Evde Eğitim Sayfasının amacı nedir?
Günümüzde her ev bir okula dönüştü. Ebeveynler bir öğretmen hassasiyetinde çocuklarının gelişimini takip ediyor ve onları eğitmeye çalışıyorlar. Özellikle çocuklarının derslere hazırlık, ödev ve proje çalışmalarına yardım etmek zorunda kalan her anne baba bir öğretmen rolü üstleniyor. Evde Eğitim sayfası anne, babaların evlerinde çocuklarına verecekleri eğitim/öğretim çalışmaları konusunda onlara yol göstermek amacını taşımaktadır.
Evde Eğitim sayfasını neden oluşturdum?
Sayfayı oluşturmamda iki önemli etken vardır.
Günümüzde çocuklar, okulda geçirdiği süre kadar belki daha fazlasını evde eğitim/öğretim çalışmaları yaparak geçiriyorlar. Kimi her gün saatlerce ödev yapıyor kimisi sınavlara hazırlanıyor. Bu süreçte anne babalarının desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Çocuğun okulda tam öğrenemediği konuları evde öğretmek veya yeni öğrenilen bilgileri pekiştirmek anne babaya düşüyor. Anne babaların bu süreçte çocuğa karşı yanlış davranışları çocukları olumsuz etkileyebiliyor. Anne babalara bu konuda yol göstermek ve rehberlik yapmak gerekiyor.
Diğer yandan okuldaki eğitim/öğretim programında yer almayan birçok hususta çocukların evde yetiştirilmesi gerekiyor. Birçok anne baba bunun farkında değil. Özellikle günlük yaşam becerilerinin kazandırılması için anne babaların bir eğitimci gibi hareket ederek çocuklarına bu becerileri evde kazandırması zorunlu. Bunu yaparken onlara rehber olmak gerekiyor.
Velilerin bu iki husustaki eğitim ihtiyaçlarının uzmanlar tarafından karşılanması gerekiyor. Her ne kadar velilere yönelik zaman zaman seminer ve programlar yapılsa da katılım yok denecek kadar az oluyor. Oysa aynı anne babalar sosyal medyaya daha fazla ilgi gösterip daha çok zaman geçiriyorlar.
Bu gerçeklerden hareketle evdeki eğitim çalışmalarının nasıl yürütüleceğine ilişkin sosyal medyada sayfa grup ve kanallar oluşturularak burada video ve yazılarla anne babaları eğitmenin doğru olacağını düşündüm. Böylece hem daha geniş kitlelere ulaşabilecektim hem de kayıtlı olan paylaşımlara sürekli ulaşılabildiği için eğitimin sürekliğini sağlamış olacaktım.
Hangi çalışmaları yapıyorum?
Evde Eğitim çalışmalarına ilişkin facebook ve instagram sayfaları ile youtube kanalını oluşturdum.(https://www.facebook.com/pg/evdeegitimcalismalari/ https://www.youtube.com/c/EvdeEgitim/https://www.instagram.com/evdeegitim/ )
Velilerin en çok facebook kanalını kullandıklarını görerek buradaki sayfa başta olmak üzere paylaşımlar yapıyorum.
Anne babalara bilgilendirici videolar çekip paylaşıyorum. Zaman zaman daha anlaşılır olmasını sağlamak için kendi oğlumla örnek eğitim/öğretim videoları çekerek velilere yapacakları çalışmalar konusunda eğitim veriyorum. Sayfada aynı zamanda gerek kendi yazılarımı gerekse diğer yazarların önemli yazılarını da paylaşıyorum.
Hangi konuları ele alıyorum?
Evde eğitim konusunda üç temel konuyu esas alıyorum
Çocukların sağlıklı bireyler olarak gelişmesi için yapılacak eğitim çalışmaları
(Özgüveni geliştirme, girişimcilik,sorumluluk kazandırma,sorun çözme…vs.)
Okula destek olmak amacıyla yapılacak öğretim çalışmaları
(Çarpım tablosu, onluk bozarak çıkarma, zihinden toplama, bölme, …vs)
Çocuklara kazandırılması gereken becerilere ilişkin çalışmalar
(Kesme, soyma, çakma, monte etme,tamir etme, pişirme, fatura yatırma…vs)
Şu ana kadar kendi çektiğim 70 civarında eğitim videosunu paylaştım. Ayrıca çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesine katkıda bulunacak her türlü söz, afiş ve köşe yazılarına da yer veriyorum. Anne babalardan gelen soruları imkanım ölçüsünde cevaplıyorum.
Ne kadar veliye ulaşabiliyorum?
Evde Eğitim sayfamızda yayınladığım yazı ve videolarımı aynı anda çocuk gelişimi ve aile eğitimiyle alakalı tüm grup ve sayfalarda paylaşarak çok geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyorum.
Örneğin 5-11 Ekim tarihleri arasında erişim sağladığımız kişi sayısı 830 bindir. Böyle geniş bir kitleye bir haftada ulaşabilmek ve eğitim vermek önemli bir başarıdır. Normal şartlarda bu eğitim verilmesi için yüzlerce elemanın aylarca çalışması gerekir. Sosyal medya aracılığıyla bunu bir haftada tek kişi olarak başarmak kayda değer bir çalışmadır.
Bazı videoların izlenme sayıları:
Çocukların kullandıkları kalemin yazı performansını etkilediğine ve kalemin şeklinin nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgilendirme videom 129 bin kişi tarafından
Defterin doğru şekilde tutulmasına ilişkin videom 70 bin kişi tarafından
Ödevlerin tek seferde mi yoksa ara verilerek mi yapılması gerektiğine ilişkin videom 59 bin kişi tarafından
Çarpım tablosunun doğru öğretimi 82 bin kişi tarafından
Çocukların nasıl motive edileceğine ilişkin videom 55 bin kişi tarafından
Çocuklara sorun çözme becerisi kazandırma 30 bin kişi tarafından izlendi.
Çocuk yetiştirmede anne babanın yanlışlarını ele aldığım “Duygusuz nesil tehlikesi” başlıklı yazım 438 bin kişiye erişti.
Çalışmalarım sadece sosyal medya ile mi sınırlı?
Hayır? Yaklaşık 3 yıldır eğitim gönüllüsü olarak birçok okulda öğrenci velilerine yönelik seminerler vermekteyim. Bu seminerlerde özellikle 1. Sınıf velilerini tercih etmekteyim. Çünkü en çok ezilen çocuklar 1. Sınıf öğrencileri. Zamanında velileri bilgilendirmek gerekiyor.
Çalışmalarım bu yılda devam ediyor. 25 Ekim 2017 tarihinde Keçiören Neşet Ertaş Kültür ve Kongre Merkezinde Okulöncesi ve 1. Sınıf öğrenci velilerine yönelik bir söyleşim olacak.
Özellikle belirtmek isterim ki ben bütün bu çalışmaları gönüllü olarak yürütüyorum. Tek amacım bilgi beceri ve değerlerle donatılmış sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamak ve ülkemize onlara emanet edebilmek.
Son sözüm: Biz ülkemize hizmet etmek için çırpınıyoruz. Milyonlarca takipçisi olan yemek sayfaları, magazin sayfaları var. Bizler en kıymetli değerimiz olan çocuklarımız için çaba serf ediyoruz ve o sayfalar kadar ilgi görmüyoruz. Bu çalışmalarımızın desteklenmesi bizi mutlu edecektir.
Doğan CEYLAN
Maarif Müfettişi
Evde Eğitim Sayfası Kurucusu