Bilindiği üzere sosyo-ekonomik açıdan daha az gelişmiş yerlerde ki üniversiteler bünyesinde görev yapan öğretim elemanlarına bakanlar kararı uyarınca her ay maaşlarıyla birlikte geliştirme ödeneği ödenmektedir. Bu ödenek, 2005 yılında yayınlanan bakanlar kurulu kararı ekinde yer alan il/ilçelere göre belirlenmiş katsayılar ve akademik unvana göre belirlenmiş oranlar dikkate alınarak öğretim elemanlarına ödenmektedir. Bu ödeneğin ödenmesinde, öğretim elemanlarının akademik unvanlarına göre yapılan oranlama da ise kabulü mümkün olmayan adaletsiz bir oranlama bulunmaktadır. Geliştirme ödeneği, öğretim üyelerine tam olarak ödenmekte iken, öğretim görevlilerine ise yarısı oranında ödenmektedir. Üniversiteler bünyesinde görev yapan öğretim üyelerine bu ödenek tam olarak ödenmekte iken öğretim görevlilerine yarısı oranında ödenmesi hakkaniyete ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Aynı ortamda çalışıp aynı işi yapan öğretim üyesi ve öğretim görevlileri arasında ayrım yapılması çalışma barışını da bozmaktadır. Bu nedenle de, öğretim görevlilerine yapılan bu haksızlığa bir an önce son verilmesi ve öğretim görevlilerine de geliştirme ödeneğinin tam olarak ödenmesi gerekmektedir.
Öğretim görevlilerine yapılan bu haksızlık Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 23.03.2016 tarih ve 2015/2173 sayılı kararında da tespit edilmiş ve mezkûr kararda öğretim elemanlarına geliştirme ödeneğinin daha adil bir oranda ödenmesi gerektiği yönünde tavsiye kararında bulunulmuştur. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun mezkûr kararının gerekçesinde özetle “Sonuç olarak; yukarıdan bu yana açıklanan gerekçeler, bilgiler, belgeler, yüksek yargı kararları ve tüm dosya birlikte değerlendirildiğinde; şikâyetçinin geliştirme ödeneği oranının adil şekilde belirlenmesini istenmesinin makul ve geçerli bir talep olduğu, bu nedenle idarenin kanunun verdiği yetkiye dayanarak belirlediği geliştirme ödeneği oranının eşitlik, hukuki istikrar ve hakkaniyete uygunluk, diğer yönden söz konusu ödeneğin adil dağıtılması hususunda gerekli düzenleme yapılması gerektiği ve idarenin ret işleminde de hukuka uygunluk tespit edilememiştir.” ifadelerine yer vererek öğretim görevlilerine yapılan haksızlığı ifade etmiştir.
Türk Eğitim-Sen olarak Cumhurbaşkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na gönderdiğimiz yazılarda; öğretim görevlilerine yapılan bu haksız uygulamanın sona erdirilmesi, geliştirme ödeneğinin öğretim görevlilerine de tam olarak ödenmesi için mevzuatta gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını talep ettik.
Cumhurbaşkanlığı’na yazdığımız yazı için tıklayınız.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na yazdığımız yazı için tıklayınız.