Facebook'ta Şifre Güvenliği

Bilişim dünyasında sosyal ağ olarak kendisini 300 milyon kullanıcıya ulaştırmış olan Facebook sitesine yaptığımız bir araştırmada çok şaşırtan bilgilere ulaşdık.

 

Yaklaşık 10 bin son kullanıcılara yapılan testlerde sonuçlar oldukça vahim olarak gösteriliyor. Kullanıcıların girdikleri bilgiler reel olunca sitedeki veri akışının güvenliği normalinden 2 kat daha önemli oluyor. Eğer bu reel bilgileriniz şifreniz, cep telefonunuz ve kimlik bilgileriniz olursa sorun daha da büyük hale bürünüyor. Bu anlamda 10 bin kullanıcıya güvenlik amacı ile yapılan testlerde ilgili kullanıcıların birer suç makinesi olarak kullanılabiliyor.

Yazılan bir worm ile kişilere anlık iletiler yollanarak ilgili bağlantılara tıklandırılıyor ve her tıklamada ilgili hedefteki kullanıcının şifresi dahil bütün bilgileri veritabanına işleniyor. Worm matematiksel olarak çalışıyor. Facebook güvenlik sistemine takılmamak için normal kullanıcıların duvarlarına, gruplara mesaj yolluyor ve günde 5 tane arkadaş ekliyor. Eklenen her kişiye özel mesaj yollanarak onlarında bu worm networking içine dahil olması sağlanıyor.

İsteseniz de istemeseniz de artık siz birer potansiyel virüssünüz. İstemediğiniz arkadaşları ekliyor veya mesaj atabiliyorsunuz. Girdiğiniz gruplarda yönetici yoksa otomatik yönetici oluyor ve reklam mesajları yolluyorsunuz. 3 gün içinde hesabınızın kapatıldığına ilişkin mesajla karşılaşıyorsunuz.

Facebook kullanıcıları şifre güvenliği hakkında yetersiz bilgiye sahip olduğundan ; şifreleri :

% 50'si Cep Telefonu numarası veya çok yakın birisinin cep telefon numarası

% 30 doğum tarihi ve adı soyadı

% 5 Tuttuğu Takım

% 10 123456 ve sonunda bir harf vardır :)

% 5 Numpad içinde yer alan rakamlarla yapılan kombinize şifreler

% 5 Diğer sallama şifreler..

Yukarıda görülen şifre alogritmaları Facebook kullanıcılarının oluşturdukları şifrelerdir. Sosyal mühendislik ile kişilerin kolayca şifrelerini tahmin etmek hiç te zor değil. Ama dikkat edilmesi gereken nokta kişilerin reel bilgilerinin bu Facebook kanalı yolu ile birilerinin veritabanında saklandığıdır. Suistimal edildiği takdirde olabileceklerden kişilerin kendileri sorumlu olduğu apaçık olarak Facebook kullanıcı sözleşmesinde belirtiliyor.

Güvenlik:

Tanımadığınız insanlardan gelen bağlantılara tıklamamalı, herhangi tanımadığınız bir uygulama, scriptleri çalıştırmamalı, siber saldırılara karşı internet security phishing anti virüsleri kullanmanız sizin yararınıza olacaktır.

http://www.veteknoloji.com/facebook-ta-sifre-guvenligi-24990-.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri