve yetkileri şunlardır:

a) Kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatta belirtilen işve işlemleri yapmak.

b) Bakanlığın görev ve amaçlarıkapsamında, araştırma ve inceleme yapmak, proje üretmek ve geliştirmek.

c) Bakanlığın görev alanına giren konulardaki mevzuat çalışmalarına yardımcıolmak.

ç) Bağlıolduklarıbirimlere ait görevleri tarafsızlık, güvenilirlik ve sır saklama ilkelerine göre yürütmek.

d) Amirlerince verilen diğer görevleri yerine getirmek.

İnceleme ve denetleme

MADDE 29 (1) Uzmanlar, Bakanlığın görev alanına giren bütün konularda araştırma ve inceleme yapmaya, uygulamayıtakip ve denetlemeye, bu maksatla her türlüevrakın tetkikine yetkilidir.

(2) Uzmanlar, Bakanlığın yürütmekle yükümlüolduğu görevleri yerine getirmek üzere kurum ve kuruluşlarda yapacaklarıinceleme, araştırma ve denetlemeler için Bakanın talebi üzerine veya doğrudan Müsteşar tarafından görevlendirilebilir.

(3) Uzmanlar, hizmetin gereği olarak kurum ve kuruluşlarda inceleme, araştırma ve denetleme yapılmasınısebeplerini de belirtmek suretiyle bağlıolduklarıbirim amirine önerebilir.

(4) Uzmanlara, araştırma, inceleme ve denetleme yetkisini gösteren ve Bakan tarafından imzalanan bir kimlik cüzdanıverilir.

Sorumluluk

MADDE 30 (1) Uzman ve uzman yardımcılarıuzmanlık çalışmalarının gereği gibi ve süresinde tamamlanmasından, emir ve direktifler doğrultusunda mevzuata, plan ve programlara uygun olarak yürütülmesinden, bağlıolduklarıbirim amirine karşısorumludur.

Çalışma grupları

MADDE 31 (1) Bakanlık birimlerince yürütülen hizmetlerin gerektirdiği uzmanlık çalışmaları, ihtiyaçduyulmasıhalinde birimlerin bünyesinde veya doğrudan Müsteşara ya da Müsteşar Yardımcısına bağlıolarak oluşturulacak ve bir uzman tarafından koordine edilecek çalışma gruplarıbünyesinde yürütülebilir.

Eğitim

MADDE 32 (1) Uzmanlar, Personel Dairesi Başkanlığıtarafından tespit edilen programlar çerçevesinde staj veya araştırma yapmak, mesleki bilgi ve görgülerini artırmak veya yurtdışındaki üniversitelerden kabul belgesi almalarışartıile lisansüstüçalışma yapmak üzere; 657 sayılıDevlet MemurlarıKanunu ve 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılıBakanlar Kurulu Kararıile yürürlüğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet MemurlarıHakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yurtdışına gönderilebilir.

(2) Uzmanlar ve uzman yardımcıları, Bakanlıkça uygun görülen kurum dışıve sertifika programıniteliğindeki eğitimlerden ve Personel Dairesi Başkanlığınca hazırlanan bir program dahilinde yabancıdil eğitiminden yararlandırılabilir.

Tanıtım

MADDE 33 (1) Uzman ve uzman yardımcıları, Bakanlık onayıyla; Bakanlık görevleriyle ilgili kamuoyunu ve üniversite çevrelerini bilgilendirmek, tanıtmak ve nitelikli yeni mezunlarımesleğe kazandırmak amacıyla, yurtiçinde düzenlenen ilgili fuarlara, seminerlere ve benzeri organizasyonlara katılabilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Diğer kurumlardan uzmanlığa atanma

GEÇİCİMADDE 1 (1) Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup mesleğe özel yarışma sınavıile girilen ve belirli süreli meslek içi eğitimden ve özel bir yeterlik sınavından sonra 657 sayılıKanunun 36 ncımaddesinin “ORTAK HÜKÜMLER”başlıklıbölümünün (A) fıkrasının (11) numaralıbendinde belirtilen kadrolara atanmışolanlar ile öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri, Gençlik ve Spor Uzmanıunvanlıserbest kadro adedinin yüzde ellisini geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere, 8/6/2012 tarihine kadar Gençlik ve Spor Uzmanıolarak atanabilir. Bu şekilde atanacakların mesleklerinde, yardımcılık dönemi dahil, en az üçyıllık deneyime sahip olmalarıgerekir.

Uygulanmayacak hükümler

GEÇİCİMADDE 2 (1) Bu Yönetmeliğin İkinci Bölümünde Yarışma Sınavısürecine ilişkin olarak öngörülen süreler, 2011 yılıiçerisinde yapılacak Yarışma Sınavıiçin dikkate alınmaz ve kısaltılarak uygulanabilir.

Yürürlük

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelik yayımıtarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 35 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gençlik ve Spor Bakanıyürütür.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri