Erkeklerin marka bağlılığı kadınlara göre daha az

Türk erkeği kozmetik ürünlerle genellikle 17 yaşından sonra tanışıyor

Eczacıbaşı Beiersdorf Genel Müdürü Hakan Uyanık, 2008 yılında dünyada erkek bakım pazarının 10 milyar 685 milyon Euro, Türkiye'de ise 63 milyon Euro hacminde büyüme kaydettiğini bildirdi.

Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki ve Türkiye'deki büyüme oranları kıyaslandığında erkek kozmetik pazarının yüzde 4'lük oranda büyüdüğünü belirtti.

Türkiye'de erkek kozmetik pazarındaki ürün çeşitliliği ve yeni ürünlerin artmasının, pazarın hızla gelişen bir alan olduğunu gösterdiğini dile getiren Uyanık, şunları söyledi:

''2008 yılında dünyada erkek bakım pazarı 10 milyar 685 milyon Euro, Türkiye'de ise 63 milyon euro hacminde büyüme kaydetti. Latin Amerika'da pazar 1 milyar 757 milyon euro ile yüzde 15 oranında büyüme kaydederken, Doğu Avrupa 960 milyon avro ile yüzde 11 oranında büyüme sağladı. Bu ülkelere baktığımızda, büyümenin çok daha yüksek olduğunu, yüzde 10'un üzerine çıktığını görüyoruz.

Batı Avrupa ise 3 milyar 256 milyon euro ile yüzde 2'lik büyüme oranıyla dünyanın gerisinde kaldı. Toplam kişisel bakım pazarıyla karşılaştırdığımızda, erkek ürünleri, toplam pazarın sadece yüzde 3,7'sini oluşturuyor. Dünyada ve Batı Avrupa'da ise bu oran yüzde 5 seviyesinde.''

Uyanık, Euromonitor rakamlarına göre dünyada kişisel bakım pazarının büyüklüğünün 230 milyar 350 milyon euro, Türkiye'nin de içinde değerlendirildiği Batı Avrupa pazarının büyüklüğünün 66 milyar 875 milyon euro olduğunu belirterek, Türkiye'deki kişisel bakım pazarının ise 1 milyar 702 milyon euro olduğunu belirtti.

''ERKEK KOZMETİK PAZARININ BÜYÜME POTANSİYELİ VAR''

Bakım pazarının alt kategorilerine bakıldığında, cirosal olarak en büyük hacmin erkek deodorant pazarında olduğunu dile getiren Uyanık, Türkiye pazarının Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında, erkek duş ürünleri ile yüz bakım ürünleri pazarının henüz çok küçük olduğunu ancak büyüme potansiyelinin olduğunu kaydetti.

Hakan Uyanık, erkeklerin kadınlara göre daha yeni bir tüketici kitlesi olduğu için, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sunan kuruluşların artık stratejilerini buna göre oluşturduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Talebi artırmak, erkek tüketicilerin de aynen kadınlar gibi ihtiyaçları doğrultusunda bilinçli seçim yapmasını sağlamak için, bu konuda daha fazla bilgilenmeleri gerekiyor. Eczacıbaşı Beiersdorf olarak biz de bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Erkek tüketicilerimize yönelik özel fokus grup toplantıları düzenliyor, araştırmalar yapıyor, ihtiyaçlarını ve beklentilerini dinliyoruz.

Bu görüşmelerde çok net görüyoruz ki, kadınlarla erkeklerin talepleri aynı değil. Birinci ağızdan dinlediğimiz talepleri maksimum seviyede gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu görüşmelerde, erkek tüketicilerin kişisel bakımla ilgili bazı konularda daha fazla bilgilendirilmeleri gerektiğine de şahit oluyoruz. Örneğin Türk erkekleri, tıraş olduklarında ciltlerinin yenilendiğini, nem kazandığını ve ciltlerine bakım yaptıklarını düşünüyor. Oysa tıraş cildi kurutur, tıraş sırasında cilt ciddi oranda nem kaybeder, üst tabakası soyulur ve tahriş olur. Her tıraşta gözle görülür kesikler oluşmasa da gözle görülemeyen mikro kesikler mutlaka meydana gelir.''

Türk erkeklerinin yüzde 94'ünün tıraştan kaynaklanan problemlerin nedenini, tıraş bıçağının kalitesine bağladığını belirten Uyanık, tıraş sırasında kullanılan jel, köpük ve krem gibi ürünlerin kalitesinin de en az tıraş bıçağı kadar önemli olduğunu ifade etti.

ERKEKLERİN TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI

Uyanık, erkeklere yönelik kişisel bakım ürünü denilince, genellikle akla tıraşla ilgili ürünlerin geldiğini belirterek, tıraş ürünlerinin yanı sıra, tıraş sonrası bakım ürünleri, deodorantlar, duş ürünleri gibi farklı ihtiyaçlara yönelik geniş bir ürün gamının mevcut olduğunu söyledi.

Hakan Uyanık, şunları kaydetti:

''Bu ürün grupları özelindeki tüketim alışkanlıklarına bakacak olursak; 21-45 yaş arası 419 erkekle yaptığımız araştırmaya göre, Türk erkeklerinin tıraş olmaya başlama yaşı 17'dir. Haftada ortalama 2,8 kere, ortalama 7,9 dakika süreyle tıraş oluyorlar. Tıraş bıçakları, en çok kullanılan tıraş olma yöntemi (yüzde 94). Tıraş köpüğü de en çok tercih edilen tıraş ürünü.

2009 yılının başında erkeklerin deodorant kullanım alışkanlıklarını öğrenmek için yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre, Türk erkekleri ortalama olarak 17 yaşında deodorantla tanışıyor. Deodorantı güzel ve temiz kokmak için kullanıyorlar. yüzde 29'u kendini rahat hissetmek için kullandığını söylerken, karşı cinsi etkilemek için deodorant kullandığını söyleyenler yüzde 15 oranında...''
Erkeklerin marka bağlılığının kadınlara göre daha az olduğunu, yüzde 13'ünün markalarını sürekli değiştirdiklerini dile getiren Uyanık, bunun en önemli nedeninin ise farklı koku arayışından kayraklandığını söyledi.

Uyanık, 2008 yılı toplamına bakıldığında, Nielsen araştırmasının verilerine göre, pazarda ciro bazında en fazla satılan erkek deodorantı markasının Nivea olduğunu ifade ederek, erkeklerin Nivea markasını seçmelerinin en önemli nedenlerinin, kaliteli ve güvenilir olduğuna inanmalarından, ter kokusunu önlemekte etkili olduğunu düşünmelerinden kaynaklandığını savundu.

ERKEK ÜRÜNLERİNE CİDDİ ORANDA YATIRIM YAPTIK

Eczacıbaşı Beiersdorf olarak, Nivea For Men markası ile özellikle son 3 yıldır erkek ürünlerine ciddi oranda yatırım yaptıklarını bildiren Uyanık, ''Yatırımımızı henüz Türkiye'de çok yeni gelişen erkek cilt bakım ürünleri, tıraş sonrası bakım ürünleri, deodorant ve duş ürünleri kategorilerinde gerçekleştiriyor. Artık erkekler de kozmetik ve kişisel bakım pazarında önemli bir tüketici kitlesini oluşturduğu için, bu kategorideki yatırımımızı sürdürmeyi ve diğer kategorilerdeki yenilikçi imajımızı erkek ürünleriyle de pekiştirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.
Hakan Uyanık, 2008 yılında 419 erkekle yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre, erkeklerin haftada ortalama 4,3 kere duş aldığını söylediğini, 785 erkekle yapılan bir başka araştırmaya göre de duş alırken duş jeli kullanan erkeklerin oranının yüzde 18 olduğunu belirtti.

Türkiye'de kozmetik pazarının kriz döneminde de büyümeye devam ettiğini vurgulayan Uyanık, ''Bu kriz bile kozmetik pazarının gelişmesini ciddi bir şekilde engellemiş değil. Biraz daralma var ama genel olarak pazarlar büyüyor. Kozmetik sektörü gelişmekte olan bir pazar. Bu büyümenin önüne kriz de geçemiyor'' diye konuştu.
Hakan Uyanık, 2009 yılını geçen yılın cirosunun yüzde 10 üzerinde kapatmayı hedeflediklerini ve bunu yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri