Sabah Gazetesi'nden Ahmet Topal'ın haberine göre;
Türkmenistan'da bulunan Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'ın Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden ayrılıp tarafsızlığını ilan edişinin 20'nci yılı dolayısıyla başkent Aşkabat'ta düzenlenen kutlamalara katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün diğer liderler ile birlikte Tarafsızlık Anıtı'na çelenk bıraktı. Ardından Türkmenistan Tarafsızlık Konferansı'nın düzenleneceği Ticaret ve Sanayi Odası'na geçti. Burada Erdoğan ile diğer liderleri Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov karşıladı. Konferansta yaptığı konuşmada Berdimuhamedov'a "Değerli kardeşim" diye hitap eden Erdoğan şunları söyledi:
ERDOĞAN'DAN KRİZ SONRASI İLK TEMAS!
DUYGULARIMIZ TAZE:
Orta Asya, Türk tarihi ve kültürünün membaıdır. Atalarımızın bin yıl önce geldiği bu topraklarla olan mensubiyet duygularımız aradan geçen zamana rağmen hala tazedir, hala güçlüdür. Anadolu'yu bizlere vatan kılan Malazgirt Zaferi'nin büyük kumandanı Sultan Alparslan'ın ebedi istirahatgahı olan bu coğrafya, bizim için ifade ettiği özel anlamı ilanihaye devam ettirecektir. Kalplerimizdeki muhabbet duygusunun karşılıklı olduğunu biliyorum.
GÖNÜLLERİMİZ BİR:
Türkmenistan'ın her alanda kaydettiği gelişme bizi de sizler kadar mutlu ve bahtiyar ediyor. Tarihi serüvenimiz içinde kimi zaman birbirimizden uzak kaldığımız dönemler oldu ama gönüllerimizdeki birlikteliğimiz hiçbir zaman eksilmedi, kopmadı. Bağımsızlığından bu yana ata vatanımız Türkmenistan ile olan ilişkilerimize hep özel önem verdik, itina gösterdik. Sahip olduğumuz köklü tarih ve müşterek değerlerimiz, ilişkilerimizin sağlam zeminini oluşturuyor. İlişkilerimizin daha da güçlenerek süreceğine inanıyorum.
AÇIK KAPILAR POLİTİKASI:
Bugün Türkmenistan, bölgede yaşanan çatışmaları sona erdirmek için en çok çaba harcayan ülkelerin başında. Kardeş Türkmenistan'ın izlediği bu politikanın, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin ortak fayda temelinde işbirliği ruhu ile gelişmesine katkı sağladığını memnuniyetle görüyorum. Açık kapılar politikası Türkmenistan'ın bir diğer önemli atılımı.
TÜRKMENİSTAN'IN YANINDAYIZ:
(BM Orta Asya Önleyici Diplomasi Bölge Merkezi) Bu merkez için Aşkabat'ın seçilmesi Türkmenistan'ın bölgesel ve uluslararası alanda oluşturduğu güven duygusunun göstergesi. Türkiye, Türkmenistan'ın bölgesel ve küresel barışa, istikrara, dayanışmaya katkı sağlamaya yönelik girişimlerini desteklemektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkmenistan'ın yanında yer almaya devam edeceğiz.
BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ:
Uluslararası toplumun ve kuruluşların en fazla sorumluluk üstlenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. Barış ve istikrarı tehdit eden ihtilaflar ile bu ihtilafların ortaya çıkarttığı belirsizlikler istisnasız tüm ülkeleri etkiliyor. Sivil kayıplar ve toplu göç olayları sebebiyle insani boyutu ön plana çıkan bu ihtilafların uluslararası hukuk ve işbirliği çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Önümüzdeki dönemde karşı karşıya kalacağımız sınamaların üstesinden ancak hep birlikte hareket ederek gelebiliriz.
BÖLGEDEN ÜST DÜZEY KATILIM
Tarafsızlık Konferansı'na Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra , Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Kırgızistan Devlet Başkanı Atambayev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic'in de bulunduğu çok sayıda devlet başkanı ve üst düzey devlet yöneticisi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın ardından Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından liderlere verilen öğle yemeğine katıldı. Erdoğan ile Berdimuhamedov'un 1 saat 20 dakika süren ikili görüşmesinde ise iki ülke arasındaki ilişkiler ve Rusya ile yaşanan gerilim masaya yatırıldı.
TÜRKİYE VE RUSYA'YA ÇAĞRI
Türkmenisten Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov "Ülkemiz bölgesel silahsızlanma ve silah stoklarının azaltılması, su ve enerji konularında dengeli bir çözüm, çevre güvenliği ve Afganistan'daki durumun barışçıl çözüme kavuşması konularında BM ile ortak etmeye hazır" dedi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise " Rusya ve Türkiye, gerilimi azaltmak için en azından birbirine yarım adım atmanın yolu bulunmalı. Böylece sorunlar çözülecek ve iki halk ve devlet arasında daha önce mevcut olan iyi ve yakın ilişkiler yeninden kurulacaktır" diye konuştu. Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev "Türkiye ve Rusya iki ülke arasında tırmanan gerginliğin önüne geçmelidir. Bizim için kardeş olan bu iki ülke arasındaki dostluk ilişkisinin yeniden kurulması gerekiyor" şeklinde konuştu.