Financial Times: Batı dar görüşlü

Türkiye ve Brezilya'nın girişimleriyle İran'ın kabul ettiği anlaşma ve ardından gelen "yaptırım üzerinde anlaşıldı" açıklamasına ilişkin yorumlar dünya basınında yer almaya devam ediyor.


İngiliz The Financial Times gazetesinde dün yer alan "Yükselen güçler, Batı'nın kurallarına göre oynamak istemiyor" başlıklı yorumda, Batılı güçlerin, takas mutabakatından duyduğu rahatsızlığa dikkat çekilerek "dar görüşlü" suçlaması yapıldı. Köşe yazarı Philip Stephens, yorumunda Türkiye ve Brezilya'nın gösterdiği çabaların, "şaşırtıcı" olmayan bir biçimde Batı tarafından reddedildiğini belirtirken "Washington, Londra ve başka yerlerde Recep Tayyip Erdoğan ve Lula da Silva'nın arabuluculuğu ile sağlanan anlaşmaya reaksiyonlar, lütuf ile yoğun bir rahatsızlık arasında geziniyor. En küçük eleştiri ise, Ankara ve Brezilya'nın oyuna getirildiğidir." ifadelerine yer verdi. Anlaşmanın zamanlamasının kuşku uyandırdığını ifade eden yazar, Batı'da İran'ın nükleer meselesinin yerleşik güçler tarafından çözümlenmesi gerektiğinin düşünüldüğünü belirterek bunun "dar görüşlülük" olduğunu vurgularken İran gerçekten nükleer bir bomba üretmeye kararlı ise, yeni yaptırımların onu vazgeçirmeyeceğinin altını çizdi. Batılı hükümetlerin, yükselen güçlerden yeni kuralları belirlemek değil, küresel düzene sadık kalmalarını istediklerini vurgulayan yazar, "yükselen ülkelerin rulet masasına, ancak casino mülkiyetinin Batı'nın elinde olmaya devam edeceği kaydıyla davet edildikleri" görüşüne de yer verdi.

Haftalık The Economist dergisi de anlaşmayı İran'ın "taktiksel bir manevrası" olarak yorumlarken bunun BM Güvenlik Konseyi'ni bölebileceği uyarısında bulundu. Anlaşmanın başarılı olup olmayacağının henüz netleşmediğini yazan The Economist, İran'ın kendine yarar sağlamak için Brezilya ve Türkiye'nin çabalarını "istismar ediyor" olabileceğine dikkat çekti. Yeni yaptırımların bile İran'ı nükleer silahtan vazgeçirmeyeceğini öne süren dergi, İran'ın yaptırımların Güvenlik Konseyi'nden geçişini engellemeye ya da geciktirmeye çalıştığını yazdı. Türkiye ve Brezilya'nın çabalarının sonuç vereceğe benzemediği yorumu yapılan haberde "Ama bu durum BM Güvenlik Konseyi'ni bölebilir. Bu durumda (İran Cumhurbaşkanı Mahmud) Ahmedinejad kazanan taraf olur." ifadelerine yer verildi.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri