Felaketler üst üste geliyor

Sanki kıyamet koptu

Dünyanın farklı bölgelerinden ardı ardına kasırga, sel, deprem ve tsunami haberleri geliyor. Pasifik Okyanusu'ndaki Samoa'yı vuran 8.3'lük depremin ardından yaşanan tsunami faciası sahilleri yuttu. Ölenlerin sayısı 119'u buldu.


Samoa'nın ardından, bir başka deprem haberi Endonezya'dan geldi. 2004 yılındaki tsunami faciasını yaratan fay hattında yaşanan 7.6'lık depremde binalar çöktü, köprüler devrildi. 75 olarak açıklanan ölü sayısının bini aşacağı sanılıyor.

DEPREM VE TSUNAMİ YERLE BİR ETTİ

PASİFİK'te dün sabaha karşı meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle Samoa adaları ve Tonga'da ölenlerin sayısı toplam 119'u buldu. Yetkililer, Amerikan Samoası'nda 24, depremin etkilediği komşu Tonga adasında 7 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. ABD toprağı olan Amerikan Samoası'nın Valisi Togiola Tulafono, denizin altında meydana gelen deprem nedeniyle 50 kişinin de yaralandığını söyledi. Tulafono, Amerikan Samoası'nın en büyük adası Tutuila'nın güneyinin harabeye döndüğünü, yol ve köprülerin zarar görmesi nedeniyle ulaşılmakta güçlük çekilen adanın batısından bilgi alındığında ölü sayısının daha da artabileceğini ifade etti.

Kumdan cesetler çıkıyor

ABD yönetimi, Amerikan Samoası'nı 'afet bölgesi' ilan etti. ABD Başkanı Barack Obama'nın imzaladığı afet bölgesi kararı, bölgeye federal yardım gönderi lmesini sağlayacak. Batı Samoa Afet Kontrol Merkezi yetkililerinden Ausegalia Mulipola, tsunamiden etkilenen bölgelerde arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Bazı köylerde birçok evin denize sürüklendiği haberleri geldiğini ifade eden Mulipola, bazı bölgelerde ise tsunami dalgalarının çekilirken tonlarca kum bıraktığını, arama ekiplerinin kumun altında cesetler bulduğunu söyledi.

Öte yandan dün gece G. Amerika ülkesi Peru'nun güneydoğu kesiminde 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybı konusunda bilgi verilmedi.

Tsunami uyarısı çalıştı

Bölgede meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki deprem sonucu daha önce Yeni Zelanda, Amerikan Samoası, Hawaii, Papua Yeni Gine ve Pasifik'teki diğer adalar için tsunami uyarısı yapan Pasifik Tsunami Merkezi, Hawaii için tsunami uyarısını iptal etti. Birleşmiş Milletler, Hawaii'de kurulu Tsunami Uyarı Merkezi'nin iyi çalıştığını ama adalar korunaklı olmadığı için fazla önlem alınamadığını açıkladı. Hawaii ile Yeni Zelanda arasında bulunan volkanik yapıdaki Samoa adalarının Amerikan Samoası bölümünün nüfusu 65 bin civarındayken, bağımsız devlet olan Samoa'nın (Batı Samoa) nüfusu yaklaşık 220 bin kişiden oluşuyor.

Hürriyet




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri