TÜRKİYE, G-20 Konferansı’na ev sahipliği yapacak. G-20 Dönem Başkanı Fransa ile beraber, Fransa-Türkiye eşbaşkanlığında düzenlenecek konferansa, üye ülkelerin maliye ve hazine bakanlarının katılması bekleniyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G-20 Konferansı’nın nisan ayı sonu, mayıs ayı başı gibi bir tarihte Türkiye’de yapılacağını açıkladı. Dünyadaki enerji ve gıda fiyatlarının İstanbul’da masaya yatırılacağını belirten Ali Babacan, “G-20 olması tabi hem katılım açısından hem küresel yansımalar açısından son derece önemli olacak. Hem gıdanın hem enerjinin Türkiye’de konuşuluyor olmasının da dünya açısından kuşkusuz, tabi özel ayrı bir anlamı olacak” dedi.
2011’de rehavet marjı yok
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısının açılışını yapan Ali Babacan, 2011 yılı beklentilerini anlattı. 2011’in hiçbir şeyin otomatik pilota bağlanamayacağı bir yıl olduğunu söyleyen Babacan, “2011’de mutlaka her an, her dakika işin başında olunması ve gelişmelerin gün gün takip edilip bu gelişmelere göre kararlar alınıp çalışmalara yön verilmesi gerekiyor. Bu yıl rehavete asla yer yok, rehavet marjı yok” dedi. Babacan, sağlam politikalara mutlaka devam etmemiz gerektiğini ve önceliğin istikrar olduğunu ifade etti.
Türkiye etkilenmeye başladı
2010’un küresel krizin yeni bir safhasının görüldüğü bir yıl olduğunu belirten Babacan, şunları söyledi: “Yeni bir safha diyorum, çünkü henüz kriz bitmiş değil, safhalar değiştirerek devam ediyor. 2011’in başından itibaren de bir yandan gıda bir yandan petrol fiyatlarının artmasıyla krizin başka bir safhası olarak ortaya çıkacak gelişmeleri izliyoruz. Türkiye de bundan bir ölçüde etkilenmeye başladı. 2011 petrol ve gıda fiyatlarının ön planda olacağını yıl olacak. Nisan sonu, mayıs başında bir G-20 Konferansını Türkiye’de düzenleyeceğiz ve global enerji ve gıda fiyatlarını masaya yatıracağız.”
Tedbirlerin devamı gelebilir
Ali Babacan, 2011 yılında, artan enerji ve gıda fiyatları karşısında bu yeni tabloda ülkelerin ödemeler dengesinin nereye doğru gideceğinin önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin geçen yılın kasım ayından itibaren tedbirler aldığını anımsattı. Babacan, “Pek çok tedbir alındı, bunların devamı da gelebilir” dedi.
72 eylem içeren teknik komiteler planı onaylandı
YATIRIM Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında, 72 eylem içeren “YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planı” onaylandı. Toplantıda, YOİKK bünyesinde yatırım ortamının farklı alanlarında iyileştirme çalışmaları yürüten 12 Teknik Komitenin 2011 yılında ve önümüzdeki dönemde yürüteceği çalışmaların değerlendirildiği belirtilirken, 72 eylem içeren YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planını onaylandı.
Patentte hukuki boşluk var seçimden bağımsız çözülmeli
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, haziran ayında gerçekleşecek genel seçimler dolayısıyla yasama yılının bu yıl daha kısalacak olmasının, bu dönemki eylem planlarının seçiminde belirleyici olduğunu ifade ederek, “Özellikle yasal düzenleme gerektiren eylem maddeleri 2012 yılına bırakıldı. Ancak Teknik Komite gündemlerinde, 2012’yi bekleyemeyecek kadar acil olan ve ivedilikle kanun çalışmalarına başlanması gereken çeşitli eylem maddeleri bulunuyor” dedi.
Patentlerde hukuki boşluk
Bu maddelerden en önemlisinin Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Teknik Komitesinin gündeminde yer alan patent ve faydalı model, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaretler mevzuatlarındaki hukuki boşluk olduğunu anlatan Boyner, şunları söyledi: “Bu boşluğu 1.5 yıldır kamuoyunun gündemine taşıyoruz. Bu konu, ülkelerin yatırım ortamı hakkında hazırlanan tüm raporlarda karşımıza çıkıyor. Geçen yıl 133 ülke arasında 105’inci sıradayken bu yıl 117’inci sıradayız. Bu konu, seçim gündeminden bağımsız, bir an evvel çözülmeli, ilgili tüm paydaşların görüşlerinin de alınarak hazırlanacak mevzuatın caydırıcılığı mutlaka gözetilmelidir.”
Kayıt dışı ekonomi
Kayıt dışı ekonominin, uzun süredir çözülmeye çalışılan bir sorun olduğuna dikkati çeken Boyner, EKK gündemine ‘kayıt dışı ile mücadele eylem planının’ alındığını ve yeni dönem için bir dizi eylem öngörüldüğünü öğrendiklerini, bu plana tüm kurum ve kuruluşların katkı vermesini ve bu eylem planı ile YOİKK gündemlerinin zaman zaman ilişkilendirilmesinin yararlı olacağını ifade etti.
ABD ‘İstanbul finans merkezi’ne destek verecek
ABD yönetiminin, İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi konumuna yükseltilmesi hedefine, enformasyon paylaşımı ve teknik yardımlar yoluyla destek sağlayacağı bildirildi. Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun (EOK) 6. toplantısı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Yenel ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez’in başkanlık ettiği heyetlerin katılımıyla Washington’da yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ortak açıklamada, EOK’nin, Ekim 2010’da yapılan Türkiye-ABD Stratejik, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Çerçevesi toplantısında belirtildiği üzere, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesinin kilit bir unsurunu oluşturduğu vurgulandı.
Türkiye Avrupa’nın BRIC’i gibi duruyor
AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Akbank’ın tüketici, proje, finansman ve KOBİ segmentlerine öncelik vererek yurtiçi büyümeye odaklanacağını söyledi. Financial Times Grubuna ait The Banker dergisinde Suzan Sabancı Dinçer’le yapılan söyleşide, Türkiye ve bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelere yer verilirken, Türk ekonomisinde 2001-2011 arasında yaşanan dönüşümün altı çizildi.
Yıldızı yükseliyor
‘Akbank’ın yıldızı daha da yükseliyor’ ifadesi kullanılan haberde, Türkiye’nin krizi iyi bir şekilde yönettiği ve Akbank’ın sürdürülebilir yüksek performansıyla bu süreçte sektöre öncülük ettiği belirtildi. Haberde ayrıca Türkiye’nin, büyüme, enflasyon, bütçe açığı gibi temel ekonomik göstergelerde başarılı sonuçlar yakaladığı, bu kapsamda derecelendirme notunun, 2011 yılı bitmeden, yatırım yapılabilir seviyeye gelebileceği ifade edildi.
Suzan Sabancı Dinçer şöyle devam etti: “1990’larda ortalama yüzde 75 seviyesinde bulunan enflasyon oranı, 2010’da yüzde 6.4 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan, 2010’da sağlanan yüzde 8’lik ve 2011’de beklenen yüzde 5’lik büyüme oranları ile Türkiye, Avrupa’daki en yüksek büyüme oranına sahip. Bu oran, Türkiye’yi, Avrupa ekonomileri arasında BRIC ülkesi (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) gibi konumlandırıyor.”
Hürriyet