Euro geri döndü

Euro geri döndü, dolar 1.53'ün altına geriledi

ABD ekonomisine ilişkin kaygıların Avrupa'daki borç krizinin önüne geçmesi euro'ya yaradı. Euro, dünkü işlemlerde dolar karşısında son iki ayın en yüksek seviyesi olan 1.30'un üzerini gördü. Dolar ise sadece euro karşısında değil, bütün para birimlerine kıyasla kan kaybetti. Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları 1.53'ün altına geriledi. Kotasyonlar, dün spot kapanışta 1.5290/1.5335 seviyesindeydi.
Bankacılar, euro/dolar paritesinin yeniden 1.30 seviyelerini test etmeye başlamasının liranın değerlenmesinde rol oynadığını söyledi. Dolar, yen karşısında da 2010'un en düşük seviyesi olan 86.41'e çekildi. Dolar, dün döviz sepetine karşı da son 2.5 ayın en düşük seviyesi olan 82.242'ye kadar geriledi.
Bloomberg haber ajansına konuşan Nova Scotia döviz stratejisti Camilla Sutton, “Artık Avrupa'yı değil ABD'yi izliyoruz. Faiz oranları piyasalara yön veriyor” dedi.
ABD Merkez Bankası Fed'in ABD gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yıl sonu büyüme tahminini aşağı çekmesi, piyasalar tarafından faiz oranlarının da yıl sonuna kadar yüzde 0-0.25 arasında tutacağı şeklinde yorumlandı.

'İyi alım geliyor'
Euro'daki güçlenmeyi değerlendiren New York'taki ING Sermaye Piyasaları döviz işlemleri birimi direktörü John MacCharthy, “Euro'ya hâlâ iyi alım geliyor. Gelecek hafta kısa pozisyondan çıkmak isteyen yatırımcılar yüzünden euro/dolarda 1.32 seviyesini görebiliriz. Ama yine de yükseliş çok hızlı ve çok fazla oldu” dedi.
Türkiye'de tahvil-bono piyasasında ise dün yatay seyir hakimdi. Gösterge tahvilin bileşik faizi kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen mali kuralla ilgili açıklamalara hafif tepki verdi. Faiz, dün spot kapanışta yüzde 8.45, valörlüde ise yüzde 8.42 seviyesindeydi.


Çin'den euro'ya güven oyu

Çin Devlet Başkanı Wen Jiabao'dan, dün euro'ya güçlü bir destek geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Çin ziyareti sırasında konuşan Wen, Avrupa'nın Çin için her azaman önemli bir yatırım pazarı olacağını söylerken euro'nun da ülkesinin döviz rezervlerinde önemli paya sahip olmaya devam edeceğini açıkladı. Çin geçen hafta da borç sıkıntısı yaşayan İspanya'nın tahvil ihracında 400 milyon euro gibi hatırı sayılır alım yapmıştı. Wen, “Avrupa pazarı geçmişte de bugün de gelecekte de Çin'in döviz rezervleri için önemli bir yatırım mecrasıdır. Uluslararası toplumun ortak çalışmasıyla Avrupa'nın bugün yaşadığı zorlukların üstesinden geleceğine inanıyorum” dedi.
Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri