Geleceğin fizikçilerini yetiştirmek için bir ilk

Dünya biliminin yol göstericilerilerinden olan CERN'e Türkiye'nin tam üyelik başvurusu kabul edildi ve adaylık süreci başladı.

CERN’de çalışabilecek genç bilim insanlarını yetiştirebilmek için ise Doğuş Üniversitesi bu yıl ilk kez fizik okulu açıyor. Okulda, CERN’den gelecek bilim insanları ve Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden uzmanlar 2 hafta ileri seviyede fizik eğitimi verecek. Türkiye’nin dört bir yanından gelecek öğrencilerin ücretsiz olarak yararlanacağı proje, içeriği ve hedeflenen sonuçları itibariyle Türkiye’de bir “ilk” olma özelliği taşıyor!

Yapılan araştırmalar, kullanılan ve geliştirilen teknolojiler aracılığıyla dünya bilimine öncülük eden CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), Doğuş Üniversitesi ve TÜBİTAK, geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için el ele verdi. 31 Ocak – 11 Şubat 2011 tarihleri arasında, Doğuş Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Uluslararası Parçacık Fiziği Kış Okulu” yapılacak. Fizik eğitimi gören lisans son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, CERN’den gelecek bilim insanlarından ve Türkiye’deki uzmanlardan ders alacak. Türkiye’deki 13 üniversiteden seçilen 34 Türk, 10 ülkeden seçilen 16 yabancı öğrencinin eğitim göreceği okulda; ileri seviyede teorik bilgi, uygulama yapma ve uzmanlarla birebir ileşitim kurma temeline dayanan dersler verilecek. CERN Fizik Okulu’na Türkiye ve yurtdışından 150 başvuru yapıldı. Öğrencilerin tamamen ücretsiz yararlanacağı okul için 50 öğrenci, titiz bir inceleme ile seçildi.

Doğuş Üniversitesi Rektör Yardımcısı, CERN’deki ATLAS ve CAST Deneylerinin Türk Proje Yürütücüsü olan Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, Türkiye’nin geç de olsa CERN’e üye olmanın gerekliliğini ve bu alanda yatırım yapmanın önemini anladığına dikkat çekti. Çetin, “CERN’de çalışacak yeni bilim insanlarını motive etmemiz ve özellikle başarılı olanları
seçip projelerimizde görevlendirmemiz, daha yaygın ve güçlü bir araştırmacı camiasını
oluşturmamız, endüstriyel üretim gücü yüksek sektörlerin CERN’le ilişkili konularda
teknoloji geliştirmesini sağlamamız çok önemli. Öğrencilerin tamamına yakınının, deneysel
yüksek enerji fiziği konusunda uzmanlaşmasını hedefliyoruz. Bu çapta uluslararası bir okul,
Türkiye’de ilk kez düzenleniyor. Ayrıca 2011 sonunda, bu kez ulusal çapta bir CERN okulu
açma hedefimiz de var” dedi.

Lise öğrencilerine CERN semineri

Sadece yükseköğretim kademesinde değil ortaöğretim düzeyinde de bilimin gelişmesini
oldukça önemseyen Doğuş Üniversitesi, fizik okulunun bir gün öncesini lise öğrencilerine
ayırdı. İstanbul’daki 12 lisenin öğrencilerine, Doğuş Üniversitesi’nde CERN’deki çalışmalar ve parçacık fiziği konusunda seminer verilecek. Öğrenciler, CERN’de çalışan bilim insanlarından alacakları seminer ile oldukça önemli bir deneyim yaşayacak ve ciddi bir bilgi birikimi edinecek.



PROGRAM

İSTANBUL’DAKİ LİSE ÖĞRENCİLERİNE CERN SEMİNERİ

30 Ocak Pazar / 14.00 – 16.00 / H Blok

ULUSLARARASI PARÇACIK FİZİĞİ KIŞ OKULU AÇILIŞ TÖRENİ

31 Ocak Pazartesi / Saat 10.00 – 11.00 / H Blok

ULUSLARARASI PARÇACIK FİZİĞİ KIŞ OKULU AÇILIŞ KOKTEYLİ

31 Ocak Pazartesi / Saat 17.30 – 19.00 / H Blok

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri