Üniversite öğrencileri için yaz ayları staj ve çalışma fırsatı anlamına geliyor. 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'sosyal çalışma' uygulamasıyla üniversite öğrencileri yaz aylarında bu programlara katılarak hem çalışma hayatıyla tanışıp, hem de yaz harçlıklarını çıkarabiliyor. Sosyal çalışma programlarına örgün öğretimde okuyan lisans öğrencileri katılabiliyor. Öğrencilerin kendilerine uygun olmayan işlerde çalıştırılmalarının engellenmesi için bu konuda İŞKUR bir sınırlamaya gitmiş durumda. O alanlar şunlar: n Doğanın korunması. n Kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması. n Kütüphanelerin bakımı ve düzeni. n Kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi.
SİGORTA PRİMLERİ DE YATACAK
Öğrenciler programlardan bir yaz döneminde da en fazla 42 gün yararlanabiliyor. Bu kapsamda haftada 3 gün, günde 7.5 saat çalışılabiliyor. Haftada üç gün çalışacak genç ayda 1.431 TL gelir elde edecek. Bundan daha önemlisi programa katılan gençlerin bu süreler için primleri yatacak. Dolayısıyla gençlerin sigorta girişi yapılacak ve çalıştıkları günler emekliliklerine sayılacak. Programa katılacak gencin sigorta girişinin yapılıyor olması gençler için çok önemli.
BAŞVURULAR FİNALLERDEN SONRA BAŞLIYOR
Sosyal çalışma programı açacak kamu kurumları İŞKUR'a taleplerini ve gençlere yaptıracakları işleri iletiyorlar. İŞKUR taleplerin uygunluklarını değerlendirdikten sonra programları ilan ediyor. İlan edilen programlara başvurular internet üzerinden yapılıyor. https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/kurs-ve-programlar/sosyal-calisma-programi/ internet adresi üzerinden erişilecek ilanlara gençler başvurularını yapabiliyor. Mayıs ayı sonuyla birlikte üniversitelerde final sınavları yapılacak. Final sınavlarından çıkacak gençler İŞKUR'un internet sitesini takip ederek yaz ayları için isterlerse yaşadıkları ildeki, isterlerse eğitimlerine devam ettikleri ildeki sosyal çalışma programlarına başvurarak bu imkandan mutlaka yararlanmalılar.
Okan Güray Bülbül - Akşam