Farkları mitinglerinden belli oluyor

İran'da cuma günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde çekişmeleri beklenen aşırı muhafazakâr Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile reformcu aday Mir Hüseyin Musavi'nin mitingleri...

Ahmedinecad'ın taraftarları, miting alanlarında harem-selamlık şeklinde ayrılıyor ve adaylarını ilahiler ve Kuran'dan ayetlerin yanı sıra, “İsrail'e ölüm”, “Kahrolsun İslam düşmanları” gibi sloganlarla destekliyor. Dindar ve düşük gelirlilerin ağırlıkta olduğu Ahmedinecad destekçileri arasındaki erkeklerin genellikle sakallı, kadınlarınsa çarşaflı olması dikkat çekiyor.
Buna karşılık reform yanlısı Musavi'nin mitinglerinde, kampanya rengi olan yeşil renkte şallarla başlarını kısmen örtmüş kadınlar görülüyor. Makyajlı, güneş gözlüklü, jean pantolonlu kadınlara, yüzlerini yeşile boyayan ya da yeşil saç bantları takan erkekler eşlik ediyor. Musavi'nin mitinglerinde kadın ve erkek destekçilerinin el ele tutuştuğu bile görülebiliyor. Musavi taraftarları, otomobillerindeki hoparlörlerden yükselen Farsça hip-hop ve tekno müzik eşliğinde dans ediyor.
İki adayın mitinglerini izleyen İngiliz Times gazetesi, seçim yalnızca Tahran'da yapılsaydı Musavi'nin kolaylıkla kazanacağını, ancak Ahmedinecad'ın kırsal bölgelerde daha fazla desteğe sahip olduğunu yazdı. Ahmedinecad ile Musavi'nin cuma günü yapılacak seçimde yüzde 50 oy oranına ulaşma ihtimalinin düşük olduğu, iki adayın muhtemelen bir hafta sonra ikinci tur seçimler için karşı karşıya gelecekleri belirtiliyor. Diğer iki aday Mehdi Karubi ve Muhsin Rızai'ye ise şans tanınmıyor.

Ahmedinecad'ın mitiglerinde taraftarlar harem-selamlık oturuyor, kadınların neredeyse tamamı çarşaf giyiyor.

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri