BETÜL ALAKENT
Türkiye Maarif Vakfı'nın (TMV) devraldığı Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yurtdışındaki okullarına öğrenciler akın ediyor. Bugüne kadar 8 ülkede 60 okulu devralan vakıf, talep çok olunca yeni okul açmak için kolları sıvadı. 10 ülkede 27 okul açan vakıf yurtdışında toplam 9 bin 397 öğrenci sayısına ulaştı. Vakıf, 2019'a kadar Afrika'da FETÖ'yle iltisaklı bütün okulların devir işlemlerini tamamlamayı hedefliyor. SABAH'a konuşan Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özdil, 68 ülkeyle temasa geçtiklerini belirterek, "Gine, Somali, Sudan, Kongo Halk Cumhuriyeti, Mali, Moritanya, Nijer ve Tunus olmak üzere 8 ülkede FETÖ ile iltisaklı toplam 60 okul devralındı. Bu okullarda öğrenci sayısında yaklaşık iki kat artış yakalandı. 7 bin 831 öğrenciye ulaştık" dedi. 23 ülkede gerek FETÖ ile iltisaklı okulların gerek devralınması gerekse yeni okul açılması yönünde protokol imzalandığını anlatan Özdil, "Dünya genelinde yaklaşık 200 FETÖ iltisaklı okulun da faaliyeti sınırlandırıldı, kapatıldı ya da yerel devletlerin kontrolüne geçti" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DE DENKLİK VERİYORUZ
Maarif Vakfı'nın kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Özdil, devraldıkları okullarda öğrenim ücretlerinin düştüğünü, öğretmen ücretlerinin ise yükseldiğini belirtti. Özdil, "Yerel personel için yüzde 15 maaş artışı sağlandı. Sosyal haklarda da iyileştirmeler yapıldı. Kayıt ücretlerinde yüzde 20'ye kadar indirim yapıldı. Ayrıca tüm okullarda eğitim alan öğrencilere Türkiye'deki üniversitelerde denklik hakkı verildi, burslar artırıldı" diye konuştu.
OKULLARI TAHRİP ETMİŞLER
FETÖ okullarının devralınması sürecinde yaşananları da anlatan Özdil, örgütün öğrenci sayısının düşmesi için her yola başvurduğunu belirtti. Özdil, süreci şöyle aktardı: "Giderken sıraları tahrip etmekten tutun da okulu kullanılmaz hale getirmeye kadar her türlü zelil harekete başvurdular. Devralacağımız kesinleşen okullarda 'Erken kayıt yaparsanız indirim yapacağız' vaadiyle paraları toplayıp kaçtılar. Onların tüm çabasına rağmen okullarda eğitimin aksamadan devam etmesini sağladık."
ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIMAYA ÇALIŞTILAR
Örgütün devir sürecinibaltalamak içinher türlü usulsüzlüğebaşvurduğunuanlatanÖzdil, şunlarıanlattı: "2016Kasım'da Senegalile ilk temaslarıkurarakdevir işlemleriiçin hukuki süreçbaşlattık. Hükümetokulun bağlıolduğu derneğilağvetti. İşlemlersürerken FETÖokulları başkaşirkete geçirildive hisseleriSenegalli birinedevretti. Dahasonra buranınyüzde 65'ini Türkkökenli Fransavatandaşlarınadevrettikleriniaçıkladılar. Provokatörhareketlerleolayı uluslararasıboyutataşımayı hedefledilerancak başarılıolamadılar.Eğitim bir kamuhizmeti olduğuiçin lisanslarındevri EğitimBakanlığı'nındenetimindedir.İşlemler usulsüzolduğu içinhükümet okullarıbize devretti."
FETÖ, Mali'de TMV'ye devredilen okulları işgal edip, vakfın bayraklarını yere attı. İşgal videosunu da Twitter'da paylaştı.
KİLİDİ KIRIP İŞGAL ETMEYE KALKTILAR
Vakfın en sonMali'de bulunan18 okuludevraldığınıanlatan Özdil,FETÖ'nün devirişlemi öncesindeişgalgirişimindebulunduğunukaydetti.Özdil, "Mali'deiki ülke arasındaFETÖ'nünfaaliyetleriniyürütemeyeceğikonusundamutabakatzaptı imzalandı.Okullarıdevralmakiçin giderkenokulun kilidinikırıp içeri girmişler.Vakfınbayraklarınıindirip,twitterda da'Hükümet okulumuzugeriverdi' şeklindebir propagandavideosuyayımlamışlar.Hükümetbize sorunuhemen çözeceğiniiletti.İki gün sonrada okulu gerialdık" şeklindekonuştu.
FETÖ'DEN DEVRALINAN OKULLAR
8 ülke
60 okul
7.831 öğrenci
YENİ AÇILAN OKULLAR
10 ülke
27 okul
1.566 öğrenci
TOPLAM
18 ülke
87 okul
9.397 öğrenci SABAH