Füze kalkanında henüz karar yok

Başbakan Tayyip Erdoğan, füze savunma sistemleri konusunda Türkiye'nin nihai kararının henüz oluşmadığını söyledi. 18-19 Kasım'da Lizbon'da yapılacak NATO Zirvesi'ndeki son tavrın kararın alınmasında etkili olacağını belirten Erdoğan

Füze sistemleri Türkiye'nin genelini kapsamalı, belli bir noktayı değil" açıklamasında bulundu. Erdoğan, G-20 Zirvesi çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Yarım saatlik görüşmede Erdoğan, füze savunma istemiyle ilgili Türkiye'nin hassasiyetlerini dile getirdi. Erdoğan görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Görüşmemiz esnasında, balistik füze savunması ile alakalı konu aramızda ayrıca gündeme geldi ve hassasiyetimizi kendilerine aktardık. Gördüğüm kadarıyla hassasiyetlerimiz noktasında herhangi bir farklı düşünceleri yok. Hepsinden önemlisi NATO üyesi ülke olmamız hasebiyle her şeyin NATO çerçevesi içinde olması. Ve bu çerçeve içinde eğer bir adım atılırsa, bu adımı atabileceğimiz ki bunun başında bir defa öyle bir anlaşma içinde herhangi bir ülkenin isminin kaydedilemeyeceği. Bunun yanında böyle bir balistik füze savunması nereye yerleştirilecek?" dedi.

İRAN'LA MÜZAKERE TARİHİ
"Türkiye'de böyle bir şey olduğu zaman Türkiye'nin genelini kapsaması lazım. Yani belli bir noktayı değil" diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tabi bunu kimin komuta edeceği hususları, ondan sonra bunun tabii teknik olarak bazı izahları var ki bu teknik izahlar konusunda da yine taleplerimiz oldu. Bu taleplere de ben doğrusu olumlu baktıklarını gördüm. Lizbon görüşmelerine ki ben katılamayacağım, sayın Cumhurbaşkanımız, Dışişleri ve Savunma bakanlarımız katılacaklar, onlar o görüşmeleri yapacaklar. İlk yaklaşımlar çerçevesinde nasıl adım atılacağını NATO yetkililerinden göreceğiz. Ona göre nihai karar verilecek. Yani şu anda verilmiş olan nihai bir karar söz konusu değildir.'' Başbakan, gazetecilerin İran'ın nükleer programıyla ilgili sorusuna ise şu karşılığı verdi: "Türkiye'nin İran'dan aldığı son haber 23 Kasım'la 5 Aralık'ı 5 artı 1, bu ülkelere bildirdiklerini, uluslararası atom enerjisi ajansına bildirdiklerini İran bize bu şekliyle bildirmiş vaziyette." Erdoğan, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile de bir görüşme yaptı. Görüşmeye İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı. Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile de bir araya geldi.
sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri