Bakanlık makamının onayıyla geçilecek uygulama kimin işine yarar inceleyelim.
Bu okulların diğerlerinden farkı neydi?
Bu okullar adrese dayalı değil noter kurası ile öğrenci alıyorlardı. Kuraya anne ve babası çalışan çocuklar girebiliyordu. Yani özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde Anne ve Babası çalışan çocuklar okul saati sona erdikten sonra sokakta yada evde tek başına kalmamakta sabah 08.30’da geldikleri okullarında ders sonrasında etüt çalışmalarını da yaparak eve gitmekteydiler. Beslenmelerini de okulda yapan öğrenciler Etüt uygulaması için de aylık yaklaşık 200TL civarında bir ödeme yapmaktaydılar.
Bu uygulama zaman zaman "parası olan okuyor" eleştirilerine yol açmakta ise de ödenen tutar düşünüldüğünde çok da büyük bir meblağ olmadığı görülmektedir.
Bakanlık bir çırpıda bu okulların öğrencilerine Etüt Beslenme yolunu kapattı ve normal okullarımızla eşitledi.
Bu okullardaki Etüt Beslenme uygulaması aslında tüm okullarda olması hatta ve hatta devlet tarafından yapılması gereken bir uygulamadır. Şöyle düşünelim: Tüm okullar Etüt Beslenme Okullarındaki gibi olmuş ve her öğrenci sabah 08.30’da okula geliyor, yemeğini burada yiyor, ödevini okulda yapıyor, sporunu yapıyor, satrancını oynuyor, kitabını okuyor ve akşam yuvasına dönüyor. Bunu da devlet finanse ediyor. Olur mu, çok büyük maliyet, devlet altından kalkamaz, seslerini duymaya başladım. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan devletimizin Sosyal Devlet ilkesi gereği bunu yapması gerekmez mi?
Bu uygulansa Türkiye’de eğitim nereden nereye gelir siz düşünün.
İşte kapatılan kurumlar devletin maliyetini karşılamadığı vatandaşın (çalışan anne-baba) karşıladığı kurumlardı.
Şimdi denilecek ki normal okullar kalabalıkken bu okullara ne gerek var. Bunlar da adrese göre öğrenci alsın ve diğer okullar da rahatlasınlar.
Bunu söyleyeceklere üç örnek vereyim: Ataköy 60.yıl, Yeşilköy Halil Vedat Fıratlı, Sarıyer Anafartalar İlköğretim Okullarına adrese dayalı öğrenci bulamazsınız çünkü bu okulların etrafında bu okulları dolduracak kadar çocuk yok. Yani yine dışarıdan öğrenci alacaklar. (Anafartalar içinde bulunduğu site öğrencileri dışında.)
Bu durumda çalışan anne ve babalar bu durumda ne yapacaklar? Tabii ki özel okula vermekle karşı karşıya kalacaklar. Tabii ki gelirleri yeterli gelirse.
Ülkenin geleceğini düşünülüyorsa, Sosyal Devlet ilkesine bağlılık söz konusu ise bırakın bu okulların kapatılmasının düşünülmesi, tüm okulları Etüt Beslenme okulu işlevine sokmalısı gerekir…
Bu karar yerinde olmamıştır.
Bu karar alınırken bu okulların sisteme yardımcı olup olmadığı, burada okuyan öğrencilerin başarı durumu gözetilmeli, aksayan durum var ise gerçekten sisteme kambur söz konusu ise kaldırılmalıydı.
Kaldı ki ara formül olarak 6 yaşındaki çocukların sisteme dahil edildiği bir dönemde bu okullar azından sadece ilk 4’ü okutan (İlkokullara) dönüştürülebilirdi. Çalışma sistemine, etüt beslenme özelliğine dokunulmadan.
Karar öğrenci sayısı artması öngörülen ve çalışılan Özel Okulların işine yarayacaktır fakat mağdur olan parası olmayan vatandaş olacaktır.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi