Erivan'la yol haritasını belirledik

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ermeni meselesi konusunda yarın nasıl bir açıklama yapacağı merakla beklenirken Ankara, dün gece yarısı Amerikan yönetimine önemli bir mesaj yolladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ermenistan'la ilişkilerin normalleşmesinde mutabık kalındığı ve bir yol haritası belirlendiği" bildirildi.



Ankara böylece 24 Nisan öncesi Amerika'ya üstü kapalı olarak "Erivan ile somut ilerleme içindeyiz. Üçüncü ülkeler zarar vermesin." uyarısını tekrarladı. Açıklama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın üç saat süren görüşmesi sonrası yapıldı. Kaynaklar "yol haritası"na ilişkin detay vermezken, bunu "ileriye yönelik çalışma ajandası" olarak değerlendirdi. Aynı saatlerde Ermenistan ve iki ülke arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan İsviçre'den de benzer açıklamalar geldi.

Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi için müzakerelerin yoğunlaştığı bir dönemde dün gece sıcak bir gelişme yaşandı. Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Babacan'ın görüşmesi sonrası Dışişleri Bakanlığı, önemli bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Türkiye ve Ermenistan'ın, İsviçre'nin arabuluculuğunda, ikili ilişkilerini normalleştirmek; iyi komşuluk ve karşılıklı saygı çerçevesinde geliştirmek ve bu suretle tüm bölgede barış, güvenlik ve istikrarı ileri götürmek amacıyla yoğun çaba göstermekte olduğu" belirtildi. Devamında da, "İki taraf, bu süreçte somut ilerleme ve karşılıklı anlayış sağlamış ve ikili ilişkilerinin her iki tarafı da tatmin edecek şekilde normalizasyonu için kapsamlı bir çerçeve üzerinde mutabık kalmışlardır. Bu çerçevede bir yol haritası belirlenmiştir." denildi. Böylece ilk kez bir yol haritasında karar kılındığı açıklandı. Açıklamada sınır kelimesinin geçmemesi dikkat çekti. Ankara bu bildiri ile son günlerde Azerbaycan'ın gösterdiği tepkiden Ermenistan'la yürütülen müzakerelerin etkilenmediğini ve sürecin devam ettiğini göstermek istedi. Dışişleri, ABD Başkanı Obama'nın 6 Nisan'da Ankara'ya geldiği saatlerde yine gece yarısı bir açıklama yaparak, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalizasyonu konusundaki görüşmelerde gelişmeler kaydedilmekte olduğunu" bildirmişti.

Kanada Büyükelçisi Ankara'ya çağrıldı

Bu gelişmeler öncesi ise Ankara, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda ne kadar hassas olduğunu ortaya koydu. Kanadalı bakanların Ermeni lobisinin 1915 olaylarına ilişkin düzenlediği geceye katılmasına sert tepki gösteren Türkiye, Ottawa Büyükelçisi Rafet Akgünay'ı "kapsamlı değerlendirmeler ve istişarelerde bulunmak üzere" Ankara'ya çağırdı. Kanada Avam Kamarası, 2004'te "soykırım" iddialarını tanımıştı. Kriz anlarında büyükelçilerin "danışma için" geri çağrılması, "diplomatik ilişkinin düşürülmesi" anlamına geliyor. Elçinin çağrılması, 24 Nisan öncesi üçüncü ülkelere uyarı olarak da görülüyor. Kanada ise tutumumun modern Türkiye'ye yönelik olmadığını savundu.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri