Fakülteler 21. yüzyılın öğretmenini yetiştirecek

Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Cemil Öztürk, 21. yüzyılın öğretmenini yetiştirmek için eğitim fakültelerinde akreditasyon uygulamasını başlatacaklarını söyledi

Geçtiğimiz ay kurulan Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi (EFDEK) öğretmen yetiştirme konusunda radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Konseyin ilk başkanı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Öztürk, eğitim fakültelerinde akreditasyon uygulaması ve tabletle eğitim derslerine başlayacaklarını söyledi.

'KPSS YANILTICI OLUYOR!'
Akreditasyon uygulamasının yükseköğretim kurumlarının hesap verebilir olması gerektiğine ilişkin yeni yönelime de uygun olduğunu belirten Öztürk, "Türkiye'de yükseköğretim kurumları belli ölçütler açısından değerlendirilmiyor. Eğitim fakülteleri söz konusu olduğunda kalitenin tek göstergesi, geçerliği son derece tartışmalı olan KPSS sınavlarının sonuçları. Oysa bu sonuçlar son derece yanıltıcı olabiliyor. Kısaca evrensel yöntem ve araçlarla öğretmen yetiştirme sistemimizin kalitesinin ne olduğu araştırılmıyor. Biz EFDEK olarak bu eksikliği gidermeyi amaçlıyoruz. Bu konuda yakın vadeli hedefimiz akreditasyon sistemini yürütecek altyapıyı kurmak" dedi. Nitelikli öğretmen yetiştirme konusunun bir milli dava olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bu gerekliliğin farkında olan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bu konuyu ajandasının ilk sıralarına yerleştirdi. Bakanlığın bu yönelimi ile EFDEK'in kuruluşunun aynı zamana denk gelmesi büyük bir şans. Bu senkronizasyon Türkiye'nin 21. yüzyılın öğretmenlerini yetiştirebilmesi için güçlü bir sinerji oluşturabilir" diye konuştu.

AKRED İTASYON NEDİR?
Akreditasyon uygulamaları eğitim fakültelerini ölçütler açısından değerlendirmeyi amaçlıyor. Gelişmiş ülkelerin tamamında yükseköğretim kurumları belirlenen ölçütlere göre yeterlik inceleme ve değerlendirmesine tabi tutuluyor. Akredite edilmek, bir alanda yeterli/yetkin olmanın göstergesi. Bunu başaramayan kurumlara bir takım yaptırımlar uygulanıyor. Bu uygulamaların en ciddi olanı, programın geçerliğini ortadan kaldırmak. Yani fakültenin verdiği diplomayı tanımamak. Geçtiğimiz yıllarda ABD'deki eğitim fakülteleri programlarının yalnız yüzde 70'i akredite oldu. Böyle bir yaptırımın olması, eğitim fakültelerinde güçlü bir öz değerlendirme motivasyonu sağlaması hedefleniyor. Bu uygulama sonucunda daha dinamik ve kendini sürekli yenileyen bir kurum ortaya çıkıyor.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri