Evet ihracat da patladı

12 Eylül halkoylamasıyla ekonomide artan güven, verilerle de resmileşmeye başladı. Üretimde kapasite kullanımının yüzde 7 artarak 75,3 ile iki yılın zirvesine çıkmasından sonra, ihracat da 10 milyar 790 milyon dolar ile 24 ayın rekorunu kırdı



Halkoylaması ayı eylülden itibaren artan güven verilere de yansıdı. Kapasite kullanımından sonra ihracat da rekora imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, bu yıl Ekim ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 8,84 artışla, 10 milyar 790 milyon dolara yükseldi. Bu yılın Ocak-Ekim dönemindeki ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,41 artışla 92 milyar 675 milyon dolara yükselirken, son 1 yıllık ihracat ise yüzde 9,12 artışla 111 milyar 632 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
METAL FIRTINA...

Ekim ayında 1 milyar 696 milyon dolar ile en fazla ihracatı gerçekleştiren otomotiv endüstrisi liderliğini sürdürürken, bunu 1 milyar 367 milyon dolar ihracat ile hazır giyim ve 1 milyar 177 milyon dolar ihracat ile demir çelik sektörleri takip etti.

TARIM REKORU...

Türkiye'nin, Ekim ayında 8 milyar 917 milyon 274 bin dolarlık, tarım grubunda yüzde 8,44 oranındaki artışla 1 milyar 513 milyon 738 bin dolarlık, yüzde 3,33'ünü oluşturan madencilikte ise yüzde 67,99'luk artışla 359 milyon 380 bin dolarlık ihracat yapıldı.

ARTAN ALTIN FİYATI

En yüksek ihracat artışı yüzde 67,99 ile madencilikte gerçekleşirken, bu sektörü yüzde 49,74 ile deri ve deri mamulleri takip etti. Ekim ayında ilk 10 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Irak, Fransa, Rusya Federasyonu, ABD, İran ve İspanya olarak sıralandı.


Ekimde Cumhuriyet rekoru geldi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Ekim ayında bir ilk gerçekleşiyor. Ülkemizin ihracatı 2009-2010 yıllarının aylık rekorunu kırdı. 2010 Ekim ayı rakamı, 2008 dahil Cumhuriyet tarihindeki en yüksek Ekim ayı ihracat rakamıdır" dedi. Büyükekşi, Avrupa ülkelerine yapılan ihracat rakamları artışını açıkladı. Almanya'ya ekim ayında yüzde 24,2 oranında ihracatın arttığını kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu: "İtalya'ya ihracatımız yüzde 1, İngiltere'ye 20,9 artış gösterdi. İngiltere artık ikinci büyük pazarımız. Komşu ülkelerde gelişmeler devam ediyor." Sivas'ta açıklanan verilerin devamında Sivas Valisi Ali Kolat, Sivas'ta ciddi bir hareketlenme söz konusu olduğunu belirterek, "Sivas bir cazibe merkezi haline geliyor' dedi.


Türkiye'nin moral gücü olmaya devam ediyoruz

G-20 zirvesinde tüm gelişmiş ülkelere bu konuda önlem çağrısı yapıldığını ifade eden Büyükekşi, "Cari açık veren ülkelere olduğu kadar fazla veren ülkelere de çağrı vardı. Cari açık veren ülkelerin, cari açık seviyelerini sürdürülebilir seviyelerde tutmaları istendi" dedi. Zirvedeki konular hakkında bilgi veren Büyükekşi, "Biz Türk ihracatçıları, hem gelişmiş ülkelerdeki sorunlara, hem de kurdaki tüm zorluklara rağmen Türkiye'nin moral gücü olmaya çalışıyoruz ve başarıyoruz" dedi. İhracatın ithalatı karşılama oranının bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 72,7'den, yüzde 62,7'ye indiğini dile getiren Büyükekşi, "Dış ticaret ve cari açık veren bir ülkeyiz. İç piyasada yatırımlar dış ticarete konu edilmeyecek alanlara kayıyor. Halbuki bizim orta yüksek ve yüksek teknolojili sanayilerde yatırımlara ihtiyacımız var" dedi.


Bölgesel asgari ücret ve pay artırımı talebi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılara pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini belirterek, "Büyüyen devlet bütçesinden ihracatçıların uluslararası rekabet gücü kazanması için daha fazla pay ayrılmalı. Bölgesel asgari ücret uygulamasına bölge çıkarları gözetilerek geçilmeli. Esnek çalışma sistemini ve özel istihdam büroları uygulamalarını hayata geçirmeliyiz. İş gücü piyasasının esnekleştirilmesine ihtiyacımız var" dedi.


Artan kapasite sanayinin garantisi

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Ekim ayında imalat sanayisinde faaliyet gösteren bin 882 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen 'İktisadi Yönelim Anketi'sonuçları açıklandı. Buna göre geçen yılın aynı ayında yüzde 68,2 olan kapasite kullanım oranı, 2010 Ekim ayında yüzde 75,3 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı Eylül ayında yüzde 73,5 düzeyindeydi. Kapasite kullanım oranı böylece Ekim 2008'den bu yana en yüksek düzeye ulaşmış oldu. Uzmanlar büyüme rakamlarının öncü göstergesi olan sanayi üretiminin de bu rakamlara bağlı olarak ekimde ciddi bir patlama yapacağını söyleyerek yüksek büyümeyi de destekledi.


YILLARIN REKORUNU büyük emeklerle kırdık

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ekim 2010 ihracatının bu yıl içinde ilk defa 10 milyar doları aştığını söyledi. Bakan Çağlayan, "Ekim ayında ulaşılan ihracat değeri son 24 ayın aylık bazda en yüksek değeridir. 1996 yılından bu yana bazı ülkelere aylık bazda en yüksek ihracat düzeyine ulaşılmıştır" dedi. Kamu ve özel sektör temsilcileriyle birlikte Hong Kong'da temaslarda bulunan Çağlayan, Hong Konglu işadamlarına çağrıda bulundu: "Türk ve Hong Kong firmaları olarak gelin birbirlerini tamamlayan oyuncularla bir takım oluşturalım ve birlikte iş yapalım. Türkiye, sizleri cezbedecek özelliklere ve projelere sahip. 3. boğaz köprüsü yapılacak, 5.000 kilometre demiryolu hayata geçirilecek, 10 yılda sadece enerji sektörüne 120 milyar dolarlık yeni yatırım yapılacak. Vahşi kaplan yeniden koşmaya başladı. yem olmamak için çok ciddi koşmak zorundayız. Küresel krizle birlikte kapitalizmin tarifi değişti. artık büyük balık, küçük balığı yutmuyor." Hong Kong Ticareti Geliştirme Konseyi Tanıtım Direktörü de "Türk müteahhitlerinin uluslararası itibarı çok yüksek' dedi
aa

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri