Gazete ilanıyla iş garantili dolandırıcılık

Ulusal gazetelere eleman aranıyor ilanı veren firmaların başvuru yapanlardan para kopardığı ortaya çıktı. İşte umudun dolandırılma öyküsü:

Yüksek tirajlı ulusal gazetelere 'Gemilerde çalışacak elemanlar alınacaktır' diye ilan veren firmaların başvuranları mağdur ettiği ortaya çıktı. Haber 7'ye ulaşan mağdurlar konuyla ilgili detayları anlattı. Daha önce Akşam gazetesinin gündeme taşıdığı 'Gemiadamı simsarları dolandırıcı çıktı' başlıklı haberde AŞC Sahil Denizcilik adlı firmanın iş arayanları dolandırdığı, yine aynı şahısların Tekbir Denizcilik, İlk Denizcilik ve Düzce'de faaliyet gösteren Okyanus Denizcilik adlı firma üzerinden de iş vaadiyle insanlardan para aldıkları iddia edildi.

İş garantili gemiadamı cüzdanı verdiklerini söyleyen firmalarla ilgili şikayette bulunan Hüseyin Çelik bütün firmalarda Abdulkadir Can adlı şahsın ortaklığı ya da sahibi olduğunu iddia etti. Hüseyin Çelik, İlk Denizcilik'e kaptırdığı paraları kurtarmak için daha sonra kurulan Tekbir Denizcilik'te maaşlı eleman olarak çalışmaya başladığını söyleyerek, buraya kendisinin ortak edildiğini ve bu işyerinde de insanları aynı yöntemle kandırdıklarını bu fark ettiğinde iş yerinde uzaklaştırıldığını dile getirdi.

UMUT SÖMÜRÜSÜYLE DOLANDIRICIĞILIN ÖYKÜSÜ


Hüseyin Çelik umudunu da dolandırıcılara kaptırmış.
Gazetede gördüğü 'Gemilerde çalışacak eleman' ilanını arayan Hüseyin Çelik başına gelenleri şöyle anlatıyor; “İlk Denizcilik olarak Pendik'te faaliyet gösteriyordu. Önce 1200 TL verdim sonra 3-4 bin TL'ye kadar para kaptırdım. İlk Denizcilik kapandı daha sonra AŞC Denizcilik'i kurmuş. Milleti tokatladı. Orada da bir okul kurmuş, milleti kandırıyor. İş garantisi verdiği için inanıp başvuruyoruz.”

Kaptırdığı parayı geri alma umuduyla her seferinde, Dolandırıldığını iddia eden Çelik sistemin nasıl işlediğini anlattı; “Arıyoruz, 'Gemici cüzdanınız var mı?' diyorlar yoksa 1200 TL'ye çıkartıyorlar. Önce 600 TL yatırdım, 15 gün sonra bir 600 daha yatırdım. Sınava falan girmedim, bir imza attım. Gemi cüzdanını 3 ay sonra zorla, kavga dövüşle aldım. İş garantisi veriyor onun için de para istiyor. Gemi cüzdanı zaten 300 TL. İşe yerleştirdim seni ama komisyon istiyorlar diyor, biz de iş umuduyla komisyon veriyoruz, daha iyi bir gemi geliyor diyor biraz bekle onu bekliyoruz.”

İşlerin başındaki adam olarak ismi verilen Abdulkadir Can'ın Düzce'de tutuklandığını ve Okyanus Denizcilik'in kapandığını belirten Çelik, bu olaylardan sonra tehdit edildiğini belirterek suç duyurusunda bulunduğunu da sözlerine ekledi. (Editörün Notu: 13 Mayıs'ta Düzce'deki Okyanus Denizcilik'i aradığımızda hala hizmet veriyorlardı)

BİR DAHA DOLANDIRILDI

Gemiadamı belgesi almak için İlk Denizcilik'e kaptırdığı paraları kurtarmak isteyen Hüseyin Çelik bu sefer başka bir oyuna geldiğini anlattı. Çelik, Abdulkadir Can'ın kendisine 2 bin TL aylık maaşla ortaklık teklif ettiğini ve Eminönü'nde Tekbir Denizcilik diye bir firma kurulduğunu belirtiyor. Bu firmanın telefonlarının ve mobilyalarının kendi üzerine alındığını aktaran Çelik, kendisinin ofisten uzaklaştırıldığını iki ay sonra da burayı kapatıp kaçtıklarını iddia etti. Ofis mobilyalarının ve telefon faturaları ise Hüseyin Çelik'e atılan ikinci kazık olmuş.

Hüseyin Çelik işe yerleştirilenlerin de gemilerle anlaşmalı olarak yerleştirildiğini ve bir hafta sonra işten çıkartıldığını aktardı. Çelik konuyla ilgili şöyle konuştu, “Tersaneye bakıma gelen gemilere işe sokuyorlar. Geminin temizlik bakımı için adam gönderiyor, adamlar bir hafta çalıştıktan sonra adamı çıkartıyorlar. Gelip bu adama dediklerinde 'bana ne ben işe koydum diyor' Ben de aynı şekilde gittim bir hafta çalıştım, sonra işten çıkardılar.”



BURSA'DAN GELDİ ACELE ET GEMİ KALKIYOR
Tekbir Denizcilik'te çalışanların Düzce'deki firmadan geldiğini söyleyen Hüseyin Çelik, bir iş görüşmesini de telefonuna kaydetmiş. Görüşmede 'Tekbir Denizcilik adına konuşan bir personel gemilerde çalıştırılmak üzere vasıflı vasıfsız personel arandığı söyleniyor. 1500 -1800 dolar arası maaş verildiği ve sosyal haklardan bahsediliyor. Ancak bunun için gemi cüzdanı gerektiği söyleniyor. Bu konuda yardımcı olunduğunu 1000 TL maliyeti olduğu, prosedür gereği sınav yapıldığı söyleniyor. Arayan kişi gemi cüzdanı çıkartması konusunda ikna edildikten sonra isim ve iletişim bilgileri isteniyor. Ardından personel bekleyen bir gemi olduğu ve o gemiye yetişmesi için evrakları ne zaman teslim edebileceği söylenerek, kişinin bir an önce işlemleri başlatması sağlanıyor.

Bursa'dan gazete ilanı üzerien iş arayan Ersin Ertaymaz ise yaşadıklarını şöyle anlatıyor; “Garanti iş ve lise mezunu olduğum için 1500 dolar 1700 dolar arası maaş alabileceğimi, kurslara katılmadan gemici belgesi alabileceğimi söylediler. Param olmadığını söyledim, 800 TL istediler, 300'ü peşin gerisi sınav sonrası dediler. Daha sonra 200 tl daha yatırdım. Sınav günü yaklaştığında aradığımda ulaşamadım. İstanbul'da bir tanıdığa adresi verdim gidip bakmış hiç kimse yokmuş. Yatırdığım hesap numaraları hep ona ait.”

İş garantili gemiadamı belgesi mağduru Adem Akalın ise ilanları internette görmüş. O 1000 TL yatırdıktan 20 gün sonra Tekbir Denizcilik kapanmış.

BİZ DE ARADIK: HESAP NUMARASI AYNI

Gazete ilanında verilen Düzce'deki telefon numarasını aradığımızda Okyanus Denizcilik denilerek telefon açıldı. İş arayan gemi cüzdanı sahibi olduğumuz söylediğimizde, bize de aynı bilgiler verildi. Gemiadamı belgemizin olduğunu söylediğimizde, kendilerinden belge alanlara iş için öncelik tanındığı belirtilerek, yeni bir belge almamız istendi. Adının Aslı olduğunu söyleyen kişi, Gemicüzdanı için 800 TL gerektiğini belirtip, parayı yatırabileceğimiz bir hesap numarası verdi. Hesap numarası daha önce dolandırıldıklarını söyleyen şahısların para yatırdıkları numarayla aynı.

Aynı gazetede başka bir ilan dikkatimizi çekti. İstanbul Kadıköy'de hizmet veren firma da ilanlarında 'Vasıflı vasıfsız personel aranıyor' ilanındaki numarayı aradığımızda da aynı cümlelerle 800 TL karşılığı gemi cüzdanı çıkartılarak işe konulacağımız belirtildi.



BELGEYİ DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI'NA BAĞLI BİRİMLER VERİYOR

Haberi hazırlarken Denizcilik Müsteşarlığı'na telefonla ulaşarak, Gemiadamı belgesinin yasal yolla nasıl alınacağı konusunda bilgi istedik.

Bu konuda bilgiyi Cem Erdem'in vereceği belirtildi. Cem Erdem'e maille, bu işin yasal prosedürünü, dolandırılmamak için nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde sorularımızı aktardık. Deniz İşleri Dairesi Başkanlığı unvanıyla Cem Erdem Denizcilik Müsteşarlığı'na bağlı Bölge Müdürlükleri ve liman başkanlıklarının bu belgeyi verdiğini hatırlatarak konuyla ilgili yasal prosetörü aktardı:

"Gemilerin yola elverişlilik bakımından donatılmalarında, gemiadamları ile ilgili gerekleri belirlemek amacıyla hazırlanan Gemiadamları Yönetmeliği 31.07.2002 tarih ve 24832 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu Yönetmelik; Türk bayraklı gemilerde çalışan ve çalışacak olan gemiadamlarını ve bunların yeterlikleri, eğitimleri, sınavları, belgelendirilmeleri, sağlık durumları, kütükleme işlemleri ve vardiya tutma ile ilgili kuralları kapsamaktadır.

Gemiadamı Yeterlik Belgesi, Gemiadamının gemideki görev ve yetkisi ile bunların sınırlarını gösteren, gemiadamı cüzdanının içerisinde yer alan veya gemiadamlarının kimlik bilgilerini de içerecek şekilde gemiadamları belgesi adı altında bağımsız bir belge olarak düzenlenen, şekli Müsteşarlık tarafından belirlenmiş yeterlik belgesini ifade etmektedir.

Gemiadamı olabilme koşulları Yönetmeliğin 50 nci maddesinde aşağıda belirtildiği şekilde düzenlenmiştir;

Gemiadamı Olabilme Koşulları
Madde 50- Gemiadamı olabilmek için;
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da Türkiye Cumhuriyetinde veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde denizcilik ile ilgili eğitim-öğretim gören ve/veya mezun olan Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da 25/09/1981 tarihli ve 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiyede Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun kapsamındaki Türk soylu yabancı olmak,
b) Bu Yönetmelikte belirtilen gemiadamı yeterlik dereceleri için ön koşul olan yaş, öğrenim derecesi, deniz hizmet süresi ve diğer gerekleri sağlamış olmak,
c) Sağlık durumunun deniz hizmetine elverişli olduğunu bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre belgelemek,
d) Taksirli suçlar ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 25 inci maddesindeki suç ile aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya bir yıl yahut daha fazla hapis cezası veyahut affa uğramış olsalar dahi zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya kaçakçılık, yurtdışına adam kaçırma, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından hükümlü bulunmamak,
e) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak,
f) 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri ile Mücadele Kanunu ile Türk Ceza Kanunun 313 üncü maddesi kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamak,
gerekir.

Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinde, Gemiadamı Yeterlik Belgesi ve Gemiadamı Cüzdanı Verilmesi koşulları aşağıda belirtildiği şekilde düzenlenmiştir.

Madde 51- Gemiadamı olabilmek için gerekli koşulları taşıyan kişilerden;
a) Tayfalar ile sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, sınırlı makine zabiti, sınırlı başmakinist yeterlikli gemiadamları ile yardımcı sınıf gemiadamları, yat kaptanı ve balıkçı sınıfı gemiadamlarına gemiadamı cüzdanından bağımsız "Gemiadamı Yeterlik Belgesi",
b) Sınırlı yeterlikler haricindeki zabitan sınıfı gemiadamları ile telsiz zabitleri ve stajyerlere ise gemiadamı yeterlik belgesini de içeren "Gemiadamı Cüzdan"ı,
İdare tarafından verilir.
Bu Yönetmeliğin 50 nci maddesinde sayılan suç ve cezalardan hükümlü olup, cezasının infazı tamamlandığı tarihten itibaren iki yıl süre geçtikten sonra başvuranlara, bir defaya mahsus olmak üzere yeterlik belgesi ve gemiadamı cüzdanı verilir. Ancak, bir kanun hükmü veya mahkeme kararı gereğince, hürriyeti bağlayıcı ceza ile birlikte meslek ve sanatın tatili cezası ile hükümlü olanlara, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 41 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki sürelerin sona ermesinden itibaren iki yıl geçmeden gemiadamı cüzdanı ve yeterlik belgesi verilmez.

Gemiadamı Belgelerini sadece Müsteşarlığımız bağlısı Bölge Müdürlükleri ve liman başkanlıkları verebilmektedir.

Türkiye'de istihdamın korunmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ve işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere yetkili resmi kurum Türkiye İş Kurumu'dur.

Türkiye'de Gemiadamı Belgesi, yukarıda belirtilen Yönetmelik hükümleri çerçevesinde sadece Denizcilik Müsteşarlığı tarafından verilmektedir. Bu belgeyi alabilmek için vatandaşlarımızın direk olarak Müsteşarlığımız bağlısı Bölge Müdürlükleri ve liman başkanlıklarına başvuruda bulunması gerekmektedir."




Etiketler: ilk denizcilik tekbir denizcilik okyanus denizcilik gemiadamı gemicüzdanı dolandırıcılık

(Haber 7)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri