EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET Mİ?

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET Mİ?

Eşit işe eşit ücret söylemi ile kamuda aynı işi yapanların, ücretlerinin eşitlenmesine çalışılıyor. En son ek ödemelerin, eşitlenmesinin en önemli nedeni de bu uygulamadır. Ama unutulan bir şey var ki,  kamuda herkes aynı işi yapmamaktadır. Aynı unvanda farklı iş kolunda çalışanların iş yükü de farklıdır. Müftülükte, maliyede, milli eğitimde de vb. kurumlarda şef kadroları var. Tüm şefler aynı yetki ve sorumluluğa sahip değillerdir. Şeflerin maaşlarını eşitlemeye çalışmakta, doğrusu adaleti sağlamaktan uzak bir uygulamadır. Bunları şube müdürleri ve ilçe milli eğitim müdürleri içinde söyleyebiliriz. İlçede en fazla iş yüküne sahip kurumlar ilçe milli eğitim müdürlükleridir. İlçe milli eğitim müdürlüklerinde çalışan tüm personeli, ücret bakımından diğer kurum personellerinden farklı değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

2 Kasım tarihinde resmi gazetede yayınlanan 666 sayılı KHK de ek ödemeler aşağıda ki gibi eşitlendi;

İl nüfus ve vatandaşlık müdürü, il yazı işleri müdürü, il idare kurulu müdürü, il mahalli idare müdürü, il planlama ve koordinasyon müdürü, dernekler il müdürü, il afet ve acil durum müdürü, hukuk müşaviri, fakülte ve yüksekokul sekreteri, basın ve halkla ilişkiler müşaviri, basın müşaviri, müşavir, müdür, şube müdürü, ilçe müftüsü, başkan, daire başkan yardımcısı, kurum sekreteri, merkez sekreteri, enstitü sekreteri, genel sekreter yardımcısı, birlik sekreteri, müze başkanı, KİT’lerde başuzman, diğer belediye başkan yardımcıları ve (f) sırasında sayılanların yardımcılarının tamamının ek ödeme oranı %170,

Şimdi yukarıda unvanları yazılı, personelin yetki ve sorumlulukları aynı mı? Kimi başkan, başkan yardımcısı, ilçe müdürü, ilçe müftüsü, şube müdürü aynı işi mi yapıyorlar? Kimse bu sorulara evet diyemez. Ama eşit işe eşit ücret deyip ek ödemeleri eşitledik. Kurum hiyerarşisi, ast üst ilişkisi önemli değil deyip, eşitliği sağladık.

Maaşlarda birde, özel hizmet tazminatı kalemi var. Onlardan bazılarına da bir bakalım… Ek ödemede eşitliğini sağladığımız yöneticilerin acaba özel hizmet tazminatları birbirine eşit mi?  Madem ek ödemeleri eşit, özel hizmet tazminatları da eşit olsun.  Oysa öyle değil! İl Müdürlerinin çalıştıkları illere göre özel hizmet tazminatı değişmektedir. Ama bir ilçede ilçe milli eğitim müdürü(teknik olmayan), şube müdürü, ilçe tarım müdürü(teknik olmayan), yazı işleri müdürü, ilçe özel idare müdürü, sayman, bilumum ilçe müdürleri, meteoroloji müdürü%135, ilçe müftüleri ise %170oranında özel hizmet tazminatı almaktadır. Teknik müdürlerin özel hizmet tazminatı ise +10 puan fazladır. Yetki, sorumluluk ve imzalar teknik olduğu için mi +10 puan verilir, bilmiyorum. Böyle gelmiş, böyle gidiyor işte… İlçe müdürünün teknik olmasına + puan vermenin mantığını anlamış değilim. Hani eşit işe eşit ücret diyorduk… Demek ki müdürlüğün teknik yanı da varmış… Teknik olmak eşit işe eşit ücreti felsefesini bozuyor(!)

Ek ödemede ki eşitliği, özel hizmet tazminatlarında da sağlamalıdır. Öyle teknik müdürlere +10 puan fazla ya da ilçe müftülerine %170 gibi farklı rakamların uygulanmaması gerekir.

Benim şahsi fikrim; eşit işe eşit ücret uygulamasının doğru olmadığıdır. Israr ile şunu ifade etmek istiyorum, bu uygulama Anayasa’nın 55. Maddesine de aykırıdır. Yetki ve sorumluluklar, kurumdan kuruma değişmektedir. Sırf unvanları aynı diye ücretleri eşitlemek, ücrette adaleti sağlamayacaktır. Bu uygulamanın adı olsa olsa aynı unvandakilerin ücretlerini eşitlemektir. Eşit işe eşit ücret sadece kulağa hoş gelen, bir söylemden ibarettir. 

Davut Çalışkan

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAMU PERSONELİ Haberleri