Et ihaleleri iptal

Tarım Bakanlığı, et ithalatı için açılan iki ihaleyi rekabet oluşmadığı gerekçesiyle iptal etti. Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Süre kısa geldi. İhale takvimi yeniden belirlenecek ve ihaleye yeniden çıkılacak” dedi


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Et ve Balık Kurumu'nun kasaplık sığır ithali amacıyla açtığı iki ihaleyi iptal etti. İptale gerekçe olarak, ihalelerde yeterli rekabet ortamının oluşmaması gösterildi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, canlı hayvan ihalesinin iptal edilmesiyle ilgili olarak, “Piyasada rekabet koşulları oluşmadığı için ihale iptal edildi. İhalenin iptali, yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Süre kısa geldi. İhale takvimi yeniden belirlenecek ve ihaleye yeniden çıkılacak” dedi.
Et fiyatlarını dengelemek için ithalat yetkisi verilen Et ve Balık Kurumu (EBK), ikinci canlı hayvan ihalesini dün gerçekleştirdi. İkinci et ithali ihalesi için davetiye gönderilen 15 firmadan 4'ü şartname satın aldı. Bu firmalardan Alman Şafak Fleisch Und Lebensmitteln Gmbh ihaleye katılmadı. ABD'li Atlantic Halal Meat LLC ile Uruguay merkezli Rozada CIA S.A ise ihaleye teklif vermedi. 5 bin tonluk canlı kasaplık sığır alımı ihalesinde tek teklif, 20 milyon 997 bin 500 dolarla Ürdünlü Khaled Hijazi firmasından geldi.
Et ihalelerinin ilki salı günü yapılmıştı. 500 ton et alımı için düzenlenen bu ihaleye Türk işadamlarına ait 3 yabancı firma teklif vermiş, en düşük teklifi ise 1 milyon 299 bin 950 euro ile Almanya merkezli “Hacılar Turkische Fleischgosshandels” şirketinden gelmişti.

'Süre kısa' demişlerdi
Her iki ihale de diğer et firmalarının yetkilileri tarafından sürenin kısa tutulması yönünden eleştirilmişti. Bu firmaların yetkilileri daha uzun süre tanınsaydı kendilerinin de ihaleye girebileceklerini söylemişlerdi. Dünkü ihaleyi izlemek için gelen Özçamlı firmasının sahibi İsmail Özçamlı, süre çok kısa olduğu için teklif veremediklerini söyledi. Özçamlı, “Süre uzatıldığı takdirde biz de teklif vermeyi düşünüyoruz” dedi.
İhaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de ihalede usulsüzlük olmadığını, ancak sürenin kısalığı nedeniyle ihaleye katılan firma sayısının çok az olduğunu belirten Öğüt, “Biri aradı. 'İlk ihalede, daha ucuz fiyat verecektim. Teminat mektubunu yetiştiremediğim için kabul etmediler' dedi” diye konuştu.



Karkas maliyeti 13.5 liraya geliyor
Türkiye Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı eski Başkanı Halil Bilici, 5 bin kasaplık sığır ithalatı için verilen 20.1 milyon dolarlık teklifi değerlendirirken ton fiyatının yaklaşık 4 bin 200 dolara geldiğini söyledi. Bu hayvanlar için ayrıca ton başına yüzde 10 gümrük vergisi ödeneceğini hatırlatan Bilici şu bilgiyi verdi:
“Bu durumda ton fiyatı 4 bin 620 liraya çıkıyor. Ortalama 1.55 liralık dolar kurundan, EBK'nın mezbahasının kapısına kadar maliyet ton başına 7 bin 161 lira. Yüzde 53 et randımanı dikkate alınırsa, karkas maliyeti 13.5 lira. Buna kesim ve işletme masrafları dahil değil. Vatandaşa kilosu 13-14 liraya et yedirileceği söyleniyor. Bu maliyetlerle bu mümkün değil. Zaten Türkiye'de de besicinin elinden çıkan fiyatlar aşağı yukarı aynı. Esas ondan sonra oluşan fiyatlara bakmak lazım. Alış veriş merkezleri, perakende satış birimleri bu fiyatların artmasında çok etkili. Bu konularda önlem alınmalı.”

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri