Erdoğan'ın il başkanları toplantısı konuşması

Genişletilmiş il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan Van depremi sonrası kapsamlı bir değerlendirmede bulundu

Van depremi sonrası saat 18.00'da bölgeye giden ve yerinde incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan, son bilançoyu da açıkladı. Buna göre Van deprewmi sonrası 461 kişi hayatını kaybederken 1352 kişi de yaralandı. Bölgeye ilk etapta 3 milyon TL acil yardım gönderildiğini ifade eden Erdoğan ardından bugün 10 milyon TL'lik bir yardım gönderildiğini anlattı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:
Van'da son yaptığımız hastane 600 yataklı kapasitesiyle çevrenin ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Gece gündüz demeden tüm sağlık personelimiz çalışmalarına devam ediyor. Sabah 5 gibi bir toplantı yaptık ve kriz masasının başına Beşir Atalay'ı bıraktık. Van Valimiz ve diğer kuruluşlarımız oradaki çalışmaları yapmaya devam ediyor.

KABİNE'NİN DÖRTTE BİRİ VAN'DA
Böyle anları kendileri için hala siyasi ranta dönüştürme gayretinde olanlar var. Böyle bir felaket anında bütün imkanlarıyla seferber olan bir devlet var. Deprem mahaline gelemeyen iktidarlar vardı. Nerdeyse kabinenin dörte biri orada. Neler yapılacağı orada planlanıyor. Şurada bir kaç gün içerisinde durum kontrol altına alınmış durumda ve çok kısa bir sürede enkazlar kalkacak ve yeniden bir Van ve Erciş merkez planlaması yapılacak. Yeni bir ilçe ve yeni bir şiehir inşaa edeceğiz.

Artık bundan sonra laf dinleme dönemi geçiyor. Biz deprem haberi alınır alınmaz saat 18 gibi hemen Van'a ulaştık ama aynı gün bütün arkadaşlarımız farklı merkezlerden oraya ulaşmaya çalıştılar. AFAD ekipleri ve AKUT gibi bir çok arama kurtarma ekipleri hemen bölgeye intikal etti. İzmir ve Uşak'tan uçaklar Van'a geldi. Toplamda 16 uçak Van'a yolcu ve malzeme taşıdı. Milleti aldatmanın hiç bir anlamı yok. Ben resmi rakamlarla konuşuyorum. Bölgeye sadece benim talimatımla 3 milyon TL gönderilmişti ve bu rakam bugün 10 milyon TL'ye çıkarıldı. Başbakanlık hesaplarında 1 milyonu aşkın yardım toplandı.

VAN VE ERCİŞ'TE SON BİLANÇO
Toplam 53 uçak bölgeye malzeme taşıdı. Kızılay'dan Türksat'a kadar tüm Türkiye bu depremde seferber oldu.

Kamuya ait 595 arama kurtarma aracı, 860 sağlık ekibi, 7'si hava ambulansı olmak üzere 140 ambulans bölgede faal durumda.

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 461'e ulaştı. Yaralı sayısı 1352.

Bölgeye gönderilen çadırlar yetecek düzeydeydi ancak olay kontrol dışına çıkınca yetmez bir duruma geldi. Bakıyorsunuz hemen medyada çadır eksikliği falan diye bağırmaya başlandı. Evet ilk etapta çadır konusunda bir sıkıntı oldu. Farklı depolardan çadır ve ısınma araçları geldi geliyor. 60 prefabrik konut gönderildi.

14 Kasım'a kadar eğitime ara verdik. Bölgede sadece bir okul yıkıldı. Okullarımızın eğitime hazır hale getirilmesi için 37 mühendisimiz bölgedeki okulları denetleyecek. Toplamda 63 öğretmenimiz hayatını kaybetti. 13 öğretmenimiz de  yaralandı.

HAVALİMANI KULLANILAMIYOR DİYE HABER YAPTILAR AMA
Van'da ilk verilen haberlerde Van Havalimanı kullanılamıyor diye haberler verildi. Yardım malzemelerini kargo ücreti almaksızın gönderme kararı aldı. 25 seyyar baz istasyonu gönderdik. GSM şirketlerimizi de buradan özellikle tebrik ediyorum. Çadırkentlere seyyar baz istasyonları kurduk.

İçişleri Bakanlığımız ve Ağrı Valimizi çalışmalarda koordinasyonu sağlamak için Van'a gönderdik.

Van ve Erciş Organize Sanayi bölgelerindeki hafif hasarlı alanlar tamir edilecek. Bölgedeki çiftçilere faizsiz kredi çalışmasını başlattı. Herr türlü cergi, ceza ve ödemeler ileri bir tarihe ertelendi. Prim borçları da bir yıl ertelendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bölgede çalışmalarını tamamladı. Çok şükür bu noktalarda can kaybımız yok.

GÜNLÜK 2 BİN TON KÖMÜR GÖNDERDİK
Kiraladığımız yurt yıkıldı. Bu yurdun yerine TOKİ olarak yeni bir yurt yapacağız. Van'da yüzde yüz elektirik verilmeye başlandı. Erciş'in yüzde 90'ına elektrik veriliyor. enerji konusunda da sıkıntımız yok. günlük 2 bin ton kömürü ihtiyaç duyulan yerlere gönderiyoruz. Van'a doğalgaz kesintisiz olarak veriliyor. Hastaneler gibi acil gaz yardımı olan yerlere şebeke döşeniyor. Tüm bakan ve milletvekillerimize, Kızılay'a, TSK'ya şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. STK ve hayır kurumlarına teşekkür ediyorum. Emniyet ve sağlık ekiplerimizi özellikle tebrik ediyorum.

Van'daki deprem sonrası bunlar yaptıklarımızın bir kısmı. Her alanda ve bütün imkanlarla deprem bölgesindeyiz. Hemen yeniden yapılanma için planlamayı da yaptık. Kış çadırlarının yanında Mevlana evlerine varıncaya kadar ilgili çalışmalar yapıyoruz. Konteyner siparişi de verdik. Bunlardan da faydalanmayı düşünüyoruz. Bizim için aslolan kalıcı konutların yapılması. Buralardan Erzurum ve Elazığ tecrübesinden faydalanarak buralarda köy kentler kuralım. Burada önemli olan bu afetler karşısında hazırlıklı olmak ve anında müdahale etmektir. Büyük acılar yaşadık ama hala bize bir şey olmaz anlayışını ortadan kaldıramadık. Bir musubet bir nasihatten evladır ama hala bu durum görmezden geliniyor. Van'daki betonların ne kadar zayıf olduğunu görüyoruz. Belediyeler de müteahhitler de bu ihmallerin cinayetle eş anlamlı olduğunu görmelidir.

IRKÇI İFADELERİ ŞİDDETLE KINIYORUM
Yaşanan acıları ırkçılık ifadelerini şiddetle nefretle kınadığımı altını çizerek ifade etmek istiyorum. Sosyal paylaşım sitelerinde elevizyon ekranlarında ırkçı ve bölücü sözler sarfedenleri vicdansızlık olarak görüyorum. Burada bile fırsatçılığı kendisine hedef koyan bir anlayış. Böyle bir sıkıntılı anda Askerimizi mayınla vurmak isteyen anlayışın kardeşlik duygusu olabilir mi? Her şey bu kadar açık ve net ortada. Bunun neresinde kardeşlik barış acıyı paylaşmak var. Böyle bir şey sözkonusu değil. 74 milyuonu seferberliğe davet ediyoruz, Van'ı elbette aç açıkta bırakmayacağız diyoruz, Erzurum'a nasıl müdahale ettiysek Van'da da yaraları biz saracağız. Acımız büyük. Belki şu kış mevsimi nedeniyle sıkıntılaırmız olacak ancak bir ayrımcılık yapmadan benim halkımdır dedik ve hemen koştuk geldik. Biz bu millete hizmetkar olmaya geldik. Yeter artık bıktık ya. Medya artık bunlara çanak tutmasın.

MEDYAYA SERT ÇIKTI
Bir televizyonda köye gitmiş buraya çadır gelmedi diyor ama arkada Kızılay çadırı var. Televizyon muhabiri röportajı diyor ki henüz yetkili gelmedi. Ya gidilmemiş olsa oranın raporu olur mu ya. Neyle oldu bunlar.. Senin bilgilerin doğru benimkisi yanlış, peki böyle devam et. Ne yaparlarsa yapsınlar biz 74 milyonu nasıl yara sarmak için çaba sarf ettiğimizin resmidir yaptıklrımız. Tüm Türkiye'ye sesleniyorum; eğer Van ve Erciş'e yardım gönderecekseniz yardımın adresi Van ve Erciş'teki kriz masalarıdır.

Bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarını devam ettireceğiz bir taraftan da bölgeyi ayağa kaldırmaya devam edeceğiz. Gün dosta düşmana birlik ve kardeşliği gösterme günüdür.

ACI ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYAN TEK PARTİ BİZİZ
Acı üzerinden siyaset yapılmayacağını savunan en büyük parti Ak Parti'dir. Bu durumları istismar etmeyen tek parti Ak Parti'dir ancak depremin ardından daha ilk saniyelerde devleti ve hükümeti suçlayan ve fitne çığırtkanlık yapanları ben milletime havale ediyorum. Bu ülkenin Başbakanı deprem haberini duyar duymaz bölgeye gidiyor. Bi sıkıntımız olmuyor. Biraz sabredin diyoruz. Bu araçlarla bu enkazlara müdahale edemiyoruz daha fazla zarar görür diyoruz. Fitne odakları siyasi rant kavgası yapmaya devam ediyor. Enkaz altında cesetler var insanlar var. Birileri hükümet el atmasın diye tahrik içerisinde. Sayın Başbakan 8 saat oldu, 9 saat oldu hala gelen yok diyor. Ne tip olduğu nereci olduğu belli. O bu şekilde haykırıyor. Hale bak asıl mazlum olanın Başbakanı'na bakışı farklı.

VAN DEPREMİ TURNUSOL KAĞADIDIR
Onun attığı o fitne. Van depremi bir turnusol kağadıdır. Bölgeye yatırım gelmemesi için mücadele edenler deprem sonrasında da provokasyonunu yapıyor. Ölümler umurunda değil, yıkılan evler umurunda değil, harap olmuş ocaklar üzerinden rant devirmeye çalışıyor. Tüm diğer kent belediyeleri Van'a ulaşıyor. Ama yanı başındaki belediyeler oraya ulaşmaktan acizler. Polis taşlamak için anında organize olanlar şu anda ortalıkta yoklar. Benim milletim şunu da görsün, benim devletim yardımlarına devam ederken terör örgütü mayın tuzaklarını VAn'ın ilçelerinde kurarken bu alçaklara en iyi cevap kucaklaşmaktır.

25 askerimizin şehit edildiği Çukurca saldırısı sonrası güvenlik güçlerinin operasyonları devam ediyor. Hafta içi KDP Başkan yardımcısı ile ve sayın Barzani ile bir görüşmem oldu. Perşembe günü medya sahipleriyle bir görüşmem oldu.

PARTİLER TERÖR ÖRGÜTÜNÜN TUZAĞINA DÜŞÜYOR
Bugün de kapalı oturumda bir genel görüşmeyle terör meselesi görüşülecek. Bu meselenin siyasi çıkarlar bir kenara bırakılarak dayanışma içerisinde ele alınması gerektiğini söylüyorum. Terör örgütü hedefine Ak Parti ve Ak Parti hükümetini koymuştur. Çok net olarak görülüyor. Başta CHP olmak üzere Meclis'te gurubu olan partiler de terör örgütünün bu tuzağına düşüyor. CHP Genel Başkanı saldırıların üzerinden saatler geçmeden şehitlerin sorumlusu hükümettir hükümet istifa etmelidir. Böyle bir ana muhalefet partisi olur mu? Sen hükümeti istifaya çağırarak ne yaptığının farkında mısın? Aradan bir gün geçiyor yine bir klasik yaşanıyor. Ben öyle demek istemedim.

BARZANİ'Yİ PKK SOPASIYLA TEHDİT EDİYOR
Bir gazeteye röportaj veriyor ve kimse öyle bir şeye karar vermesin Barzani'yi orada yaşatmazlar diyor. Sen kime akıl veriyorsun Allah aşkına böyle bir patavatsızlık olur mu? Önce hükümeti istifaya çağırarak ardından da PKK ağzıyla Barzani'ye aba altında sopa. Yaw bu anlayış bu tavır teröre aklı başında bir çözüm önerisi getirebilir mi? Bir açıkla başım gözüm üstüne. Bugüne kadar biz bunlardan bir çözüm önerisi duymadık. Demorkasi ve insan haklarından asla taviz vermeyeceğiz. Allahın izni ve milletimizin desteğiyle bu sorunu milletimizin gündeminden çıkaracağız.

Milletçe tahriklere kapılmayalım. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Ak Parti Van'ı asla yanlız bırakacak bir iktidar değildir. Şu anda da Van'dadır. Tabii ki sıkıntılarımız olacaktır. Ama tüm gücümüzle yeni bir Van ve Erciş'i hayata geçireceğiz. Çevre ve şehircilik bakanlığımızla bir çalışma içerisine gireceğiz. Artık şehirlerimizde kaçak yapılara ilişkin yetkiyi Bakanlığımıza vererek bu binaları ortadan kaldıracağız. Oy vermiş vermemiş hiç umurumuzda değil. İktidarı kaybetmek bu vebalden daha hafiftir. Çünkü artık bunlardan bir değil 5 değil bir sürü yaşanıyor.

BİR ÇIKMIŞ VALİ İSTİFA DİYOR
Şimdi dün çıkmış bazı kendini bilmez Vali istifa diyor. Kim bilir hangi belediyeler verdi. Hangi odalar buralardan yapım izni aldı. Dert başka. Bunlara fırsat vermeyeceğiz. Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere şimdiden haberini veriyoruz kaçak yapıları affetmeyeceğiz.

Dün İzmir'da tarihi bir anlaşmayı imzaladık. 5 milyar dolarlık Türk Azeri rafineri ortak adımı dün start aldı. Bu törende aynı gurubun bir de fabrikasınının açılışını yaptık. Bu yatırım bir noktaya yapılan en büyük yatırım. İnşaat süresince 10 bin istihdam yapılacak.

ensonhaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri