12.07.2024
Kime: Sayın Yusuf Tekin, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı (MEB)
(abdigm@meb.gov.tr)
Cc: Sayın Kemal Irmak, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı
Türkiye (Eğitim Sen) (international@egitimsen.org.tr)
ETUCE üye kuruluşu Eğitim Sen ile dayanışma
Sayın Bakan,
Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi (ETUCE), Avrupa’da eğitimin her kademesinde 11 milyondan fazla öğretmen ve diğer eğitim personelini kapsayan 123 eğitim sendikasını temsil etmektedir. Avrupa Birliği düzeyinde eğitim alanında tanınmış bir Avrupa Sosyal Ortağı ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) bünyesinde bir Avrupa Sendikalar Federasyonu olan ETUCE, eğitim sendikalarının küresel federasyonu olan Eğitim Enternasyonali’nin (EI) Avrupa Bölgesi olarak faaliyet göstermektedir.
ETUCE bu mektupla, yeni teklif edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı devam eden protestoların ortasında, Türkiye’deki üye örgütü Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile sarsılmaz bir dayanışma içinde olduğunu ifade etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sendikalara ve eğitim çalışanlarına danışılmadan çıkarılan bu yasa, öğretmenlik mesleğine yönelik önemli tehditler oluşturmakta, iş güvencesini ve mesleki saygınlığı zedelemektedir.
Eğitim Sen, bu yasa tasarısına karşı haklı kaygılarını ve muhalefetini dile getirmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde barışçıl bir oturma eylemi gerçekleştirmektedir. Protesto etmek ve öğretmenlerin gerçek ihtiyaç ve isteklerini yansıtan bir yasa talep etmek onların en demokratik hakkıdır. Ancak 9 Temmuz 2024 tarihinde, aralarında merkez yürütme kurulu üyeleri ve şube yöneticilerinin de bulunduğu Eğitim Sen üyeleri ağır polis şiddetine ve haksız gözaltılara maruz kalmıştır.
ETUCE, bu polis şiddetini ve demokratik hakların bastırılmasına yönelik müdahalelerini şiddetle kınamaktadır. Bu tür müdahaleler kabul edilemez ve temel insan haklarının ciddi bir ihlalidir. Türk hükümetini bu hukuksuz eylemleri derhal durdurmaya ve öğretmenlerin barışçıl protesto ve toplanma haklarına saygı göstermeye çağırıyoruz.
Halen mecliste görüşülmekte olan yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu çok sayıda endişeyi beraberinde getirmektedir. Eğitim fakülteleri tarafından verilen mesleki eğitimi göz ardı etmekte, iş güvencesini tehdit eden keyfi tedbirler getirmekte ve önerdiği süreçlerde şeffaflık ve adaletten yoksun bulunmaktadır. Bu yasa tasarısı, eğitim çalışanlarının karşılaştığı acil sorunları ele almak yerine, siyasi kontrol ve ayrımcılık için bir araç olarak görünmektedir.
ETUCE, Eğitim Sen’in öğretmenleri etkileyen herhangi bir meslek yasasının oluşturulmasında adil, kapsayıcı ve istişari bir süreç taleplerini desteklemektedir. Gerçek bir meslek yasası, ILO-UNESCO’nun “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye”sini temel almalı ve tüm eğitim çalışanlarının ekonomik, demokratik ve özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlamalıdır. Eşit işe eşit ücret ilkesini desteklemeli ve mevcut hakların korunmasını sağlamalıdır. Tavsiye’de belirtildiği üzere, “Öğretmenler akademik özgürlükten ve görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirebilmeleri için gerekli maddi koşullardan yararlanmalıdır” (Uluslararası Çalışma Örgütü).
Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) öğretmenlerin sesine kulak vermeye ve öğretmenlik mesleğini gerçekten destekleyen ve geliştiren bir yasa oluşturmak için tüm paydaşlarla anlamlı bir diyaloğa girmeye çağırıyoruz. ETUCE, Eğitim Sen’i ve üyelerini adalet, saygınlık ve mesleki saygı için verdikleri mücadelede desteklemeye hazırdır.
Saygılarımla,
Larry Flanagan
ETUCE Başkanı