GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELERİN MAKAM HIRSI !

GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELERİN MAKAM HIRSI !

Son zamanlarda eğitim camiasının en çok meşgul olduğu konulardan biriside geçici görevlerin iptali meselesi oldu. Kadrosu okulda öğretmen olup ta çok farklı yerlerde binlerce geçici görevli öğretmen olduğunu biliyorduk ancak sayısının 70.000 e dayandığını sayın Bakanımız Ömer DİNÇER den öğrendik. Gerçekten ürpertici bir rakam.Tüm öğretmen sayımızın 650.000 olduğu düşünülürse, yaklaşık tüm çalışan öğretmenlerin % 11 i öğretmenlik dışında işlerle uğraşıyorlar.Bu öğretmenlerin çoğu eğitimle ilgili işlerde görevlendirilirken kurum dışı görevlendirmelerde bir hayli fazla.

Sayın Bakanımız bu geçici görevlendirmelerin sonlandırılması için 21 kasımda bir yazı yayınladı. Bu yazı ile 5442 sayılı yasaya göre yapılan norm kadro fazlası görevlendirmelerin iptalini istedi. Yine yazıda görevlerin aksamaması için gerekli tedbirlerin alınması istenirken boş kadrolar için asaleten atanma şartlarını taşıyanlardan vekaleten görevlendirme yapılması istendi. Bakanlık tarafından görevlendirilen şube müdürlükleri ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin görevlendirme süreleri dolanlar tekrar uzatılmamaya başlandı. İllerde de geçici görevi sona eren şube müdürlerinin görev süresi uzatılmamaya başlandı.

İllerde bu geçici görevlendirmeler o kadar çoğaldı ki 2-3 kadroya 5-6-7 tanede geçici görevlendirmeler yapılmıştı. Geçici görevlendirmelerin herhangi bir kıstası yoktu. Tamamen ikili ilişkilere dayalı olup eğitim camiasının % de % üne yakın kesimce eleştiri konusu idi. Geçici görevlendirmelerin tavassut ile olması şube müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdür yardımcılığı makamlarının prestijini zayıflattı. Milli Eğitim Müdürlüklerinde yönetici olmak tamamı eğitimli ve aynı düzeyde eğitim almış olan bir kitleye hitap etmek demektir. Hepside üniversite okumuş öğretmen camiasına yönetici olmak konusu elbette öğretmenlerin yakından takip ettikleri bir konudur. Amiri olacak kişinin atanma şeklini, mevzuatını , atama kriterlerini yakından takip eden öğretmenler yapılan  atamaların kabulünü de sorgulamaktadırlar. Çünkü yaklaşık 700 000 aday arasından seçilen yöneticinin kendilerine göre ne farkının olduğunu sorgulamak eğitimli, demokrat bir bireyin en önemli vasfı olsa gerektir. Eşitler arasında birini öne çıkarttığınızda makul gerekçeleriniz olmalıdır. Bunun için devlet,memuriyete alımdan tutunda bir çok makama yapacağı atamalarda en önemli kriterini objektif sınav olarak belirlemiştir.Aynı eğitim düzeyine sahip adaylar arasından kaymakam ataması, Mal müdürü,defterdar ataması, uzman ataması, müfettiş ataması ve daha bir çok makama yapacağı atamalarda kriter olarak sınavı esas almıştır.

Başbakanlık devlet personel başkanlığınca çıkarılan ve tüm bakanlıkların bu yönetmeliğe uygun yönetmelik çıkarması mecburi olan devlet memurları görevde yükselme yönetmeliği de tüm görevde yükselmelerde sınav şartı getirmiştir. “Milli eğitim bakanlığı ,görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği” yayınlayarak görevde yükselmeye tabi kadroları belirlemiş ve sınav şartını çerçeve yönetmeliğe uygun bir şekilde koymuştur.Ancak bu yönetmeliğin ruhuna aykırı olarak görev grupları arası geçiş maddeleri konmuş,belirli süre okul müdürlüğü yapan herkese şube müdürü, Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve Milli Eğitim Müdürü olmanın yolunu açmıştır.Ama belirli sürelerde okul müdürlüğü yapanların üst görevlere nasıl müracaat edeceği,önceliğin nasıl belirleneceği açıklanmamıştır.Görev grupları arası geçiş maddesine dayanarak birçok şube müdürü ikili ilişkilere dayanarak atanmış, 2008 ağustos tarihinden sonra yapılan atamalar mahkeme kararı ile iptal edilmiştir.

Bu tarihten sonra ise atama yapılamayınca geçici görevlendirme yoluna gidilmiştir. Geçici görevlendirmeler de ise ipin ucu iyice kaçmış, 2-3 şube müdürlüğü kadrosuna 5-6,hatta 11 tane geçici görevlendirmeler yapılmıştır.Bu görevlendirmeler öyle hızlı olmuş ki bakanlık la yetinilmemiş valiliklerce de görevlendirmeler yapılmıştır.Yapılan bu görevlendirmelerle Milli Eğitim Müdürü, Müdür yardımcısı, şube müdürlüğü makamlarının itibarı zedelenmiştir. Bir okulun öğretmeni, müdür yardımcısı, müdürü bir bakmışsınız şube müdürü,il Milli Eğitim Müdür yardımcısı olmuştur.Yıllarca ilçelerde çalışanlar normal tayin isteyerek illere gelemezken birgün yöneticiliği olmayanlar İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı, ilçe Milli Eğitim Müdürü olabilmişlerdir.Hiç bir kıstasa tabi olmadan bu makamlara gelenler yönettiği öğretmen camiası tarafından kabul görmemişlerdir.

Sayın bakanımızın geçici görevlendirme konusundaki tutumu çok yerinde olmuş, öğretmen kesimince alkışlanmıştır.

Geçici görevlendirmesi yenilenmeyen arkadaşlarımızın serzenişlerini duydukça şaşırıyorum. Sayın bakanın bu tutumuna ağır eleştiriler getiriyorlar, hesap sormaktan bahsediyorlar. Özellikle son 5-6 yıldır geçici görevlere atanan müdürlerimiz haksızlığın ne demek olduğunu en iyi bilen kesimdir. Çünkü bende onlardan birisiyim.

Adaletsizlikleri iliklerine kadar yaşamış, ilkesizliğin her nevini görmüş, yapılanlara sadece lanet okumuş biri olarak tüm mağduriyetimi Rabbime havale etmişimdir. Artık her şeyin layıkıyla, adil bir şekilde yapılacağı günler geldi derken bir de baktım ki haksızlık yapanların isimleri değişmiş, eski uygulamalar tekrar başlamış. Okul müdürlüğüne  sınavsız atama yapılmazken, okul müdürü olamayanları ilçe Milli eğitim müdürü, şube müdürü olarak görevlendirmek hangi vicdana,hangi adalet ölçüsüne,hangi inanca sığar ki?

Bir öğretmeni sınıftan alıp şube müdürü yapmak,

Bir okulun müdür yardımcısını o okulun müdürünün de amiri olarak İlçe Milli eğitim Müdürü olarak görevlendirmek,

Bir tek gün yöneticiliği olmayan bir öğretmeni Türkiye’nin en büyük şehrine İl milli eğitim Müdür yardımcısı yapmak,

28 şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı normuna 60 tane norm fazlası görevlendirmek,

Haksızlık, adaletsizlik, kul hakkı değilse biz neye inanıyoruz?

Abdulkadir YÜCE

http://ueyder.org/haberler/dernek-etkinlik-haberleri/610-gecici-gorevlendirmelerin-makam-hirsi-.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri