Ergenekon pembe dizi oldu

İkinci aşaması dün görülmeye başlanan Ergenekon davası, dünya medyasının gündeminde de önemli yer tuttu

Davanın, Türkiye'nin komplo kültürünü gün ışığına çıkarttığını belirten İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un zanlılar arasında yer almasına dikkat çekti.
İddianamenin Hrant Dink cinayetinden AKP hükümeti karşıtı gösterilere kadar pek çok suçu kapsadığını belirten gazete, “Ergenekon” etiketinin artık birbiriyle bağlantılı bürokratlar, subaylar ve siviller tarafından düzenlenen darbeler ve gizemli ölümler kültürü ile eş anlamlı olduğunu belirtti.

Ciddi sınav
Kapsamı giderek genişleyen soruşturmanın hem ulusal bir pembe dizi, hem de Türkiye'nin değişen politik kültürü için de ciddi bir sınav olduğuna işaret eden gazete, ikinci iddianamenin ilkine kıyasla daha da bariz bir biçimde siyasi nitelikte olduğunun altını çizdi.
Gazete, televizyondan naklen yayınlanan baskınlarda saygın gazetecilerin ve akademisyenlerin içeri alınmasının, 60'lı yaşlardaki zanlıların uzun süre tutuklanmasının ve kanıtların çoğunun telefon konuşmalarına dayanmasının, laik cephenin Ergenekon'u AKP muhaliflerine yönelik bir cadı avı olarak algılamasına yol açtığını belirtti. Haberde, davayı destekleyen kesimlerin bile artık durumu eleştirmeye başladığı bildirildi.

Destekleyen de kaygılı
Gazetenin görüş aldığı Diyarbakırlı avukat Tahir Elçi de Ergenekon'a umut bağladığı halde soruşturmanın son zamanlardaki gidişatından kaygılarını dile getirdi.
Elçi, sadece AKP muhaliflerinin peşinden gidildiği intibasını aldıklarını söyleyerek, Türkiye'nin güneydoğusunda son 20-30 yıldır meydana gelmiş ağır suçların da Ergenekon kapsamına girmesi gerektiğini belirtti.
BBC de davanın İslami kökenli AKP ve kendini laik düzenin güvencesi olarak gören ordu arasındaki ilişkileri gerdiğine dikkat çekti.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri