Türkiye, jeolojik olarak 3 fay hattının üzerinde yer alan bir ülke. Bu faylar, Kuzey Anadolu, Batı Anadolu ve 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremine neden olan Doğru Anadolu Fay Hattı’dır. Bu felaketten sonra vatandaşlar günbegün uzmanların deprem uyarılarını dinliyor ve “güncel MTA diri fay haritasını” takip ediyor. Bu kapsamda “evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu da en çok aratılanlar arasında yer alıyor. Bir daha böyle bir deprem yaşamak istemeyenler, Türkiye fay hattı geçen illerin hangileri olduğunu araştırıyor. Öyle ki Türkiye’de 45 il fay üzerinde yer alıyor. e-Devlet kapısı üzerinden https ://tdth.afad.gov.tr sayfasına giriş yapılarak fay hattı sorgulama işlemi yapılabiliyor. İşte, e-Devlet AFAD fay hattı sorgulama ekranı ve güncellenmiş diri fay hattı haritası…
Güncel MTA (Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü) diri fay haritası, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye’nin her yerindeki vatandaşlar tarafından en çok aratılanlar arasına girdi. Bu felaketten sonra Doğu Anadolu Fay Hattı, 4 metre hareket etti. Öyle ki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler vatandaşlarda büyük endişeye neden oldu. Asrın felaketinden sonra yaşadıkları il ve evlerin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek isteyenler, “Türkiye fay hattı geçen iller hangileri?” sorusunu aratmaya başladı. Kuzey Anadolu, Batı Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatları üzerinde yer alan bir ülke olan Türkiye için diri fay hatları haritası güncellendi. Yaşadığınız bölgeden fay geçip geçmediğini “AFAD fay hattı sorgulama ekranı” üzerinden öğrenebilirsiniz. İşte, Türkiye diri fay haritası ve fay hattı geçen iller…
GÜNCEL MTA DİRİ FAY HARİTASI
MTA (Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü) yenilenmiş diri fay hattı haritası üzerinden, il il tıklayarak fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz. MTA güncel diri fay haritasına göre; toplam 485 diri fay yer alıyor.
Diri fay üzerinde yer alan iller ise şu şekilde:
Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya, Tokat.
TÜRKİYE FAY HATTI GEÇEN İLLER HANGİLERİ?
Türkiye’de üç fay hattı yer alıyor. Bunlar Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı’dır.
Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF); Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu bölgede yer alır.
Batı Anadolu Fay Hattı’nda Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'in içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın uzay eteklerinde de faylar uzamaktadır. Bu fay hattı üzerinden yer alan faylar ise Fethiye-Burdur Fayı, Gökova Grabeni, Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı, Büyük Menderes Grabeni, Yavansu Fayı, Küçük Menderes Fayı, Gediz Grabeni, Simav Grabeni, Eskişehir Fayı bulunmaktadır.
Doğu Anadolu Fay Hattı; Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
AFAD FAY HATTI SORGULAMA EKRANI
Yaşanan son depremlerden sonra ‘Evimin altından fay geçiyor mu?’ sorusu sıkça aratılmaya başlandı. Yaşadığınız bölgenin altından fay geçip geçmediğini, https ://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.
TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI
AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre birinci derece depren risk taşıyan iller; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt; İkinci derece riskli bölgeler Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum ve üçüncü derece riskli bölgeler Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir’dir.
Yine aynı haritaya göre; Türkiye deprem riskinin en az olduğu iller de dördüncü ve beşinci riskli bölgeler yani; Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
TÜRKİYE DEPREM RİSKİ OLAN İLÇELER HANGİLERİ?
Adıyaman- Gölbaşı
Afyon- Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı
Ankara- Şereflikoçhisar
Antalya- Demre
Aydın- Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar
Balıkesir- Gönen, Manyaz
Batman-Kozluk
Düzce- Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı
Elazığ- Palu, Sivrice
Erzincan- Üzümlü
Eskişehir- İnönü
Antep - İslahiye
Hakkari- Şemdinli
Hatay- Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas
Isparta- Eğirdir, Senirkent, Uluborlu
İzmir- Kemalpaşa, Seferihisar, Tire
Kahramanmaraş- Nurhak, Türkoğlu
Kayseri- Talas, Yeşilhisar
Kırıkkale- Keskin
Kırşehir- Akpınar, Mucur
Kocaeli- Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe
Konya- Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın
Kütahya- Gediz, Simav
Malatya- Akçadağ
Kaynak: Turkiyegazetesi