Fadıl Akgündüz'ün davası zamanaşımından düştü

İşadamı Fadıl Akgündüz hakkındaki dolandırıcılık davası zamanaşımına uğrayarak ortadan kalktı.

Bir dönem 'İmza' isimli yerli otomobil projesi ile gündemden düşmeyen Akgündüz'ün, İsviçre bankalarında bulunan hesaplarına konulan tedbir ile yurtdışına çıkış yasağı da kalktı.



Tutukluyken 150 bin YTL kefalet ücreti ödeyerek tahliye olan Akgündüz'e bu ücretin de iadesi kararlaştırıldı.

Jetpa Holding sahibi Fadıl Akgündüz hakkında 1998, 1999 ve 2000 yıllarında Almanya, Hollanda ve Fransa'daki bazı Türk vatandaşlarını yüksek kâr payı vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla 2003 yılında dava açıldı. Türk vatandaşlarından 661'inin paralarının iade edilmediğini öne sürerek şikâyetçi olmaları üzerine açılan davada Akgündüz'ün 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 494 ile 1235 yıllar arasında ağır hapis cezasına çarptırılması istendi. Tutuklu yargılanan Akgündüz 15 ay hapis yattıktan sonra 150 bin YTL kefalet ücreti ödeyerek tahliye oldu. Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 2006'da karara bağlandı. Mahkeme Akgündüz'e 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 4 yıl hapis ve 500 gün adli para cezası verdi. Aynı suçun birden fazla işlenmesini dikkate alan mahkeme, cezayı 5 yıl hapis ve 625 gün para cezasına yükseltti. Sonra da sanığın iyi halinden dolayı cezayı 4 yıl 2 ay hapis ve 520 gün için günü 20 YTL'den hesaplanmak üzere 10 bin 400 YTL adli para cezasına çevirdi.

Yargıtay, yapılan başvuru üzerine üç şikâyetçinin davaya katılma talepleri hakkında hüküm verilmediği gerekçesiyle kararı usulden bozarak geri gönderdi. Dosyaya yeniden bakan mahkeme heyeti, Akgündüz hakkında dolandırıcılık suçunun zamanaşımı süresinin 7 yıl 6 ay olmasını ve bu sürenin dolmuş olmasını göz önünde bulundurarak, kamu davalarının kaldırılmasını kararlaştırdı. Mahkeme dava ortadan kalktığı için de Akgündüz'ün İsviçre bankalarında tedbir konulan hesaplarına İsviçre yetkili makamları tarafından konulan tedbir kararlarının kaldırılması kararı aldı. Akgündüz 2003'te İnterpol tarafından aranırken Siirt'ten milletvekili seçilmişti. Yemin ettikten yaklaşık 1 ay sonra ise Siirt'teki seçimler iptal edilmişti.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri