GDO'LU GIDALARLA İLGİLİ YÖNETMELİĞİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri ve Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikalar GDO'lu gıdalarla ilgili yönetmeliğinin iptali için Danıştay önünde bir araya geldiler

Danıştay önünde GDO gıdalarla ilgili bir eylem düzenleyen sendika üyeleri sağlımız yargıya emanet sloganları attı ve söz konusu yönetmeliğin iptali için Danıştaya dava dilekçesi verildi.

Eylemde bir basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yönetmeliğinin bir milletin 100 yıl sonraki nesillerini bile etkilediğini söyleyerek “Bugün burada insan sağlığını hiçe sayan, bir milletin 100 yıl sonraki nesillerine bile zarar verecek olan bir yönetmeliğin iptali için dava açmak üzere bulunuyoruz. Tüm dünyada Frekeştayn gıda olarak adlandırılan GDO'lu gıdalar, domatese soğuğa dayanıklı olması için balık geni yerleştirilmesi gibi tuhaflıkları içinde barındıran ürünlerdir. Ürünün sağlamlığının ve büyüklüğünün insan sağlığına tercih edildiği bu gıdalar insanlarda antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşmasına neden olmakta, alerji gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.” dedi.

Ortada böyle bir durum varken Tarım Bakanlığı bu yönetmelikle milletin sağlığını tehlikeye attığını kaydeden Kahveci “ Yönetmelikte GDO'lu gıdayı üreten ve dağıtımını yapan şirketlerin bu ürünlerde sağlığı etkileyecek bir durum olursa gerekli tedbirleri almak zorunda olduğu, tüketiciyi bilgilendireceği ve ürünü piyasadan çekeceği ifade edilmiştir. Yani her şey ürünü satan, bundan ticari kazanç elde eden şirketin insafına kalmıştır. Dünyada en az rastlanacak durumdan birisi de bir şey satanın benim ürünüm kötü, sağlıksız demesidir. Bunun içindir ki yıllarca Sağlık Bakanlığı gıda denetimi yapmış, sonrada bu yetki Tarım Bakanlığı'na devredilmiştir. Yani hiçbir zaman şirketlerin insafına bırakılmamıştır. Ama bu yönetmelik GDO'lu gıdalarda buna imkan vermiştir.” şeklinde konuştu.

Yönetmelikte GDO'lu ürünlerin bebeklere yasak ama bebeğin annesinin kullanılmasında bir sakınca görülmediğini ifade eden Kahveci ürün ambalajlarında da GDO'suz üründür diye yazılmasının yasaklandığını hatırlattı. İnsanların en doğal haklarından biri olan ne yediğini bilmek hakkı ellerinden alındığını kaydetti.

Yönetmeliğin iptal edilmesini isteyen Kahveci “Türk Sağlık-Sen olarak sağlığımız tehdit eden bu yönetmeliğin derhal iptal edilmesini Tarım Bakanlığı'ndan talep ediyoruz. Bu konudaki hukuki girişimimizi de bugün başlatarak Danıştay'a bu yönetmeliğin iptali için dava açıyoruz. Bu konu önemlidir ve acele edilmesi gerekir. Milletin sağlığı ile oynanmasına asla izin vermeyeceğiz.” dedi

Önder Kahveci daha sonra sendika avukatları ile birlikte Danıştay'a söz konusu yönetmeliğin iptali ile ilgili dava dilekçesini sundu.

Dilekçe tesliminden sonra bir açıklama yapan Genel Başkan Önder Kahveci Türkiye'de insanların sağlıkları ile oynandığını belirterek “ Bir yandan GDO'lu ürünlerle insan sağlığı tehlikeye atılıyor. Öte yandan Domuz gribi aşısı gibi çok önemli bir konuda hükümette Sağlık Bakanı farklı, Başbakan farklı söylüyor. İnsanlar karasızlığa sevk ediliyor. Türkiye'nin sağlığın hali budur” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri