EV ALMAK İSTEYENLERE UYARI

KAYSERİ Sanayi ve Ticaret Müdürü Kamil Akçadırcı, kooperatif ana sözleşmesiniN mutlaka okunarak ödev ve sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini söyledi.

Akçadırcı, kooperatiflerde ortaklar arasında yardım ,dayanışma ve kefaletin asıl olduğunu belirtti. Sanayi ve Ticaret Müdürü Akçadırcı, konut yapı kooperatiflerine ortak olmak isteyenlerin çeşitli nedenlerle daha sonra mağdur olmamaları için bazı konulara dikkat etmesi gerektiğini anlatırken şöyle dedi:"Bu kişiler öncelikle kooperatif ana sözleşmesini mutlaka okumalı, hak, ödev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Kooperatif yetkililerinden, önceki genel kurul kararları istenip incelenmeli, arsa alımı ile konut ve ortak sayısı konusundaki kararlara bakılmalı. Kooperatif ortaklığının hukuken gerçekleşmesi için yönetim kurulu kararı alınması gerekli. Kooperatif ortaklığına kabul konusunda yönetim kurulu kararının alınması süreci takip edilmeli ve buna ilişkin kooperatiften yazı alınmalı.

Her ortak için ayrı ortaklık senedi düzenlenmeli. Ödemeler, kooperatifin banka hesabına yapılmalı. Kooperatif yönetici ya da memurlarının şahsi hesaplarına ödeme yapmaktan kaçınılmalıdır. Ödeme makbuzu saklanmalı. Aylık aidatların sabit olduğu ve hiç artmayacağı ara ödeme olmayacağı, çok düşük aidatlarla 3- 4 yıl gibi sürede inşaatların bitirileceği gibi sözlere, ilanlara kesinlikle inanılmamalı."Arsa tapusunun kooperatifin adına olup olmadığı, değilse, yapılacak kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile ilgili olarak tapuya şerh düşürülüp düşürülmediği incelenmesini isteyen Kamil Akçadırcı, sözlerini şöyle sürdürdü:"İnşaatlar devam ediyorsa inşaat ruhsatı olup olmadığını araştırmak yararlı olacaktır. Bakanlığımız www.sanayi.gov.tr 'Konut Yapı Kooperatifi Örnek Anasözleşmesi' ve kooperatifçilik ile ilgili pek çok bilgi vardır.

İhtiyaç duyulduğunda incelenmeli, ortaklık hak ve yükümlülükleri öğrenilmeli. Ortaklığı devir alınacak kişinin gerçekten kooperatif ortağı olup olmadığının kooperatif yönetim kurulundan sorularak öğrenilmesi uygun olacaktır. Kooperatifin mevcut ortaklarının ekonomik, kültürel ve sosyal durumları iyi araştırılmalı, bu konuların kendi durumuna uyması halinde ortak olunmalı. Yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile kooperatif yetkililerinden yazılı veya sözlü bilgi isteme konusunda çekingen davranılmamalı. Kooperatif yöneticilerinin ve yüklenici firmanın güvenilir olduğunu tam olarak öğrenmeden ortak olunmamalı."

vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri