Erdoğan'ın Tarihi Ermeni Taziyesinde 10 İlk

Başbakan Erdoğan'ın Ermeni olayları ile ilgili kaleme aldığı taziye yazısı pek çok ilki de içinde barındırıyor.

Başbakan Erdoğan, 24 Nisan 1915 olaylarının yıldönümüdne tarihi bir mesaj yayınlayarak ‘tehcir’ sonucu hayatını kaybeden Ermeniler’in torunlarına da taziyelerini iletti.

Başbakanlık’tan yazılı yayınlanan tarihi açıklamada Ermeni vatandaşlarımız ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan’ın, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, "Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar." dedi.

Tüm dünyanın konuştuğu ve Türkiye tarihinde görülmemiş bildiride 10 ayrı "ilk" vardı:

1 - Türkiye ilk kez, 1915’e ilişkin Ermeni vatandaşlarına ve tüm Ermenilere hem doğrudan, hem de ‘Doğu ve Batı Ermenice’ olarak hitap etti.

2 - İlk kez 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermeniler ve tüm Osmanlı tebaasının torunlarına ‘taziye’ mesajı yayınladı.

3 - İlk kez ‘savunma’ veya ‘cevap yetiştirme’ amacıyla değil, 1915 gündemini tüm Ermenilerle paylaşma, ‘ortak acıları birlikte anma ve geleceği birlikte inşa etme’ amaçlı mesaj verdi.

4 - İlk kez, 24 Nisan’ın sembolize ettiği insani acılara ‘ortak acı’ olarak sahip çıkarak yüksek bir ‘özgüven’ gösterdi.

5 - İlk kez, 1915 olaylarının çatışma bahanesi olmaktan çıkararak, dostluk çağrısı yaptı

6 - İlk kez, ‘ateş düştüğü yeri yakar’ diyerek Ermenilerin acılarıyla empati kurdu.

7 - İlk kez, Ermenilerin acılarını anmaları ‘insanlık vazifesi’ olarak tanımladı; acının istismar edilmesine tavır koydu.

8 - İlk kez, ‘siyasi’ ya da ‘diplomatik’ değil vicdani yaklaşım gösterdi.

9 - İlk kez, ‘adil hafıza, vicdani duruş, insanlık vazifesi, ortak acı, ortak gelecek ve ortak değerler’ ifadelerini kullandı.

10 - İlk kez, doğrudan temas çağrısı yaptı.

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Erdoğan’ın 24 Nisan 1915 olaylarının yıl dönümü öncesinde gerçekleştirilen tarihi açıklamayı değerlendiren uzmanlar, Türkiye ile Ermenistan arasında umut ışığı yakan, taktir edilecek bir açıklama olarak değerlendirdi. 

Türkiye ile Ermenistan arasında arabuluculuk yapan iş adamı Samson Özararat: Büyük bir gelişme. İlerdeki diyaloga değer verecek önemli bir yaklaşım. İki ülke hikayesi değil bu. İnsani tarafı daha kuvvetli. Bu açıklamaya kayıtsız kalınmaz. Bana bayram tebriği gibi geldi Başbakan’dan. 

"ERDOĞAN TAZİYE SÖZÜ İLE BİR ŞEKİLDE ÖZÜR DİLEDİ"

Ermeni Evrensel Hoşgörü Kültür Derneği Başkanı Jerry Hırimyan: Oldukça önemli. Üstelik de 23 Nisan bayramında yapıldı. Torunlara taziye sözü çok mühim. Bunun diaspora tarafından da iyi anlaşılması gerek. Bu Başbakan Erdoğan’ın meseleye ne denli özenli baktığının da açık göstergesi. Diaspora da bu açıklamayı önemseyerek, Türkiye’nin uzattığı eli tutmalı ve tarihin doğru anlaşılması noktasında hareket etmeli.

Ermeni Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu: Çok olumlu buldum. Başbakan Erdoğan taziye sözü ile bir şekilde özür diledi. Dünya diasporası bu meseleye çok olumlu yaklaşmalı, düşüncelerini değiştirmeli. Birbirimize sarılmamız, anlamamız lazım. Artık şiddet diliyle konuşmamak lazım.

"EVET AMA YETMEZ"

Prof. Dr. Baskın Oran: Taziye sözü önemli. Başbakan’ın burada yumuşatıcı tavır takınması taktire şayandır. Konuşmasının diğer bölümlerine itirazlarım var ama daha önce yapılmamış bir şeyi yapmıştır. İki kardeş olması gereken ülke arasında umut ışığı yakmıştır. O açıdan taktir edilesi durumdur. Evet ama yetmez.” 

Gazeteci Yazar Etyen Mahçupyan: Çok olumlu bir çıkış. Türkiye’nin geçmişini hatırlama ortak hafızaya kavuşma, birlikte yaşamayı öne çıkaran bir arayış var. Onu tamamlayan bir unsur. Önümüzdeki sene beklenmeden yapılması çok önemli. Bize bu yılı her türlü kullanma şansı veriyor. 23 Nisan’da yapılması bizi geçmişe bağlayan bir halka. 1920 Meclisi’nin açılışıyla kaybedilen Osmanlı hayalinin son noktasıydı. Sembolik anlamı bir araya getiren, önemli bir metin var. Diasporada epeyce tartışma yaratacağı kesin. Uç bakışlılar olacaktır ama büyük kısmını olumlu etkileyecektir. STK’lar da bu sürece destek olmalı.

MUHALEFETTEN İLK YORUMLAR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Bunun değerlendirilecek hiçbir yanı yok. Bu millete bu kadar eziyet fazla. Dönemin şartları gereğince oldukça tutarlı ve hatta zorunlu olan Tehcir Kararı’nın, gayr-i insani bulunması kesinlikle gayri milliktir. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: Taziye kutsaldır. Onun için bundan gocunmamak lazım. Niçin bu kadar geç kalındı, biraz sorgulamak lazım. 

AÇIKLAMA 9 DİLDE YAYINLANDI, ERMENİCE TWEET ATILDI

Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yayımlandı. Açıklama Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Rusça, ile doğu ve batı Ermeni dilleri olmak üzere 9 farklı dilde yapılırken Başbakanlık Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü açıklamayla ilgili Ermenice tweet attı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAMU PERSONELİ Haberleri